, 2024/2/28

A terhesség időszaka egy nő életében rendkívül fontos és érzékeny időszak, amely során számos vizsgálat elvégzése ajánlott annak érdekében, hogy az anya és a magzat egészségét a lehető legjobban megőrizzük.

A terhesség alatti vizsgálatok két fő csoportra oszthatók: az alapvető, rutinszerű vizsgálatokra és a speciális, esetlegesen szükségessé váló vizsgálatokra.

Az alapvető vizsgálatok fontossága

Az első trimeszter vizsgálatai

A terhesség első harmadában a fókusz az alapvető egészségügyi állapot felmérésén van. Ebben az időszakban történik meg a terhesség megerősítése, a terhességi kor meghatározása és az alapvető kockázatértékelés. A vérvétellel történő szűrővizsgálatok célja többek között a vércsoport meghatározása, a fertőző betegségek (pl. rubeola, toxoplazmózis) kizárása, valamint a vérszegénység és más esetleges eltérések felismerése.

A második trimeszter mérföldkövei

A terhesség második szakaszában a nagy hangsúly a magzat fejlődésének monitorozására és a fejlődési rendellenességek kiszűrésére helyeződik. A részletes ultrahangvizsgálat során áttekintik a magzat szervrendszereit, növekedését és fejlődését. Ekkor kerül sor a terhességi cukorbetegség szűrésére is, ami az anya és a magzat egészségére is jelentős hatással lehet.

A harmadik trimeszter kihívásai

A terhesség utolsó szakaszában a figyelem középpontjában a terhessegi toxémia szűrése, a magzat növekedésének és a méhlepény állapotának folyamatos monitorozása áll. A CTG vizsgálatok segítségével nyomon követhető a magzat jóléte, míg az ultrahangos vizsgálatok a magzat fejlődésének utolsó szakaszait értékelik.

Speciális vizsgálatok a biztonság érdekében

Néhány terhesség során szükségessé válhat további, speciális vizsgálatok elvégzése. Ilyen például a genetikai szűrés, amely segíthet kromoszómális rendellenességek, mint a Down-szindróma, kiszűrésében. Ezen vizsgálatok elvégzése, különösen magas kockázatú terhességek esetén, segíthet időben felkészülni és megfelelő döntéseket hozni.

A terhesség alatti vizsgálatok nem csupán a problémák azonosítását szolgálják, hanem lehetőséget adnak az anyának és az orvosnak, hogy szorosan nyomon kövessék a terhesség lefolyását, és időben beavatkozzanak, ha szükséges. Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás, és a rendszeres orvosi ellenőrzések elengedhetetlenek egy egészséges terhesség és szülés szempontjából. Minden várandós anyának javasolt aktívan részt vennie a terhesség alatti gondozásban, és nyitottan kommunikálnia orvosával a terhesség minden szakaszában.

Hol vehetők igénybe a várandósság alatti vizsgálatok?

Magyarországon a terhesség alatti vizsgálatokra és terhesgondozásra a következő helyeken kerülhet sor:

Társadalombiztosítás keretében igénybe vehető vizsgálatok

  • Háziorvosi rendelő: A terhesség gyanúja esetén az első lépés általában a háziorvos felkeresése, aki megerősítheti a terhességet és beutalót adhat a további szükséges vizsgálatokhoz.

  • Nőgyógyászati szakrendelő: A terhesgondozás jelentős részét a körzeti nőgyógyászati szakrendelőkben végzik, ahol a várandós anyák rendszeres ellenőrzés alatt állnak. Itt történik a terhesség alatti rutinvizsgálatok nagy része, beleértve a vérvételt, vizeletvizsgálatot és ultrahangos szűrést.

  • Kórházak szülészeti osztályai: Bizonyos, különösen a magasabb kockázatot jelentő terhességek esetén vagy speciális vizsgálatok szükségességekor a kórházak szülészeti osztályai veszik át a gondozást. Ide tartoznak a részletes ultrahangvizsgálatok, a magzati szívhang-monitorozás, és egyéb speciális tesztek.

