, 2021/11/25

A JPMorgan főnöke megbánta, hogy azt mondta, a bank túléli a Kínai Kommunista Pártot. A JP Morgan főnöke, Jamie Dimon bocsánatot kért, miután azt mondta, hogy a Wall Street-i bankja túl fogja élni a kínai kommunista pártot.

Kínai Kommunista Párt

Az amerikai rendezvényen elhangzott megjegyzések Kínában haragot váltottak ki, és szakértők arra figyelmeztettek, hogy veszélybe sodorhatják a bank ambícióit az országban. Dimon úr azt mondta: "Sajnálom, és nem kellett volna ezt a megjegyzést tennem" - áll a szerdán kiadott közleményben.

Hozzátette, hogy csak a bank "erejét" akarta hangsúlyozni. Akadémikusok szerint a gyors bocsánatkérés célja a következmények megfékezése volt. Augusztusban a JP Morgan engedélyt kapott arra, hogy Kínában az első teljes jogú külföldi tulajdonosa legyen egy értékpapír-brókercégnek.

'Fogadok, hogy tovább bírjuk' Dimon úr kedden tette eredeti megjegyzéseit a Boston College-ban, ahol részt vett a vezérigazgatókkal készített interjúsorozaton.

"A minap azzal viccelődtem, hogy a Kommunista Párt a 100. évét ünnepli - a JPMorgan is" - mondta. "Fogadjunk, hogy mi tovább tartunk" - mondta az eseményen. "Kínában ezt nem mondhatom. Valószínűleg úgyis figyelnek" - tette hozzá.

Ez gyors reakciót váltott ki, Hu Xijin, az államilag támogatott Global Times újság szerkesztője a Twitteren közölte: "Gondolkodj hosszú távon! És fogadok, hogy a CPC [Kínai Kommunista Párt] túl fogja élni az USA-t". A kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondta: "Minek ez a reklámfogás néhány nagyképű megjegyzéssel?"

'Megbántam a megjegyzésemet'. Dimon úr szerdán bocsánatot kért, mondván: "Sajnálom a legutóbbi megjegyzésemet, mert soha nem helyes viccelődni vagy becsmérelni egy embercsoportot, legyen szó akár egy országról, annak vezetéséről, vagy egy társadalom és kultúra bármely részéről. "Ha így beszélünk, az elveheti a figyelmet a konstruktív és átgondolt társadalmi párbeszédtől, amelyre most nagyobb szükség van, mint valaha."

A nyugati márkák talpra tudnak állni Kínában a visszahatás után? A UBS közgazdászát visszahelyezték a kínai "disznó" megjegyzések után. A globális vezetők általában gondosan megválogatják szavaikat, amikor Kínáról beszélnek, ahol a külföldi vállalatok időnként visszatetszést váltanak ki vélt sértések miatt. A svájci UBS bank 2019-ben bajba került, miután egyik vezető közgazdászának az élelmiszer-inflációval és a sertéspestissel kapcsolatos megjegyzését rasszista sértésként értelmezték.

Az illetőt három hónapra felfüggesztették, a UBS pedig elveszített egy jövedelmező pénzügyi szerződést egy állami hátterű ügyféllel. Az év elején a svéd H&M divatóriás és az amerikai Nike a kínai állami média és az e-kereskedelmi platformok részéről visszatetszést váltott ki, miután aggodalmukat fejezték ki a hszincsiangi kényszermunkával kapcsolatos állítások miatt.

Eswar Prasad, a Cornell Egyetem professzora szerint Dimon úr gyors bocsánatkérése a károk enyhítésére irányult. "Dimon bocsánatkérése jól mutatja, hogy a külföldi vállalkozásoknak milyen mértékű tiszteletet kell tanúsítaniuk a kínai kormány iránt, hogy a kegyeikben maradjanak, és megőrizzék az ország piacaihoz való hozzáférésüket" - mondta.