Minden gyermek és felnőtt ismeri a mesét Rudolfról a rénszarvasról, akinek fényes piros orra van, ebben különbözik ő a többiektől. Nos, a finnországi Lapföldön hasonló rénszarvasok élnek, csak annyi a különbség, hogy nekik nem az orruk, hanem az agancsaik világítanak. A helyi önkormányzat a folyamatos balesetek miatt úgy határozott, hogy tenni kell valamit eme probléma visszaszorítása érdekében. A Finn Rénszarvasok Szövetségének igazgatója nagyon kreatív módszerrel állt elő, amit a mostani cikkünkben el is fogunk nektek mesélni.

A finnországi Lapföldet a Mikulás otthonának nevezik, amit csak akkor ért meg az ember, ha ellátogat oda. Ez Európa egyik legészakibb területe, ahol végtelen mennyiségű hó van, na meg persze rénszarvasok. A legnagyobb gond az, hogy itt nem egy, nem két autóval találkozik az ember, ami egyáltalán nem biztonságos, sem a sofőrök, sem az állatok számára.

Naponta körülbelül 11 rénszarvas baleset van, ahol vagy az állat vagy az érintett személy komolyabb sérülést szenved el, vagy még rosszabb az életüket vesztik, ennek következtében pedig a gazdák elveszítik állataikat. Ez az elkerülhetetlen probléma addig fog ismétlődni, míg a kormány lépéseket nem tesz az ügy érdekében.

A Finn Rénszarvasok Szövetségének igazgatója, Anne Ollila úgy döntött, hogy a szarvasok agancsait megjelölik, ami által a sötétben ki lehet őket szúrni. Ha az állat kimerészkedik az autóútra fényes agancsai elárulják, hogy ott van, így a gyanútlan sofőr még időben ki tudja kerülni, vagy le tud lassítani. Anne és csapata egy speciális fényvisszaverő festékkel kente be az állatok agancsait, ami úgy viselkedik, mint egy láthatósági mellény. Még mielőtt bárki háborogna, meg kell jegyeznünk, hogy ezek olyan festékek, amik nem tesznek kárt az állatban.

Eddig másfajta biztonsági lépéseket tettek az ügy érdekében, amik nem bizonyultak jónak, de ez a megoldás segített visszaszorítani a balesetek előfordulását az utakon.

Igaz a projektet még finomítják, de legalább a napi szintű balesetek számát vissza tudták fogni. Jelenleg most azon dolgoznak, hogy egy applikáció is jelezzen, ha esetleg egy olyan szarvas tévedne az útra, aminek az agancsa még nincs megjelölve. Ezzel pedig még biztonságosabbá tudnák tenni az éjszakai közlekedést.

Gondolod, hogy ezt a megoldást, más állatokkal is meg tudnák csinálni, akik a városok közelében élnek? Te mit gondolsz Lappföld ötletiről?

Hirdetés