A modern társadalomban egyre kevesebb gyermek születik, azok sem a szülők húszas éveiben, hiszen a legtöbben napjainkban 30 felett vállalnak gyermeket. Családtervezés előtt minden párnak olyan gondolatok uralják a napjait, hogy hogyan fog felelősséget vállalni és hogyan fog megbirkózni egy – ikrek esetén 2,3,4 – gyermekkel (egyszerre). De mi van akkor, ha azt mondom, hogy valakinek 38 lurkóval kell ‘küzdenie’ minden nap?Ráadásul teljesen egyedül?! Nem, ez egyáltalán nem tréfa. Ez a 39 éves ugandai nő ugyanis 44 gyermeket hozott a világra. Hatot közülük elveszített, így jelenleg 38 gyerekkel lakik egy fedél alatt.

De kezdjük csak az elején.

A szuper anyát Mariam Nabatanzi-nak hívják. 13 éves korában szülei eladták egy nála 27 évvel idősebb férfinak. Házasságnak nevezték ezt az egész rémálmot, de Mariam gyermekfejjel még azt sem tudta, mi történik körülötte, amíg ott nem hagyták a férfi házában. Egy évre rá megszülettek az első gyermekei, akik ikrek voltak, az azt követő évben hármasikrei és egy újabb év elteltével pedig négyes ikrei lettek a párnak.

Mivel csak egy tinédzser lány volt, Mariam a házasságot nehéznek és bosszúsnak találta.
“A férjemnek rengeteg gyermeke volt a korábbi kapcsolataiból, és nekem gondjukat kellett viselnem, mert szülőanyjaik elhagyták őket. Agresszív is volt és minden adandó alkalommal megvert.” – mondta.

Amikor a nőnek már 23 gyermeke volt, úgy döntött, hogy elég volt és utánajárt az orvosoknál, hogy létezik-e valamilyen eljárás, hogy ne eshessen többé teherbe. De több, mindenre kiterjedő vizsgálat után orvosai azt mondták, hogy mivel magas petesejt-számmal rendelkezik, így bármely eljárás veszélybe sodorná az életét. A nő ezt követően újra, többször is várandós lett, összesen 44 babát szült, 6 ikerpárt, 4-szer hármasikreket, 3-szor négyes ikreket, és csak kétszer született úgy gyermeke, hogy “másolat” ne készült volna róla. Hat csecsemőjét sajnos elveszítette. Mariam ennek ellenére azt mondja, hogy nem bánt meg semmit, és hogy a gyermekei Isten áldásai.

Pedig lenne oka panaszra… Először is bele kellett törődnie, hogy a gyermekei az édesapjuk nélkül nőnek fel. Férje gyakran hónapokra, olykor évekre is felszívódott, mielőtt végérvényesen elhagyta őket.

Ennek ellenére az erős asszony nem panaszkodik vagy sajnáltatja magát. Az egész életét annak szentelte, hogy a lehető legtöbb szeretetet és a legféltőbb gondoskodást nyújtsa lurkóinak, és megadjon nekik mindent, amire szükségük van a jövőre nézve.

Az napi étkezések biztosításának költsége a legnagyobb a családnál, a napi minimum, ami elfogy, az: 10-11 kiló kukoricára vagy kukoricaliszt, 7 kg bab és 4 kiló cukor.

Mielőtt bárki is felelőtlennek nyilvánítaná az anyát, olvassa tovább a történetet. Miriam ugyanis minden gyermekét taníttatja, mind iskolába jár és kiemelkedően jó diákok. A iskolát végzett gyermekei dolgoznak már, egyik elsőszülött ikergyermeke nővér lett, a másik pedig képzett építész.

Költségeik fedezése érdekében számos különböző készséget és praktikát kellett elsajátítania a nagycsaládos nőnek. Gyógynövényeket gyűjt, termeszt; süteményeket süt eladásra, téglákat pakol, hajfonatokat készít, eseményeket/rendezvényeket szervez és azokon ő maga dekorál, sőt menyasszonyi frizurákat is készít.

Mindemellett ellátja gyermekeit, akikkel annak ellenére, hogy sokat segítenek, higgyük el mindig van dolog bőséggel!

Az asszony élete sosem volt egyszerű, de a gyermeknevelést a világ legszebb dolgának tartja. Azt állítja, nincs benne semmi ördöngösség, csak szeretet kell és megértés, mert az hogy jó szülő légy, egyáltalán nem a pénzen múlik.

Hirdetés