Bizonyára mindenki volt már magyar kórházban, amik sajnos elég rossz állapotban vannak, mindegy milyen városba megy az ember. Tény, hogy a kormány már elkezdett dolgozni azon, hogy korszerűsítse ezeket az intézményeket, ám még mindig vannak olyan helyek, ahol döbbenetes állapotok uralkodnak. Példának okáért a mai napig működő Kútvölgyi klinika kívülről úgy néz ki, mintha egy csernobili épület lenne, ami valljuk be nem túl bizalomgerjesztő látványt nyújt.

 

A legtöbb állami klinikán a falak elkezdtek penészesedni és bevizesedni, a zuhanyzók pedig olyan állapotban vannak, ahova csak megfelelő fertőtlenítés után lenne bátorságunk belépni.

 

Sajnálatos módon bizonyos osztályok a föld alatt vannak és az embernek nincs sok kedve ilyen helyen sokat időzni, nem beszélve arról, hogy azt kell néznie várakozás alatt, hogy a falakról és a plafonról potyog a vakolat.

 

Nem egyszer hallottunk már arról, hogy a gyermek osztályokon a szülők kénytelenek a földön aludni gyerekeik mellett, mert nincs egy olyan normális szoba, ami megfelelő körülményeket biztosítana.

 

A higiénia sem az erőssége a magyar egészségügynek, hiszen olvashattunk már arról is, hogy húsevő baktériumok szaporodnak a különböző osztályokon, amik veszélyesek minden betegre és ott dolgozóra nézve.

 

Aki megteheti természetesen a magánkórházakat választja, mert inkább fizet az ottani ellátásért, minthogy valamit összeszedjen az ilyen helyeken. Akinek meg nincs erre fedezete, az meg csak reménykedhet benne, hogy a kórházban eltöltött időszak alatt nem kap el semmilyen betegséget.

 

Igen, jól látjátok az ott egy kórterem, ami mondhatni romokban van.

 

Ezzel szemben a németeknél teljesen más a helyzet. A legtöbb állami kórházban tisztaság van, korszerű berendezésekkel látják el a betegeket, no meg jóindulatú orvosok és ápolók dolgoznak ott.

 

Németország szem előtt tartja a lakosság egészségét, ugyanis Otto von Bismarck kancellár kötelezővé tette a német egészségbiztosítást, ami teljes mértékben fedezi a betegek ellátását. Ma már a németek 90%-a rendelkezik ilyen biztosítással.

 

Állítások szerint a német egészségügyi rendszert a világ egyik legjobbjának tartják, mert pontosan és megfelelő hatékonysággal látják el az oda érkező betegeket.

 

Szerinted a magyar egészségügy eljut valaha erre a szintre?