Sziasztok a nevem Polina nemsokkal ezelőtt úgy döntöttem, hogy egy kísérletet végzek. Egy hétre teljesen elvágtam magam az internettől, ami azért is volt nehéz, mert azon keresztül dolgozom, kommunikálók, új dolgokat tanulok és még online vásárolok is. Első körben hét napot tűztem ki magam elé, kíváncsi voltam, hogy a mai modern emberek, mint én is képesek lennének-e internet nélkül élni.

Úgy határoztam, hogy a kísérlettel kapcsolatos tapasztalataimat megosztom veletek, elmondom miken mentem keresztül ezalatt a hét nap alatt, és, hogy mennyire elképzelhetetlennek tartottam, hogy GPS nélkül jussak el A-ból B pontba, de megtanultam, ahogyan azt is, hogyan lehet rendes szakácskönyvből ételeket készíteni és elmondom jobban tetszett, mintha az internetről szedtem volna a recepteket.

Ezeket használom gyakorlatilag napi szinten az életem során.

1. WhatsApp – Kommunikációs platform, amit a barátaimmal, kollégákkal rokonokkal szoktam használni.

2. Google Maps + Yandex Navigator – Amint beülök a kocsiba az első dolgom az, hogy ezt az appot elindítom. Segít, hogy elkerüljem a forgalmi dugókat, és emellett még élvezzem is az utazást.

3. Időjárás – Szentpéterváron élek, ahol elég változékony az időjárás. Így a napomat általában az appban feltüntetett adatok szerint tervezem.

4. Facebook + Instagram + VK – Gyakran használom a munkám során ezeket a szociális oldalakat.

5. Banki alkalmazások – Számlák kifizetésére szoktam használni, internetes vásárlásokkor… stb.

6. Google Mail – Ezt is a munkámhoz használom.

7. Keresőmotorok Google + Safari – Van egy gyermekem, ezért mindig napra késznek kell lennem. A leggyorsabban itt találok rá azokra a dolgokra, amik a gyermekhez kellenek.

8. YouTube – Zenelejátszó, videó néző applikáció, ahol vicces videókat nézhetek, vagy filmelőzeteseket tekinthetek meg.

1. nap – tagadás

Az “új” hétfő reggel elég nehezen indul, mert amint kinyitottam a szemem egyből a telefonomért nyúltam, de nem azért mert olyan sürgő, halaszthatatlan dolgom lett volna, csak a megszokás. Eszembe jutott, hogy mit tűztem ki magam elé ezért letettem a telefont. Úgy éreztem magam, mint aki elveszíti az élete feletti irányítást, mintha egy nagy üresség keletkezett volna a lelkemben. Egyfolytában azon kattogtam, hogy vannak a barátaim, milyen idő lesz holnap, mi van az Intagramon és a Facebookon… stb. Ez az állapot egészen estig tartott, de megpróbáltam lefoglalni magam. Mivel otthonról dolgozom, ezért elindítottam egy mosást, letöröltem a port, és így megszabadultam azoktól a házimunkáktól, amiket hétvégére tartogattam.

Sokkal több időm volt kísérletezni a kajákkal, így készítettem egy képet, hogy mi a különbség aközött, ha a netről nézed a receptet és ha elengeded a fantáziád.

A férjem nem igazán hisz az ötletem sikerében, de elhessegettem a negatív gondolatokat egy lazító fürdővel, majd elalvás előtt egy könyvet kezdtem olvasni.

2. nap – harag

Reggelente általában hétkor kelek és tízkor állok neki dolgozni, ezalatt a három óra alatt turbó üzemmódba kapcsolok, mert összekészítem a gyereket az óvodához, elviszem a kutyát sétálni, reggelizés közben a Facebookot, Instagramot nézem, híreket és emaileket olvasok, de ma egészen más volt minden.

Ma a szociális hálózatok nélkül csináltam végig a napot, összeállítottam egy interjúra szánt kérdéssort, a jövőben megírt cikkeimhez gyűjtöttem össze néhány adatot, majd elküldtem őket a szerkesztőnek. – általában ezt elektronikusan szoktam megcsinálni, de ma papírt és tollat ragadtam, ami sokkal bonyolultabb volt, mint gondoltam, hiszen a kéz gyorsabban elfárad.

Eddig a kutyám van legjobban megelégedve ezzel, mert egyre hosszabbak a séták, 20 perc helyett már egy órát sétálunk.

Megpróbáltam GPS nélkül közlekedni a városban, ebből az lett, hogy dugóba kerültem. Fogalmam sem volt, hogy tudom GPS nélkül elkerülni ezeket, és az út menti jelzéseket elég nehéz egész végig figyelni.

