, 2022/6/11

A bankkártyák, bár látszólag egyik olyan, mint a másik, valójában mégsem ugyanolyanok. Van köztük olyan, amelyik dombornyomású, s van, amelyik nem.

Van, amelyik prémium bankkártya, jó magas éves díjjal, cserébe több beépített szolgáltatással. Végül van, amelyik csak az interneten használható, míg a másik a boltban is. Van olyan, amelyiket mobiltelefonban is használhatod, s van, amelyiket nem.

Talán kezdjük azzal, hogy a bank fog neked ajánlani egy bankkártyát, amikor számlát nyitsz náluk. Nagy általánosságban ezt érdemes elfogadni, főleg, ha csomagajánlatban kapod, kedvezőbb díjjal ahhoz képest, mintha külön kérnéd.

 

Arra ugyanis, hogy vásárolj vele a boltokban, illetve az interneten, továbbá kivegyél vele készpénzt az ATM-ekből, kihasználva az ingyenes készpénzfelvétel előnyeit, mindegyik kártya alkalmas. Érdemes alaposan körbenézned az ajánlatok között, ebben egy bankszámla kalkulátor sokat tud segíteni

 

 

A különbségek ott jönnek elő, ha valami mást, többet is szeretnél egy bankkártyától. Ilyen eset lehet, ha autót szeretnél bérelni vele külföldön. Erre csak dombornyomású hitelkártya alkalmas, mást egyszerűen nem szeretnek elfogadni az autókereskedők, akkor sem, ha van rajta elég pénzed és ezt bizonyítod is.

 

Egy másik felhasználási terület, ha ki akarod használni a repülőtéri prémium várókat. Ezt csak prémium bankkártyával teheted meg.

 

 

Milyen bankszámlát válassz a hitelhez? Használjak ehhez bankszámla kalkulátort?

Az ember az életében beleszalad néha egy jelzáloghitel felvételébe. Ehhez a bankok megkövetelik egy bankszámla megnyitását is, melyről a törlesztés történik.

 

Bár olyan konstrukció is van ma már, amely tényleg csak törlesztésre alkalmas, választhatsz teljes értékű bankszámlát is. Utóbbival olyan kedvezményeket érhetsz el, melyek sokkal többet érnek, mint a bankszámla havi díjának költsége, megérheti tehát ezt választani. A kedvezmények persze sok esetben attól is függenek, hogy átutaltatod-e a havi jövedelmed erre a számlára, de ha osztasz-szorzol, akkor valószínűleg az fog kijönni, hogy érdemes inkább teljes értékű bankszámlát nyitni és arra átutaltatni a jövedelmed, mert így olcsóbbá teheted a hiteledet.

 

Hidd el, jobban jársz!

 

A következő fejezetben forintokat érő tanácsokkal szolgálunk az ingyenes készpénzfelvételről.

 

 

Fizess mobillal a vírushelyzetben!

A 2020 tavaszán ránk tört vírushelyzet a mobillal történő fizetés egyértelmű és gyors megugrását hozta el, köszönhetően annak, hogy ezzel a bankkártya és a mobil közül a mobilra tevődik át az érintkezés utáni fertőtlenítés fókusza.

 

Ez azonban békeidőben is segít a fertőtlenítések elkerülésében, amikor nincs vírushelyzet, hiszen két eszköz közül elég csak az egyiket fertőtlenítened.

 

 

Ha van egy olyan mobiltelefonod, mely NFC képes, azzal ugyanúgy tudsz fizetni a boltokban érintéssel, mint a bankkártyáddal. Ma már több bank kínál ilyen megoldást, érdemes igénybe venni és mobillal fizetni a boltokban.

 

Ez egyben nagyobb biztonsággal is jár, hiszen a megtalált mobiltelefonnal nem lehet fizetni lezárt képernyővel (bár ezt a beállítást a készülék használója felülbírálhatja), míg a megtalált bankkártyával viszont biztosan lehet.

 

 

Ráadásul a legtöbb mobilfizetési lehetőséggel magán a mobiltelefonon hitelesíted magad, nincs szükség a mások által is használt pénztári PIN-billentyűzet használatára. Igazából ez is a mobiltelefonos fizetés mellett érvel, egy vírushelyzet mellett a normális időkben is.

 

A mobilos fizetést csak az érintéses fizetést biztosító elfogadóhelyeken használhatod, és készpénzfelvételre nem vehető igénybe, kivéve az UniCredit Bank mobilapplikációját.

