, 2021/11/25

A kutatók megállapították, hogy a keselyűméhek bélrendszere gazdag olyan baktériumokban, amelyek hasonlóak a keselyűk, hiénák és más, hullával táplálkozó állatok bélrendszeréhez. (CNN)A méhek túlnyomó többsége virágporral és nektárral táplálkozik, de egyes fajok úgy fejlődtek ki, hogy húsból lakmározzanak, és a virágmezők helyett döglött állati tetemeket használnak.

 húsevő keselyűméhek

Hogy jobban megértsék ezt a szélsőséges étrendváltást, a University of California-Riverside, a Columbia Egyetem és a Cornell Egyetem tudósai Costa Ricában tanulmányozták az úgynevezett keselyűméhek bélbaktériumait vagy mikrobiomját. A kutatók megállapították, hogy a méhek bélrendszere gazdag savakat kedvelő baktériumokban, amelyek hasonlóak a keselyűk, hiénák és más, hullákkal táplálkozó állatok bélrendszeréhez. Tanulmányuk kedden jelent meg az mBio című folyóiratban, amelyet az Amerikai Mikrobiológiai Társaság ad ki.

A világon mindössze három méhfaj - mind keselyűméhek - fejlődött ki úgy, hogy fehérjéjüket kizárólag halott húsból nyerjék, és csak trópusi esőerdőkben élnek. A tanulmány szerint azonban vannak más méhfajok is, amelyek friss állati tetemeket fogyasztanak, ha azok rendelkezésre állnak, de emellett virágpor és nektár után is kutatnak.

Méhek és bélbaktériumok

A mézelő méhek, a poszméhek és a szúrós méhek bélrendszerét ugyanaz az öt alapvető mikroba kolonizálja, és ezeket a baktériumokat nagyjából 80 millió éve megtartották - állapította meg a tanulmány. A kutatók azt akarták kideríteni, hogy miben különbözik a keselyűméhek bélrendszere. A tudósok 16 állomást állítottak fel, amelyeket 50 gramm nyers csirkehússal csaliztak meg, amely körülbelül 1,5 méterrel a föld felett lógott az ágakról.

A hangyák elriasztására a madzagot vazelinnel vonták be. Összesen 159 méhet gyűjtöttek be, köztük - összehasonlításképpen - virágporral és hússal táplálkozó méheket és kizárólag virágporral és nektárral táplálkozó vegetáriánus méheket. Miután a kutatók a méhek mikrobiomját tanulmányozták a hasukból DNS-t kivonva, megállapították, hogy a keselyűméhek elvesztették a legtöbb méh alapvető mikrobáinak egy részét, és savasabb bélrendszert alakítottak ki.

Méhraj 63 veszélyeztetett pingvint ölt meg Dél-Afrikában

"A keselyűméhek mikrobiomja savakat kedvelő baktériumokban gazdagodott, amelyek olyan újszerű baktériumok, amelyekkel rokonaik nem rendelkeznek" - mondta Quinn McFrederick, a UC Riverside egyetemi docense és méhszakértője, a tanulmány egyik szerzője. "Ezek a baktériumok hasonlítanak a valódi keselyűkben, valamint a hiénákban és más, hullával táplálkozó állatokban találhatóakhoz, feltehetően azért, hogy segítsenek megvédeni őket a hullákon felbukkanó kórokozóktól."

Hozzátette, hogy a virágporral és hullával egyaránt táplálkozó méhekben más típusú baktériumok voltak, mint a szigorúan virágporral, illetve a szigorúan hullával táplálkozókban. Ez arra utal, hogy vagy a változatos táplálkozásuknak köszönhetően a mikrobák nagyobb változatosságát hordozzák, vagy arra, hogy a virágok és a hulladékaik látogatása során a mikrobák nagyobb változatosságának vannak kitéve.

A keselyűméhekben jelen lévő egyik baktérium a Lactobacillus, amely az emberek sok erjesztett ételében, többek között a kovászban is megtalálható - olvasható a sajtóközleményben. Azt is megállapították, hogy Carnobacteriumot is tartalmaznak, amely a hús emésztésével van kapcsolatban. Bár hússal táplálkoznak, a kutatók szerint a keselyűméhek méze mégis édes és ehető.

"A húst speciális kamrákban tárolják (a kaptárjukban), amelyeket két hétre lezárnak, mielőtt hozzáférnének, és ezek a kamrák elkülönülnek attól, ahol a mézet tárolják" - mondta a közleményben Jessica Maccaro, a UC Riverside doktorandusza, aki szintén részt vett a vizsgálatban.