David Eberhard egy tapasztalt és elismert svéd származású pszichiáter, aki azon a véleményen van, sőt arra a következtetésre jutott egy tanulmány során, hogy a szülők súlyos problémákat okozhatnak mind maguknak, mind gyermekeiknek, ha a csemetéik minden kívánságának eleget tesznek. Ezzel a módszerrel csak azt érik el, hogy a gyerekek totál a fejükre nőnek, és saját magukat fosztják meg a szabadságtól.

Mint mondtuk erre egy tanulmány keretin belül jött rá, amikor is a svéd embereket vizsgálta. A szülők a túlzott engedékenységük miatt egy olyan generációt hoznak létre, akik egyáltalán nem fogják ismerni az empátia, a tisztelet és a figyelmesség fogalmát. Az ilyen környezetben felcseperedő gyermek, sokkal csalódottabb és depressziósabb felnőtté válik, mint azok, akiknek fiatalon nemet mondtak.

Attól mert egy szülő nem enged meg valamit a gyerekének, még nem fogja kevésbé szeretni, sőt ezáltal nem bünteti, csak meg akarja tanítani neki, milyen az elutasítás érzése hiszen felnőttként rengeteg ilyenben lehet része, mind a munkahelyen, mind párkapcsolatban.

A szakember szerint egy gyereknek tisztában kell lennie a határaival, és hogy mit lehet, meg mit nem. Meg kell barátkoznia az elutasítással, tudnia kell, hogy a követelőzés egy nagyon rossz dolog, mert csak így lesz erősebb jellem. A mai generáció tagjai között pontosan azért van ennyi szemtelen és pimasz gyermek, mert a szülők nem nevelik őket, hanem a legjobb cimborájukká akarnak válni. Azt hiszik, ha mindent megengednek nekik, akkor majd hallgatni fognak rájuk, de ez nem így van. Az ilyen gyerekek már fiatalon rájönnek, hogy egy kis hiszti kell ahhoz, hogy elérjék céljaikat, ám ez a felnőtt életben nem így fog menni.

“Sajnálatos módon ma már nem működnek azok a gyereknevelési szokások, amivel egy perc alatt el lehetett hallgattatni a gyereket.” – mondta David. A mostani szülők életéből teljes mértékben eltűnt a felelősség és a következetes viselkedés.

A pszichiáter még egy könyvet is írt “Gyerekek hatalmon ” címmel, amiben liberális gyereknevelési módszert fejtegeti, ami szerint ma már ismeretlen fogalomnak számítanak a megszorítások és a büntetések is. A jelenkori szociális elvárások alapján az a jó szülő, aki felnőttes, de nem túlságosan megfontolt, aki inkább azonosul serdülő gyermeke viselkedésmintájával.

Ám ezzel a hozzáállással, vagyis a túlzott engedékenységgel azt érik el, hogy a gyerekek hajlamosabbak lesznek a depresszióra, az iskolában egyre rosszabbul fognak teljesíteni, felbillen a fegyelem az életükben és ennél még súlyosabb dolgok fognak kialakulni.

Neked mi a véleményed?

Hirdetés