Már többször írtunk arról, hogy az HBO által elkészített Csernobil sorozat mennyire elnyerte a tetszésünket. A legszebb az egészben, hogy nem csak a mi figyelmünket kötötte le a sorozat, hanem gyakorlatilag minden emberét, aki elkezdte nézni a TV-ben vagy épp letöltötte. A kritikusok is pozitív véleménnyel voltak iránta, olyannyira, hogy az IMDB-n 9,6 pontra értékelték, amivel kivívta a legjobb és legsikeresebb sorozatnak járó címet. De, hogy mivel is érdemelte ki ezt a tisztséget, nos azzal, hogy elképesztően részletesen elmesélték mi is történt az atomkatasztrófa napján, illetve az azt követő időszakokban.

A készítők beleásták magukat az anyagokba, bizonyítékokba, jelentésekbe… stb. mindent megtettek annak érdekében, hogy a színészek és a színésznők külsőleg és belsőleg is hasonlítsanak az eredeti áldozatokhoz és túlélőkhöz.

Olyan helyszíneket kerestek, ami az akkori kornak megfelelő volt, így esett a választás Litvániára. Az erőműben készített jeleneteket egy elhagyatott üzemben vették fel, ami nagyban hasonlított a csernobilihez.

A sorozatban egyetlen olyan személy volt, aki a valódi eseményekkor nem volt jelen, ő Uljana Homjuk atomfizikus volt, akinek az volt a fő tevékenysége, hogy kiderítse, mi is történt valójában azon az éjszakán. Az Emily Watson által megszemélyesített tudós nő karakterét vélhetően több emberből gyúrták össze. A minisorozaton belül ő szimbolizálta azon tudósnőket, akiknek munkásságára nem derült fény a Szovjetunióban uralkodó patriarchális társadalom miatt.

Thomas Flight úgy döntött, hogy fogja magát és összeveti az eredeti videofelvételeket és történéseket az HBO által készített minisorozattal. A férfi által készített videó el is hoztuk nektek, hogy lássátok miben egyeztek az események.

Nektek, hogy tetszett a sorozat?

Hirdetés