, 2021/11/26

A Fehér Ház volt Trump-tisztviselője "átfogónak és megfontoltnak" nevezte a január 6-i bizottsági folyamatot" Fehér Ház egy korábbi tisztviselője szerint a képviselőházi különbizottság, amely az amerikai Capitolium elleni január 6-i támadást vizsgálja, "nagyon átfogó és megfontolt folyamatot" indít, miután az év elején a bizottság republikánus tagjainak adott tanúvallomást.

január 6-i támadást vizsgálja

Alyssa Farah szombaton a CNN-nek Pamela Brownnal közölte, hogy a neki adott kérdések alapján az az érzése, hogy a bizottság két fő dologra összpontosít: annak megállapítására, hogy volt-e illegális tevékenység a 2020-as elnökválasztási eredmények megdöntésének kísérletével kapcsolatban, és arra, hogy felépítsék a narratívát, hogyan terjedt el a hazugság, miszerint a választásokat ellopták Trumptól.

"Össze akarják állítani a "Nagy hazugság" végleges narratíváját. Hogyan járultak hozzá az emberek, hogyan állandósították azt, akik egyébként tudták, hogy nem igaz. Ezért lesznek olyan fontosak ezek az eskü alatt tett tanúvallomások" - mondta Farah.

Szóval ha ezt összerakjuk, akkor ott lesz a dolgok büntetőjogi oldala is. Történt-e bűncselekmény? Volt-e manipuláció az Igazságügyi Minisztériumon belül vagy az állami kormányoknál, hogy megdöntsék, vagy az eredmények megdöntésére törekedjenek? Ezt mindannyian vizsgálják." A CNN korábban már beszámolt arról, hogy Farah, a Trump-féle Fehér Ház korábbi stratégiai kommunikációs igazgatója önként találkozott a bizottság republikánus tagjaival, és több találkozón is tájékoztatást adott.

A bizottságnak két republikánus tagja van: Liz Cheney wyomingi republikánus alelnök és Adam Kinzinger illinois-i republikánus képviselő. Farah a CNN-nek elmondta: "Bízom a Liz Cheney rangidős tag által végzett munkában, és úgy gondolom, hogy ez rendkívül fontos lesz a következő választási ciklusban". Farah 2020 decemberében, egy hónappal a választások után mondott le a Fehér Ház kommunikációs igazgatói posztjáról. Akkor azt mondta, hogy "életre szóló megtiszteltetés volt a Trump-kormányzatban szolgálni".

A lázadás után azonban Farah azt mondta a CNN-nek, hogy Trump hazudott az amerikai népnek a 2020-as elnökválasztás eredményéről, és azt mondta, "komolyan meg kellene fontolnia", hogy lemondjon hivataláról. Novemberig a képviselőházi testület mintegy 35 idézést adott ki, köztük más volt fehér házi tisztségviselőknek is, egy esküdtszék pedig pénteken vádat emelt Steve Bannon volt Trump-tanácsadó ellen a kongresszus megsértése miatt, miután a bizottság tanúvallomásra és dokumentumokra vonatkozó idézését elutasította.

A bizottság jelezte, hogy fontolóra fogja venni, hogy az idézéseknek nem eleget tevőkkel szemben a bírósági megvetést vagy más eljárást indít az idézések érvényesítésére. Mark Meadows, a Fehér Ház volt kabinetfőnöke például eddig nem volt hajlandó megjelenni a bizottság előtt.