, 2021/11/23

Ausztrália közölte, hogy már a második egymást követő évben La Niña jelenség alakult ki, ami azt jelenti, hogy helyenként nagyobb az áradások és a ciklonok kockázata. Legutóbb az időjárási jelenség hozzájárult ahhoz, hogy "évszázadonként egyszer" esőzések sújtották Ausztrália egyes részeit.

La Niña jelenség

A La Niña azonban a világ különböző részein jelentős időjárási változásokat okozhat. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) még nem nyilvánította ki a La Niñát, de figyelmeztetett, hogy ismét kialakulhat. Az ausztrál meteorológiai hivatal (Bom) szerint az idei esemény gyengébb lehet. "Az éghajlati modellek szerint ez a La Niña rövid életű lesz, és a déli félteke késő nyár végéig vagy 2022 kora őszéig fennmarad" - közölte kedden.

A La Niñát az El Niño-Déli Oszcilláció (ENSO) néven ismert időjárási jelenség három fázisának egyikeként írják le. Ez magában foglalja az El Niño nevű meleg fázist, a hűvösebb La Niñát és a semleges fázist. A La Niña akkor alakul ki, amikor erős szelek a Csendes-óceán meleg felszíni vizét Dél-Amerikától Indonézia felé fújják. Helyettük hidegebb vizek emelkednek a felszínre. A BBC nem felelős a külső oldalak tartalmáért.Eredeti tweet megtekintése a Twitteren

Fehér tér

Ausztráliában a La Niña növeli a hűvösebb nappali hőmérséklet esélyét - csökkentve ezzel a hőhullámok és bozóttüzek kockázatát. Viszont hajlamos a szokásosnál csapadékosabb körülményeket teremteni, és növelheti a trópusi ciklonok gyakoriságát. Queenslandben ezen a héten heves esőzésekre és lehetséges villámárvizekre figyelmeztettek. A múlt héten az új-dél-walesi Forbesban áradások miatt evakuálási figyelmeztetést adtak ki.

A közelmúltban Dél-Ausztráliában a szakadó esőzések miatt egy fiatal család is megfeneklett a hátországban. A legutóbbi La Niña idején ausztrálok ezreit kellett kitelepíteni az áradások miatt, amelyek több mint 1 milliárd ausztrál dollár (540 000 millió font; 720 000 millió dollár) kárt okoztak. A La Niña fokozhatja a viharok kockázatát Kanadában és az USA északi részén, ami gyakran havazáshoz vezet. Az Egyesült Királyságban és Észak-Európában egy nagyon erős La Niña esemény szintén nagyon csapadékos télhez vezethet.

A WMO szerint a La Niñához hasonló, természetes eredetű éghajlati események "most az ember által okozott éghajlatváltozás kontextusában zajlanak", amely "növeli a globális hőmérsékletet, súlyosbítja a szélsőséges időjárási jelenségeket és hatással van az évszakos csapadékmintákra". Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal már figyelmeztetett, hogy a La Niña az északi félteke telén át a kora tavaszra is kiterjed.