Magánellátás

  • Magán nőgyógyászok és magánklinikák: Aki szeretné, választhatja a magán nőgyógyászati ellátást is, ahol gyakran gyorsabban és kényelmesebben érhetők el a vizsgálatok. A magánklinikákon lehetőség van a legkorszerűbb diagnosztikai eljárások igénybevételére is.

  • Ultrahang centrumok: Különösen a részletes ultrahangvizsgálatok esetében sokan választják a magánszektort, ahol a legmodernebb technológiával, részletes magzati állapotfelmérésre van lehetőség.

A vizsgálatok menete

A terhesgondozás Magyarországon több lépcsőben zajlik, amely a következő vizsgálatokat foglalja magában:

  • Kezdeti vizsgálatok: Beleértve a terhesség megerősítését, vérvételt (vércsoport, vashiány, fertőző betegségek szűrése), vizeletvizsgálat.

  • Ultrahangos szűrések: Általában három alkalommal történik a terhesség során: az első trimeszterben a terhesség korának és a magzati szívverésnek ellenőrzésére; a második trimeszterben a fejlődési rendellenességek szűrésére; a harmadik trimeszterben a növekedés, a lepény állapota és a magzatvíz mennyiségének ellenőrzésére.

  • Terheléses vércukorvizsgálat: A terhességi cukorbetegség szűrésére a második trimeszter végén.

  • További szükséges tesztek: Mint például a Streptococcus B baktérium szűrése, továbbá különböző vérvizsgálatok, amelyeket az orvos szükségesnek ítél.

A terhesség alatti vizsgálatok és terhesgondozás Magyarországon a TAJ-kártya birtokában ingyenes, az állami egészségügyi rendszer keretében. A magánellátásban történő vizsgálatok költségeit az érintetteknek kell állniuk

Milyen kiadásokra számíthatunk magánellátás keretében és hogyan fizessük?

A terhesség végére a kiadások több százezer forintra rúghatnak, és amennyiben magánklinikán tervezünk szülni, ez az összeg további egy-három millió forinttal növekedhet. Ez jelentős terhet jelenthet még azok számára is, akik preferálják a magánegészségügyi szolgáltatásokat. Ebben az esetben minden forint számít, ezért érdemes megfontolni az egészségpénztár használatát.

Az egészségpénztári számlán gyakorlatilag minden, a terhességhez és a szüléshez köthető vizsgálat költségét elszámolhatjuk, amennyiben a szolgáltatásokat megfelelő helyeken vesszük igénybe, és gondoskodunk a számlák beszerzéséről. Minden magánellátás keretein belül igénybe vett vizsgálat, legyen szó rutin vagy további eljárásokról, elszámolható, amennyiben néhány alapvető szabályt betartunk.

A terhesség és a kisgyermekes élet számos termék vásárlását teszi szükségessé, mint például terhességi tesztek, babaápolási cikkek, pelenkák és babakozmetikumok. Ezeket a termékeket bármely szaküzletben beszerezhetjük, és amennyiben az adott bolt elfogadja az egészségpénztári kártyánkat, azzal is fizethetünk.

Orvosi vizsgálatokra, laborvizsgálatokra vagy ultrahangos ellenőrzésekre olyan intézményeket kell választanunk, amelyek szerződésben állnak az egészségpénztárunkkal, hogy az elszámolás zökkenőmentes legyen. Ez lehet korlátozó tényezőnek tűnhet, de általában nem jelent akadályt. A nagyobb egészségpénztárak széles körű partnerhálózattal rendelkeznek, így könnyedén megtalálhatjuk a megfelelő szolgáltatót.

Amennyiben a kiválasztott rendelő elfogadja az egészségkártyát, ezzel tudunk fizetni a vizsgálatokért, így nem szükséges külön számlát kérnünk. Ellenkező esetben az elszámolásra kerülő számlát az egészségpénztár nevére és címére, valamint saját nevünkre és tagsági számunkra kell kiállíttatnunk.

A magánkórházban történő szülés költségei is elszámolhatók az egészségpénztárban, beleértve minden kapcsolódó szolgáltatást. Érdemes előre tájékozódni a fizetési lehetőségekről, mivel a számla összege jelentős lehet.

A várandósság és a szülés után is érdemes kihasználni az egészségpénztári szolgáltatásokat, például a születési támogatást, amely további anyagi segítséget nyújthat.