, 2021/11/24

A Biden-kormányzat meghívja Tajvant a "demokrácia-csúcstalálkozóra", feldühítve ezzel Pekinget. Washington, DC A Biden-kormányzat meghívta Tajvant a jövő hónapban tartandó "demokrácia-csúcstalálkozójára" a résztvevők kedden közzétett listája szerint, amit Kína "hibának" nevezett.

demokrácia-csúcstalálkozó

Az első ilyen jellegű találkozó Joe Biden elnök februárban, hivatalba lépésének első külpolitikai beszédében bejelentett állításának próbája, miszerint az Egyesült Államokat visszahelyezi a globális vezető szerepbe, hogy szembeszálljon a Kína és Oroszország által vezetett tekintélyelvű erőkkel. A december 9-én és 10-én megrendezésre kerülő virtuális eseményre 110 résztvevő szerepel a külügyminisztérium meghívólistáján, amelynek célja, hogy világszerte megállítsa a demokratikus visszalépést, valamint a jogok és szabadságjogok erózióját. A listán nem szerepel Kína és Oroszország.

Szerdán a kínai Tajvan-ügyi hivatal "hibának" nevezte Tajvan bevonását, mondván, Peking ellenez "minden hivatalos interakciót az USA és Kína Tajvan régiója között". "Ez az álláspont egyértelmű és következetes. Felszólítjuk az Egyesült Államokat, hogy tartsa magát az "egy Kína" elvéhez és a három közös közleményhez" - mondta Zhu Fenglian, a hivatal szóvivője egy sajtótájékoztatón.

A Kínát irányító Kommunista Párt az önrendelkező demokráciát saját területének részének tekinti, bár soha nem kormányozta azt. Biden tajvani meghívására azért került sor, mert Kína fokozta a nyomást az országokra, hogy azok rontják vagy szakítsák meg a kapcsolatokat a szigettel, amely Peking szerint nem jogosult az államhoz való jogra. Az önhatalmúlag kormányzó Tajvan szerint Pekingnek nincs joga ahhoz, hogy nevében beszéljen.

A Tajvannal kapcsolatos éles nézeteltérések a hónap elején Biden és Hszi Csin-ping kínai elnök virtuális találkozóján is fennálltak. Miközben Biden megismételte, hogy az Egyesült Államok régóta támogatja az "Egy Kína" politikát, amelynek értelmében hivatalosan Pekinget ismeri el Tajpej helyett, azt is mondta, hogy "határozottan ellenzi a status quo megváltoztatására vagy a Tajvani-szoroson túli béke és stabilitás aláásására irányuló egyoldalú erőfeszítéseket" - közölte a Fehér Ház.

Hszi azt mondta, hogy a függetlenségre törekvő tajvaniak és amerikai támogatóik "a tűzzel játszanak" - írja a Hszinhua állami hírügynökség. Jogvédő csoportok megkérdőjelezik, hogy Biden demokrácia-csúcstalálkozója képes lesz-e érdemi cselekvésre késztetni a meghívott világ vezetőit, akik közül néhányat azzal vádolnak, hogy tekintélyelvű tendenciákat táplálnak.

A külügyminisztérium listája szerint az eseményen olyan érett demokráciák vesznek részt, mint Franciaország és Svédország, de olyan országok is, mint a Fülöp-szigetek, India és Lengyelország, ahol aktivisták szerint a demokrácia veszélyben van. Ázsiában néhány amerikai szövetséges, például Japán és Dél-Korea kapott meghívást, míg mások, például Thaiföld és Vietnam nem. Az USA szövetségesei közül Egyiptom és a NATO-tag Törökország is hiányzott. A Közel-Kelet képviselete csekély lesz, Izrael és Irak az egyetlen meghívott ország.