Statisztikai adatok alapján, majdnem minden szülő úgy gondolja, hogy tökéletesen neveli gyermekét. Viszont senki se gondolja azt, hogy ez így van, mert az éremnek is két oldala van. A szülők néha nem tudják kordában tartani indulataikat és olykor sokkal többször rónak ki gyerekeikre büntetést, mint amennyit megérdemelnek, ám ennek vannak hátulütői is, például félelmek fognak kialakulni a gyerekben, ami sokkal nehezebbé teszi az életüket.

1, Ha a gyermek nem rossz szándékból csinált valamit, nem szabad megbüntetni érte.

Mikor a gyerekeket hajtja a kíváncsiság, gyakran csinálnak olyat, aminek a felnőttek nem örülnek, de igazából semmilyen rossz szándék nem vezérli őket ilyenkor. Azért, mert mondjuk a kalandvágyuk kellős közepén összepiszkolják magukat még nem kell őket megszidni.

2, Ne büntessünk az aktuális érzelmeink alapján.

Amikor a gyerekek ellentmondanak szüleiknek, ők többnyire dühbe gurulnak és az aktuális érzelmeik hatására rónak ki büntetést a gyerekre. Ez amiatt van, mert nagy elvárásaik vannak a fiatallal szemben, amit ha nem teljesít akkor elégedetlenek lesznek. Meg kellene tanulni, hideg fejjel döntést hozni. Ha a gyerek mindenben befolyásolva van, akkor nem lesz teljes értékű felnőtt ember.

3, A nyilvános büntetés elfogadhatatlan.

A nyilvános büntetés hatására a gyermek zavarban fogja érezni magát, sőt egyenesen megalázottnak. A pszichológusok szerint ez nagyon rossz döntés a szülők részéről, ugyanis ha felnő a gyermek nem fog tudni saját döntéseket hozni. A nyilvános dicséret is majdnem ugyanilyen, csak a gyerek ebben az esetben túl arrogáns lesz, az idő múlásával.

4, Nem szabad büntetéssel fenyegetni.

Amikor egy gyerek rossz, akkor igenis meg kell büntetni, mert az ígérgetett bünti sokkal rosszabb, mint a valódi büntetés. A gyerekek hamar rájönnek, hogy csak üres szavakkal dobálóznak a szülők. Ennek következtében később megsérül az értékrendjük, mert nem tudnak különbséget tenni jó és rossz dolgok között.

5, Ha nem tudod ki a bűnös, büntesd meg mindkettőt.

Amikor nem egyértelmű, hogy a testvérek közül ki a bűnös, büntesd meg mindkettőt, mert ha csak az egyiket bünteted meg később mentális zavarokkal fog küzdeni, teljesen elveszíti az önbecsülését, ami negatívan hat a felnőtt életére.

6, A büntetésnek meg kell felelnie az életkorának és hobbijainak.

A büntetés mindig legyen egyértelmű és világos, viszont arra figyelj, hogy a kis hibákért enyhébb büntetést, nagy hibákért viszont kemény büntetést kell kiszabni. Például ne ugyanazt a büntetést add, ha kitörte az ablakot és rossz jegyet visz haza. Azt is figyelembe kell venni, hogy mennyi idős és mit szeret csinálni, ha szeret TV-zni vagy játszani, akkor azt kell megvonni tőle.

Amennyiben minden hibája miatt ugyanazt a büntetést kapja, akkor nem fog tudni különbséget tenni a dolgok súlyossága között.

7, Ne használj rossz vagy sértő szavakat.

Nagyon sok szülő észre sem veszi, hogy ezekkel a szavakkal mennyi fájdalmat okoz a gyereknek. Az érzékeny gyerekek alacsony önbecsülésűek lesznek ezáltal. A lányokra jobban vonatkozik ez a probléma, ezért mindig legyünk óvatosak és használjunk semleges szavakat.

8, A gyermekeket csak a jelenlegi hibáik miatt szabad büntetni, a múltbéli miatt nem.

A három fő szabály büntetésnél a: „büntetés – megbocsátás – elfelejtés”. Sosem szabad a múltban elkövetett hibáik miatt megbüntetni őket, mivel nem lesznek stabil és erős felnőttek. Félnek majd új dolgokat csinálni, sőt elkövetett hibáikból nem fognak tudni okulni. Ezért minden szülőnek el kell magyaráznia, hogy mi miatt bünteti meg őt.

Hirdetés