 

 

Használd ki a pénzügyi mobilapplikációk előnyeit

 

 

A bankvilág - legalábbis az, amit a fogyasztó érzékel - az okostelefonok megjelenésével elkezdett átalakulni. Ez a folyamat még ma is tart és messze még a vége, ha lesz vége egyáltalán, de az biztos, hogy a pénzügyi-technológiai (fintech) cégek tartósan velünk maradnak.

 

Ezek a cégek könnyebb megoldást ígérnek a klasszikus banki megbízásokra, sokszor egyszerűbb és jobb kezelhetőséget biztosító felületeken, továbbá, ami igen lényeges, olcsóbban, mint a bankok saját mobilapplikációi.

 

 

Így lehet, hogy feltelepítetted a bankod mobilalkalmazását, de felteszel még mellé ezek közül is. Rögtön az elején szeretnénk kiemelni, hogy ezek csak a jéghegy csúcsa, és a legelterjedtebb példákat hoztuk ide, de kismilliót találhatsz belőlük a mobiltelefonod alkalmazás áruházában, magyar ügyfelek számára is elérhetően, sokszor magyar nyelven is.

 

Revolut

 

 

Ez az egyik legelterjedtebb fintech megoldás hazánkban, ami nem is csoda, hiszen olyan a pénzügyekben, mint egy svájci bicska. Alapvetően ingyenes, tehát nem kell havi díjat fizetned. Kapsz egy bankkártyát tőlük és a mobilappon keresztül kezelheted a pénzügyeidet. A Revoluton van forint számla, de tudsz sokféle devizát tárolni. A számláról korlátokkal bár, de van ingyenes készpénzfelvétel és ingyenes átutalás Magyarországra vagy más országba. A bankkártyán külön ki/bekapcsolhatod a mágnescsíkos, internetes vagy érintéses vásárlások lehetőségét, külön internetes vásárlásra alkalmas kártyát is kérhetsz, sőt, a gyermekednek is igényelhetsz egy Junior kártyát. Rendszeres megtakarításokat képezhetsz, akár a bankkártyás vásárlások felfelé kerekítésével, másik revolutosnak ingyen és azonnali teljesüléssel utalhatsz. A Revolut számlára banki átutalással és bankkártyás feltöltéssel juttathatod el a pénzt, utóbbi vásárlásnak számít, így a legtöbb banknál ingyenes, de ha ezt hitelkártyáról teszed, az nem lesz kamatmentes. A Revoluton kriptovalutákat is vehetsz vagy tarthatsz, biztosításokat vásárolhatsz és biztos lehetsz abban, hogy a szolgáltatásokat folyamatosan fejlesztik.

 

Curve

 

 

A Curve nagy ötlete, hogy egy bankkártyában egyesíti a kártyáidat a vásárlásaid során. Vagyis a meglévő bankkártyáidat a Curve-től kapott kártya mögé tudod állítani - mindig azt, amelyikről fizetni szeretnél - és a Curve a beállított kártyádat fogja megterhelni a vásárlásod ellenértékével. A Curve-nél nincs számlád, nincs náluk kezelt pénzed, a kiválasztott kártyádat a vásárlás időpillanatában terhelik meg.

 

Az alkalmazás használható mobilfizetésre is, azaz az androidos vagy Apple Pay-es mobiloddal fizethetsz a boltokban a Curve kártyájával, akkor is, ha a saját bankod nem nyújtja még ezt a szolgáltatást.

 

 

Sőt, a Curve bankkártyával a fizetést követő 14 napig még megváltoztathatod utólag is, hogy melyik bankkártyádat terheljék meg egy adott tranzakcióval. Ez például akkor lehet hasznos, ha nem olyan bankkártyád volt a vásárláskor a Curve mögé állítva, amelyiknél pénzvisszatérítést kapsz, de lehetőséged van megváltoztatni a tranzakcióhoz használt kártyát, hogy a számodra kedvezőbbről történjen a levonás.

 

 

A Curve ezenkívül kínál ingyenes készpénzfelvételt és pénzváltást bankközi árfolyamon, illetve három kiválasztott szolgáltatónál 1 százalékos pénzvisszatérítést a vásárlások után, de utóbbit csak az első három hónapban. Ha azonban magasabb csomagra váltasz, a visszatérítés időkorlát nélküli és magasabb az ingyenes készpénzfelvétel összeghatára, továbbá korlátlan a devizaváltás.