3. nap – árverés

Julia Cmaeron – A művész útja című könyvében olvastam egy meditációs gyakorlatot, amivel ki lehet tisztítani a fejet. Kell egy papír és egy toll, majd minden ami az eszembe jut le kell írni. Ezzel a fejemben keringő érzelmeket, gondolatokat papírra vetem, így nincs szükség rá, hogy továbbra is a fejemben tartsam.

Többször azon kapom magam, hogy meg akarom nézni a telefonomat, de megálljt parancsolok magamnak. Amikor a gyerekkel elmegyek sétálni a parkba általában Youtube videókat nézek de most úgy gondoltam lehetőségem van új embereket megismerni, más szülőket… stb. Amikor kiléptünk a házból nagyon meleg volt, de délután már kezdett szelessé változni az idő. Ha tudtam volna, hogy ilyen idő lesz melegebben öltözök és esernyőt is viszek.

4. nap – depresszió

Mivel letiltottam magam az internetről, de kellett néhány jegy, elmentem egy jegyárusító helyre és ott vettem meg magamnak azt ami kellett. Milyen rég nem csináltam ilyet… A hétköznapok során csak előkapom a kártyám és már minden el is van intézve, a jegyeket elküldik az emailemre, kinyomtatom és kész is. Nem is tudom mikor volt utoljára normális jegy a kezemben. Ezután lementem a bankba, hogy kifizessem a számláimat, de realizáltam, hogy nincs is nálam készpénz, mert mindent online szoktam elintézni.

Eddig szinte mindent kiposztoltam Instagramra, de most nem tehetem meg, pedig átültettem egy kaktuszt és új receptkönyvet vettem, de senki sem tud róla, viszont egyre többet kommunikálok személyesen az emberekkel.

5. nap – elfogadás

Eszembe jutott, hogy egy csomó fölösleges ruhám van ezért összegyűjtöttem és egy olyan helyre vittem, ahol nagyobb hasznát veszik.  Erről a boltról még anno írtam is, olyan felesleges holmikat fogadnak be, amire egyes embereknek már nincs szüksége, viszont másoknak annál inkább.

A férjem bele akart vinni a rosszba, mert kijött a Trónok Harca utolsó évad és nélkülem nem akarta megnézni, de úgy voltam vele nem akarom itt a végén feladni a kísérletet. Fogtam magam elvittem anyámhoz a gyereket én pedig elmentem egy edzőterembe, hogy ne csábuljak el. Az edzés után nagyon büszke voltam magamra.

6. nap. – újjászületés

A legnehezebb dolog Google nélkül élni, ugyanis most beteg a gyermekem, és jó lenne tudni, hogy mit is adjak neki, hogyan segítsek rajta. Hamarosan újabb oltást kell kapnia, hogy védve legyen a betegségek ellen. Mivel nem mentem fel a netre, ezért máshogy próbáltam infót szerezni.

Este a férjemmel a Brainstorm nevű játékot játszottuk, ahol több csapat versenyez egymással. Mindenki kap egy kérdést, amire egy percen belül válaszolni kell. A legnehezebb az volt, hogy nem használhattunk telefont, csak a tudásunkra támaszkodhattunk. Meg kell mondanom szórakoztató volt, de kicsit hiányzott a Google.

7. nap – örömteli pillanat

A hétvégén az egész családdal elmentünk kirándulni a szabadba. A férjem kezdte elfogadni ezt az internet mentes életet, ezért az úton rádiót hallgattunk. A héten most először érzem magam kellemesen, mindenki pihen a természet lágy ölén, kint vagyunk a friss levegőn, senki sem netezik, hanem élvezzük a közös beszélgetéseket. Nincsenek kínos csendek, senki sem kapja a kezébe a telefonját, csak a békét érzi.

Úgy érzem sokat változtam egy hét alatt, igen még mindig készítek képeket, de nem esem túlzásban inkább élvezem a pillanatot. Már csak néhány óra volt hátra a kísérletből, és egy kicsit szomorú voltam, mert végre újra megtanultam néhány dolgot és tudtam önfeledten beszélgetni más emberekkel, de visszacsöppenek abba a világba, melyből kiszakadtam.

Kísérletből származó tapasztalatok:

Több idő jutott magamra, 2-3x elmentem edzeni, elolvastam egy könyvet, elajándékoztam azokat a ruhákat, amik nem kellettek, GPS nélkül közlekedtem a városban, szemtől-szembe beszélgettem emberekkel, a férjem elégedett volt azokkal a kajákkal, amiket csináltam és a kutyánk is boldogabb.

Megtanultam koncentrálni a jelenben történő pillanatokra.

Elkezdtem jobban értékelni a saját időmet és másokét is.

Elkezdtem figyelni az érzéseimre, és most már van saját véleményem.

Véleményem szerint van internet nélkül élet, de munka nélkül nincs.

Hetente többször fogok ilyen napokat tartani, mert jó érzés egy kicsit kikapcsolódni és energiával feltöltődni.

Ti kipróbálnátok ezt?

Hirdetés