Ma már nincs olyan ember, akinek ne lenne okostelefonja. Az ilyen készülékekkel ma már bármit megtehetünk, elektronikus jegyeket vásárolhatunk, parkolhatunk, csekket fizethetünk be, banki utalást indíthatunk… stb. Konkrétan megkönnyítik az életünket, ami valljuk be nagyon is jól esik egy fárasztó és stresszes nap alatt. Gondoljunk csak bele nem kell a postán sorban állni és nem kell kiszámolni, hogy mennyi pénzt dobjunk az automatába, hogy visszaérjünk a parkolási idő végére. Ám még így is rejtenek olyan funkciókat, melyeket a legtapasztaltabb telefonhasználók sem ismernek. Ma ezeket mutatjuk be.

Vendégüzemmód.

Abban az esetben, ha valaki elkéri a telefonodat, de félted a személyes adataidat, néhány gombnyomással bekapcsolhatod az úgynevezett “vendégüzemmódot”. Ám ez a funkció csak olyan Androidos telefonokon működik, amin 5.0 vagy annál újabb oprendszer van. A jobb felső sarokban tudjuk ezt a funkciót ki és bekapcsolni. Itt lehetőség van arra, hogy kiválaszd miként használja az illető a telefonodat, felhasználóként vagy vendégként.

Nagyítás

A gyengén látó emberek számára lehetőség van arra, hogy felnagyítsák a kijelző bizonyos részeit. Ehhez viszont be kell kapcsolni ezt a funkciót, amit a Beállítások -> Kisegítő lehetőségek -> Látás -> Nagyítási gesztusok menüpontban találunk.

Akkumulátorkímélő mód.

Az Androidos telefonoknak több akkumulátorkímélő üzemmódja is van. Például van a hagyományos, ami csökkenti a fényerőt, valamint a CPU szintet, de ezen kívül van egy úgynevezett “Ultra üzemmód”, ami a telefon lezárása esetén korlátozza a háttérben futó appok számát. Olyan lehetőség is van, hogy ha a készülék egy bizonyos százalékot elér, akkor automatikusan akksikímélő üzemmódba vált.

Szövegfelolvasó funkció.

Az androidos telefonok lehetőséget biztosítanak, hogy a szöveges dokumentumokat vagy híreket felolvassa. Ehhez nem kell mást tenned csak bekapcsolnod a “Szövegfelolvasó opciót”, amit a Beállítások -> Kisegítő lehetőségek -> Látás menüpontban találsz.

Készülék távoli irányítása.

Ha elveszíted vagy ellopják a telefonodat, akkor lehetőséged van távolról irányítani azt. Ehhez persze be kell kapcsolnod azt a funkciót, ami ezt lehetővé teszi. Menj a Beállítások -> Biztonság -> Eszközadminisztrátorok menüpontra és aktiváld az úgynevezett készülékkeresőt. Ezzel zárolhatod vagy törölheted a telefonban lévőadatokat.

Okostelefon irányítása fejjel.

Előfordulnak olyan helyzetek, mikor használnod kellene a telefonod, de tele van a kezed. Ilyen esetekben a fejed mozgatásával is irányíthatod a készülékedet. Nem kell mást tenned csak letölteni az “EVA Facial Mouse” nevű applikációt és aktiválni.

Titkos mini játékok.

Azoknak az Android felhasználóknak, akiknek még mindig 2.3-as oprendszere van egy titkos játékkal játszhatnak, amit a készítők rejtettek el a telefonba. Menj a Beállítások -> Az eszköz névjegye menüpontra és többször nyomjatok rá az “Android” feliratra, ami mutatja, hogy melyik oprendszer van rajta. Hirtelen be fog ugrani egy nagy mályvacukor, amire ha rákattintotok akkor el is indul a mini játék.

Ti tudtatok ezekről a funkciókról?

Hirdetés