Sajnos a legtöbben teljesen megbélyegzik azokat az embereket, akiknek tetoválásuk van. Ám nemcsak a fiatalokat, hanem bizony az idősebbeket is, ami nem túl kedves gesztus. Tény, hogy nem mindenkinek tetszik, ha valaki a feje tetejétől a lába ujjáig ki van varrva, de ezek a minták megható életeseményeket, emlékeket és történeteket foglalnak magukba, ami igenis nagy hatással volt ezeknek az illetőknek az életére. Nyilvánvaló, hogy azért folyamodtak ehhez, hogy testükön is örökre őrizzék ezeket.

Hollandiában egy nagyon különleges fotósorozat ütötte fel a fejét, amit két fiatal valósított meg. Úgy jött létre a projekt, hogy az egyik alapító egy kitetovált emberre lett figyelmes és akkor körvonalazódott benne az ötlet, hogy be kellene mutatni ezeket a személyeket a világnak, hogy alátámasszák a tetoválás készítésnek nincsen felső határa. Három évükbe telt, de sikerült véghez vinni a tervüket, amiben nyugdíjas korú embereket fotóztak le. Mindeközben hihetetlen történeteket halottak tőlük, ami igazán meghatotta őket. Volt olyan személy, aki 80 évesen csináltatta meg az első tetoválását, hogy örökké emlékezzen szeretett férjére, akivel hosszú éveken át tartó szerelemben és boldogságban éltek.

Munkájuk során a 65 évesnél idősebbeket vették célba, akik büszkén mutatták testüket borító tetoválásaikat. Arra akarták felhívni az emberek figyelmét, hogy nem csak a fiatalokon áll jól, hanem idősebb társaikon is.

A “TattooAge” nevű projekt keretein belül be akarták bizonyítani, hogy sosem lehetünk túl öregek ahhoz, hogy tetoválást csináltassunk magunknak. A munkát a holland székhelyű “GetOud” alapítvány indítványozta, amivel népszerűsíteni szerették volna a szépkorú emberek tetoválásait.

A fotósorozatban 25 holland származású idős állampolgár vett részt, akiken hol kisebb, hol nagyobb tetoválások láthatók. Ebből most 11 illető képét gyűjtöttük össze. Például a képen látható embert Cor-nak hívják, aki tetőtől talpig tele van tetoválva. Még a feje búbján is láthatók bizonyos törzsi minták.

Ez a remek ötlet, Ingrid Meijering és Marion Duimel-nek jutott eszébe, amikor Ingrid a tengerparton egy idősebb korosztályú tetovált emberre lett figyelmes. Itt kezdődött minden. Fogták magukat és kerestek 25 idős állampolgárt, akikről képet csinálhatnak a projektbe.

Ezek az emberek elmesélték, mikor csináltattak először tetoválást. Történeteik lenyűgözték a két alapítót. Úgy gondolták ezzel még hatásosabban fel tudnak lépni a sztereotípiák ellen.

Akik hajlandóak voltak részt venni a munkában, őket saját otthonukban fényképezték le.

Néhány hónapon belül egy holland galériában is bemutatják a képeket egy fotókiállítás keretein belül. Ott az összes fotót be fogják mutatni, amit munkájuk során készítettek.

Marion egyébként azt is elárulta, hogy teljesen indokolatlan az a megbélyegzés, amit egyes emberek az idősekkel szemben megengednek maguknak csak a tetoválásaik miatt.

Azt állította, hogy mindegyik résztvevő egytől-egyig kedves és barátságos volt függetlenül attól, hogy tele volt a teste varratott mintákkal vagy sem.

Az alapítók abban bíznak, hogy az emberek végre belátják és megértik, hogy nincs felső határa a tetoválás készítésnek. A legtöbb ember azért csináltat, hogy tisztelegjen egy szép emlék vagy történet előtt, ami nagyban befolyásolta élete alakulását.

Marion Duimel azt mondta: “Szuperül éreztük magunkat a projekt készítése során. Úgy gondolom, hogy az idősek nagyon kedvesek és barátságosak.

Hirdetés