Testünk folyamatosan változik, így alkalmazkodva a jelenkor megpróbáltatásaihoz. Ez a változás azonban nagyon lassú, több száz, de akár több ezer év is szükséges ahhoz, hogy észlelhető legyen.
Az alábbiakban 15 olyan testrészt sorolunk fel, amelyek a távoli jövőben nagy valószínűséggel teljesen el fognak tűnni, ugyanis már semmilyen szerepük sincs.

1. Testszőrzet

A férfiak esetében az arcszőrzetnek a másik nemben keltett vonzódásban van csak szerepe. Egyedül a szemöldökök, a szempillák, illetve az orrszőrzet nem mondható feleslegesnek. A testet borító szőrzetnek nincs jelentősége, hiszen testünket már évezredek óta ruhával védjük a külső hatásoktól, így az emberi szőrzet mára már feleslegessé vált és a jövőben valószínűleg teljesen el is fog tűnni.

2. Orrmelléküregek

Őseinknek sokkal nagyobb orra volt, mint nekünk, mai embereknek. Az üregeknek köszönhetően a hatalmas szaglószerv akkoriban még nem jelentett nagy problémát, ám manapság megfázáskor inkább csak gondot okoz.

3. Külső fülizmok

Szerepük csupán annyi – ez is csak nagyon kevés embernél -, hogy ide-oda tudjuk mozgatni a fülünket, aminek túl nagy jelentősége nincs.

 

 

4. Bölcsességfogak

Egykor a nyers növényi részek őrlésére kellettek, manapság azonban már nincs különösebb szerepük, mi több, sokaknak muszáj is eltávolíttatni.

5. Nyaki bordák

A nyaki borda a nyaki gerinc gyakori fejlődési rendellenessége. Alapesetben a bordák csak a háti szakaszon fejlődnek ki (ezek alkotják a mellkast), néha azonban az utolsó nyakcsigolyához is kifejlődik a csökevényes borda. Ez sokszor csak problémákat okoz.

6. Hosszú tenyérizom

Ez az izom ma már csak az emberek 11 százalékánál található meg. Korábban a mászásnál és a függéseknél volt kulcsszerepe.

7. Férfi mellbimbók

Mivel a magzat fejlődésének első szakaszában még nincsenek elkülöníthető nemi jegyek, ezért a férfiaknál és a nőknél is kialakulnak a mellbimbók. A férfiak esetében viszont a későbbiekben teljesen feleslegessé válnak.

8. Szőrfelegyenesítő izom

A felálló szőrzet elsődleges célja a hőszigetelés, ezért is áll fel a szőrünk, ha fázunk. Azonban a távoli jövőben valószínűleg teljesen szükségtelenné fog válni és el is fog tűnni.

9. Féregnyúlvány

Ez a vékony, izmos bélszakasz a vastagbélhez kapcsolódva a cellulóz megemésztését szolgálta évezredekkel korábban, amikor is még az emberek étrendjét főként növények alkották, de mára már inkább csak problémát okoz.

10. A 13. borda

Ma már csak a felnőttek 8%-ának van extra, 13. bordája, aminek szintén semmi szerepe sincs.

11. Lábujjak

A kutatók rájöttek, hogy az emberek túlnyomó része a lábuk középvonalát használják egyensúlyozásra, amiben nagy szerepük van a lábujjaknak is. Az egyensúly központja azonban lassan a nagy lábujjunk oldala felé változik, így idővel a lábujjak elveszthetik az eredeti funkciójukat és feleslegessé válhatnak.

12. Farokcsont

A farokcsontot több összenőtt csigolya alkotja, ami pedig nem más, mint az evolúciós fejlődés egyik maradványa. Az embrionális fejlődés során minden emlősállatnak kifejlődik a farka, az embereknél ez azonban gyorsan el is tűnik.

13. A 3. szemhéj

A madaraknál és a hüllőknél mindmáig megtalálható a 3. szemhéj, aminek a szerepe az, hogy megtisztítsa, illetve védje a szemet. A tudósok úgy gondolják, hogy sok ezer évvel korábban az embernél is volt egy harmadik szemhéj, ennek a visszamaradott része az alábbi képen látható kis terület.

14. Darwin-dudor

A fül peremén található kis dudorról van szó, ami Darwin szerint arról árulkodik, hogy őseinknek hosszú és hegyes füle volt. Valószínűleg a távoli hangok jobb érzékelésében volt szerepe.

15. Kulcscsont alatti izom

Ennek az izomnak akkor volt szerepe, amikor még nem egyenesedtünk fel, hanem leginkább négykézláb jártunk. Mára már azonban szinte teljesen el is tűnt ez a váll alatti, az első bordától a kulcscsontig húzódó kis izom.

Hirdetés