A szüleinktől és az iskolában is tanulhatunk érdekes dolgokat, amik nagyon felkeltik az érdeklődésünket. Ám nem szabad nekik mindent elhinni, mert elképzelhető, hogy nem tudják jól az adott információt. Mindig alapos kutatást kell végezni mielőtt elhiszünk valamit és mi magunk is elkezdenénk terjeszteni. Nyilvánvaló, hogy nem akarnak minket átverni, csak ők is úgy tanulták valamelyik rokonuktól vagy a suliból. Számos sztereotípia létezik a világon, amit az emberek még mindig képesek elhinni anélkül, hogy utánajárnának igaz-e. Most összegyűjtöttünk nektek néhány tévhitet, amit mi magunk is rosszul tudunk.

Sokan vannak abban a hitben, hogy a barlanglakó emberek csak és kizárólag barlangokban éltek. Ez nagy tévedés, ugyanis nomád életmódot folytattak és csak akkor mentek be a barlangokba ha szükséges volt, például esett az eső, valami elől el kellett bújni… stb.

Eddig tévedésben éltünk ugyanis, mind abban a hitben voltunk, hogy a banánok egy úgynevezett áltörzsön teremnek, pedig valójában ugyanolyan bogyós gyümölcsöknek számítanak, mint a málna, ribizli vagy áfonya.

Egy sztereotípia szerint a farkasok csak teliholdkor vonyítanak. Ez nagy tévedés, ugyanis mindegy, hogy telihold van vagy sem, ők akkor vonyítanak amikor akarnak.

Eddig úgy gondoltuk, hogy az iránytű mutatója mindig északra mutat. Az igazság az, hogy a mutató a Föld mágneses pólusának északi részére mutat, ami minden alkalommal módosul.

A ketchup-ot időszámításunk előtt a 3. században fedezték fel Kínában, ám akkor közel sem olyan volt min manapság. Régen egy csepp paradicsomszósz sem volt benne, sőt csak a 19. század után tartalmazott valódi paradicsomot.

Az évszakok váltakozásának fő oka igazából a Föld tengelyferdesége. Persze sokan azt gondolják, hogy a Föld Nap körüli mozgása miatt van, de nem.

Mi már úgy tanultuk a dolgokat, hogy Charles Darwin azt mondta, a majmokból fejlődtünk ki. Nos ez nem teljesen fedi a valóságot, ugyanis ő csak annyit mondott, hogy nagyon hasonlítunk rájuk, így feltételezhető, hogy közös ősünk volt.

 

Vannak, akik abban a hitben élnek, hogy a Holdnak van egy sötét oldala is. Igazság szerint ez csak egy sztereotípia. Mivel a Földdel együtt forog a Hold, így a nap mindegyik oldalát megvilágítja, pontosan úgy mint a Földnek.

Rengeteg mítosz szól arról, hogy Ádám és Éva a paradicsomban éltek, de a tiltott alma mindent felborított. Kiderült, hogy a Biblia egyáltalán nem említ semmiféle almát csupán csak annyit, hogy egy gyümölcsfa állt a kert közepén.

Rengeteg film és mese szól indiánokról, akik lóháton közlekedtek. Nos ez nem valós információ, ugyanis nagyon sokszor gyalog jártak mindenhova, sőt a lovak náluk csak a 16. század után jelentek meg.

Az emberek azt hiszik, hogy alvás közben az agyunk pihen. Ez nem igaz, csak más területek működnek, mint mikor ébren vagyunk.

Egy népszerű sztereotípia szerint a művészi beállítottságú embereknek a jobb agyféltekéje a dominánsabb, míg egy logikus gondolkodásúnak a bal. Nem rég viszont ennek kiderítésére végeztek egy kísérletet, ahol 1011 embert teszteltek. Az alanyok 7 és 29 év között voltak, de egyiküknél sem tudták bizonyítani az elméletet.

 

 

A filmipar szereti azt mutatni, hogy a piramisokat rabszolgák építették. Ez nem igaz, csak szenzációhajhászás. A piramisokat rendes alkalmazottak építették fel, akik egész jó fizetés kaptak amellett, hogy rendes élelemmel is ellátták őket.

Szintén a filmesek miatt gondoljuk, hogy az űrben nincs gravitáció. Pedig a valóságban csak 10%-kal kevesebb van ott, mint a Földön. Csupán azért lebegnek az asztronauták, mert az űrállomás állandó jelleggel mozog. Ezáltal az űrhajósok konkrétan szabadesésben vannak odafent.

Donald Unger professzor elmélete alapján az ujjropogtatás nem okoz ízületi panaszokat. Erre abból jött rá, hogy 60 éven keresztül csak a bal kezén ropogtatta az ujjait a jobb kezén viszont békén hagyta. A kutatás végén semmilyen eltérés nem volt a két keze között. Felfedezéséért Nobel-díjjal jutalmazták.

Hirdetés