A körülöttünk lévő világ telis-tele van olyan tévhitekkel, amikről a legtöbben azt hiszik, hogy igaz, pedig ha a dolgok mélyére ásunk, az ellenkezője derül ki. Azt, hogy ezek hogyan terjedtek el ennyire, senki sem tudja… valószínűleg szájról-szájra adták tovább egymásnak az emberek, illetve a különböző filmek révén, nem utolsó sorban pedig az interneten keresztül is könnyen hódíthattak teret maguknak.
Az alábbiakban ilyen tévhiteket gyűjtöttünk össze, amikről most feltárjuk az igazságot.

1. Tévhit: a nagylábujj a leghosszabb, minden ember esetében

Az igazság az, hogy minden 10. embernek van úgynevezett Morton-ujja, amikor is a második ujj, nagyobb, mint a nagylábujj. A nevét Dudley Joe Morton ortopéd orvosról kapta, aki elsőként írta le ezt a jelenséget.

2. Tévhit: az ír kávé Írországból származik

A török kávét Törökországban, a bécsi kávét Bécsben, de az ír kávét San Fransisco-ban alkották meg.

3. Tévhit: a 21. század 2000-ben kezdődött

Mivel a Gergely-naptárban nincs nulladik év, így a legelső év 1 volt. Ennek fényében a 20. század 1901-től 2000-ig tartott, a 21. század pedig 2001-ben kezdődött.

4. Tévhit: a gladiátorok halálig harcoltak

A hollywoodi filmek filmek köztudottan igencsak szeretnek túlozni. Sok film miatt hihetjük azt, hogy a gladiátorok minden esetben a halálukig harcoltak, pedig a valóságban nem így volt. Persze, voltak ilyen harcok is, de a legtöbbször addig tartott a küzdelem, amíg az egyik már nem tudta folytatni, sőt, a döntetlen is egy lehetséges végkimenetel volt.

5. Tévhit: a meteoritok izzanak, amikor becsapódnak a földbe

Talán szintén a filmek miatt gondolják azt sokan, hogy a földbe csapódott meteoritok izzanak és még jó néhány órán keresztül nem lehet őket megfogni. Nos, ez sem teljesen igaz. A valóságban minden meteorit más és más, de 10-ből 9 alkalommal amikor földet érnek, legfeljebb csak melegek, de semmiképpen sem forróak. Ennek az a magyarázata, hogy egyszerűen nincs ideje teljesen átforrósodni, amikor bekerül a légkörbe.

6. Tévhit: krokodiltámadás esetén cikkcakkban kell elfutni előle

Gyakran adják ezt a tippet, amit azzal magyaráznak, hogy mivel a krokodilnak rövidek a lábai, nem tudja olyan gyorsan követni ezt a fajta mozgást.
A valóság az, hogy a krokodil nagyon ritkán támad szárazföldön és ha ez elő is fordul, legfeljebb 16 km/h-ás sebességre képes felgyorsulni, amit nem túl nehéz lefutni. Egyébként a vízben már más a helyzet, ott 30 km/h-val képes úszni.

7. Tévhit: minden nő átesik a premenstruációs szindrómán

Az igazság az, hogy a nők csak 20%-ának lesz PMS-e, legtöbben közülük csak hallomásból tudják, hogy mi az.

8. Tévhit: ha a lift zuhanni kezd, fel kell ugrani a levegőbe

Ez a lehető legrosszabb ötlet! A legjobb, ha inkább lehasalsz a földre, a karoddal pedig véded a fejed… lehetőleg az egyiket tedd alá. Így a becsapódás esetén jobban eloszlik az erő. Egyébként a modern lifteknél, ha valamilyen okból kifolyólag az összes kötél el is szakadna, akkor is van egy plusz fékezőrendszer.

9. Tévhit: az ezüst megtisztítja a vizet a baktériumoktól

Habár az ezüstnek van antibakteriális hatása, nem ebben a formában. Ha ezüst kanalt teszel egy vízbe, attól az még nem fogja sem megtisztítani, sem fertőtleníteni azt.

10. A fekete és a zöld teát különböző bokorról szedik

Az igazság az, hogy ezeket ugyanarról a bokorról szedik, a különbség a feldolgozási folyamatból adódik.

 

11. Tévhit: télen hízunk, nyáron fogyunk

Sokan ezt azzal magyarázzák, hogy a szervezetünk jobban kezd tartalékolni a télre.
Ausztrál kutatóknak azonban sikerült bizonyítaniuk az ellenkezőjét. Télen a hideg miatt könnyebben megindulhat a fogyás, mint a nyári melegben. A fogyás titka ebben az esetben is az, mint mindig: a mozgással több kalóriát kell elégetnünk, mint amennyit az étkezésekkel beviszünk.

Volt, amelyiket tudtad? És amelyiket nem? Írd meg hozzászólásban!

Hirdetés