Amikor meglátjuk, hogy milyen kellemes és kényelmes is más emberek élete szerte a világban, a magától értetődő csodálkozáshoz általában egyfajta irigység is párosul. Viszont nem szabad telhetetlennek lenni mert bizony vannak olyan országok is, ahol a mi életünkre is ugyan ilyen irigykedve néznek.

Minden terhes kismama 140 euró értékű támogatást kap az államtól még a gyerek megszületése előtt.

A csomagban 50 különféle tárgy, többek között ruházati cikkek, higiéniai termékek és játékok találhatók. Ezek tudatában nem is olyan meglepő, hogy Finnországot tartják a leginkább gyerekbarát országnak.

A gyerekeket Iskola Taxi hozza és viszi az iskolába

Egy törvény kötelezi az önkormányzatokat, hogy azokat a gyerekeket akik 2,5 kilométernél távolabb laknak az iskolától ingyenesen hozzák és vigyék.

Minden nagyobb játszótéren találhatóak éttermek, meleg vizes medencék és játéktermek

Az óvodában maximum négy gyerek juthat egy óvónőre, óvóbácsira

Finnországban a gyerekek 9 hónapos kortól már óvodába írathatók. Amíg nem érik el a három éves kort, a pedagógusok maximum 4 gyermekkel foglalkozhatnak egy időben. Ez a szám 3 éves kor után 7-re emelkedik, ám még így is jobban és gyorsabban fejlődhetnek a gyermekek a nagyobb összpontosításnak köszönhetően, mint a világ többi országában.

A jelzáloghitel kamatlába nem haladhatja meg a 2 %-ot!

560 euró alapjövedelem jár mindenkinek aki lakhellyel rendelkezik az országban

2017 januárjától a finn lakosokat havi 560 euró alapjövedelem illeti, melyet minden egyes személy alanyi jogon megkap, aki lakóhellyel rendelkezik az országban. A projekt egyelőre kísérlet jellegű, ám az eddigi adatok rendkívül biztatóak, az emberek ugyanis kevésbé félnek attól, hogy esetlegesen elfogy a pénzük, ha elveszítik a munkahelyüket, ami rendkívüli gazdaságélénkítő hatással bír, ráadásul elképesztően megugrott a saját vállalkozást indító finn lakosok száma, ami szintén jót tesz a gazdaságnak.

Helsinkiben speciális föld alatti hulladékgyűjtőket használnak

A szelektív szemetesek egy csövön keresztül szívják magukba a szemetet, ami 70 km/h-ás sebességgel azonnal a hulladékgyűjtő telepekre száguld. Nincsenek kukáskocsik, nincsenek bűzölgő szemetesek…ez magyar fejjel nézve szinte maga a jövő!

A lakóépületekben és panelházakban közös használatú szaunák és mosodák működnek.

Minden egyes műanyag és üveg palack betétdíjas, ám ennek a betétdíjnak a teljes összegét visszakapják az emberek, ha az elhasznált palackokat leadják

A lakótelepeken speciális elektromos motor-előmelegítő készülékek találhatók a parkolókban

Mennyezeti konnektorok és lámpafoglalatok, melyeknek köszönhetően a boltban vásárolt mennyezeti lámpák könnyedén felszerelhetők szakember segítsége nélkül is

Palackozott víz helyett csapvizet isznak

Egyes kutatások szerint a finnországi csapvíz közel 100-szor kevesebb baktériumot tartalmaz, mint a palackozott víz. Ez főként a többlépcsős víztisztító rendszerüknek köszönhető.

Gondoskodnak a természetről

Talán ez a példa szemlélteti legjobban, hogy mennyire környezetbarátok: Nem fúrnak felesleges madáretetőket a fákra, inkább kötéllel és más, humánus megoldásokkal igyekeznek rögzíteni azokat a természetben. A példátlan természetbarát hozzáállásuknak köszönhetően a mókusok, a nyulak és a sündisznók is a városok határain belül, gyakorlatilag az emberekkel közösen élnek.

Így várakoznak a buszmegállóban az emberek

Finnországban biztosak lehetünk benne, hogy senki nem fog a nyakunkba lihegni a tömegközlekedési járművekre várva vagy a boltban sorban állva, ha ugyanis valakik, akkor a Finnek nagyon odafigyelnek a személyes tér, az intimszféra fogalmára. Talán kicsit túlságosan is, ha engem kérdeztek, de ez még mindig a jobbik eset, mint amikor a tajtrészeg munkás a nyakadba próbálja hányni az ebédjét a trolibuszra várva. Persze ennek is megvan a maga feelingje, tudom.

Világító agancsú szarvasok

A vadütközések visszaszorítása érdekében a szarvasok agancsát fényvisszaverő sprével fújják le, hogy az autósok könnyeben észrevehessék. Zseniális igaz?

Hirdetés