Mint az ismeretes, 2019. május 29-én, este 21:15-kor a Margit hídnál felborult és 7 másodperc alatt elsüllyedt a Hableány sétahajó, miután összeütközött egy szállodahajóval.

Az eset részletes kivizsgálása még mindig tart, azonban az ORFK és a Katasztrófavédelem nemrég egy sajtótájékoztatót tartott az esetről, ahol bemutattak egy új felvételt is. Ezen jól látszódik, hogy miként ütközött össze a két hajó.

Az új videón jól kivehető, hogy a korábbi állításokkal ellentétben, a Hableány nem fordult be a Viking Sigyn szállodahajó elé, hanem a Viking ment bele a sétahajóba, ami szinte azonnal felborult és elsüllyedt. Íme a videó:

 

Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke péntek reggel az M1-en elmondta, hogy a két hajónak a rajtuk lévő helymeghatározó rendszerekkel, valamint szabad szemmel is látniuk kellett egymást.

A baleset konkrét oka egyelőre még tisztázatlan, de nagy valószínűséggel emberi mulasztásról van szó, ezt támasztja alá az is, hogy a Viking Sigyn kapitányát, a 64 éves, ukrán állampolgárságú férfit őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki.

A Hableányon egy 33 fős dél-koreai csoport – 22 nő, 12 férfi és egy gyermek -, valamint a 2 fős magyar személyzet tartózkodott. A civileknek 7 embert sikerült kimenteniük, a hatóságok pedig további 7 embert találtak, akik sajnos már nem voltak életben. A további 21 embert, köztük a kétfős magyar személyzetet még mindig keresik.

Reméljük, hogy hamarosan lezárul a kutatás és, hogy az eltűntek közül mindenki túléli!

Hirdetés