A szövés és a fonás egy olyan művészeti ág, ami egészen az ókorig nyúlik vissza. Az akkori emberek elég széles körben hódoltak ennek a kézművességnek. A legrégebbi fonott kosár, amiről tudnak körülbelül 10.000 évvel ezelőtt készült. Szerencsére mind a mai napig akad pár ember, köztük cikkünk főszereplője Anna is, aki ennek a hagyományőrző művészeti ágazatnak szentelte életét.

Anna egyébként egy brit származású fiatal művészlelkű lány, akit az angolok csak “The Willow” néven tartanak számon, ami fűzfát jelent.

Anna azonban nem egy átlagos kosárfonó lány, mivel ő egészen más dolgokat készít mindennapjai során. A fiatal művész már 10 éve fon különleges szobrokat, amiket néha ki is állít, hogy a kíváncsi szemek meg tudják csodálni a remekműveket.

A képen látható íjász nőt is ő alkotta meg. Igaz jó pár napba beletelt neki mire kialakította ezt a formát. Lenyűgöző igaz?

Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy mindig is érdekelte őt a művészet és rajongott a természet világa iránt. Miután részt vett egy szobrász kurzuson, elkezdte készíteni saját tervezésű kis szobrait.

Elmondása szerint igazi mázlista, hogy Észak-Yorkshire-ben él, mivel ez a hely tele van völgyekkel és erdőkkel, amiért teljesen odavan.

Ahhoz, hogy el tudjon készíteni egy ilyen szobrot, szüksége van egy acélból készült vázra, amire rá tudja csavarni és fonni a fűzfa ágait.

Azt is elárulta, hogy kizárólag Yorkshire & Somersetben termesztett fűzfa anyagaiból dolgozik.

Elmesélte, hogy egyre több mindenbe vágja bele a fejszéjét. Élvezi, hogy ilyen jellegű szobrokat csinál. Nem fél a kihívásoktól ezért hajlandó a legbonyolultabbaknak is nekiállni.

Amikor kiállította ezt a lovat, mindenki azt hitte messziről, hogy igazi, de amint közelebb merészkedtek hozzá rájöttek, hogy csak egy alaposan kidolgozott fűzfából készült állat.

Anna nagyon alaposan dolgozik, addig nem hagyja abba a munkát, ameddig tökéletesre nem sikerülnek a művei. Igazi maximalista.

Fonott szobraiból már gyakorlatilag egy komplett erdőt tudnának csinálni. A lótól elkezdve az őzeken és a szarvasokon át mindent meg tud csinálni.

Neked hogyan tetszenek ezek a fonott szobrok? Kedvet kaptál egy kis kézművességhez?

Hirdetés