, 2021/11/25

Honiara, Salamon-szigetekA Salamon-szigeteken csütörtökön második napja folytatódtak az erőszakos tüntetések, és több ezer ember vonult az utcára annak ellenére, hogy a fővárosban, Honiarában 36 órás lezárást rendeltek el.

Salamon-szigetek

A tüntetők az ország legnépesebb szigetéről, Malaitáról utaztak a fővárosba, hogy kirobbanó dühükben számos belpolitikai kérdés, köztük a meg nem valósult infrastrukturális ígéretek miatt a fővárosba vonuljanak - jelentette a média. Manasseh Sogevare miniszterelnök lemondását követelték. A fejlődés hiánya miatti dühöngés mellett a Salamon-szigeteki kormányra nyomás nehezedett a Tajvannal való kapcsolatok megszakításáról és a Kínával való hivatalos kapcsolatfelvételről szóló 2019-es döntés miatt is.

A Salamon-szigeteki Királyi Rendőrség (RSIPF) szerint csütörtökön 2000-3000 tüntető vonult az utcára, egyesek épületeket gyújtottak fel és üzleteket fosztogattak Honiara keleti részén. Harminchat embert letartóztattak - tették hozzá. A tüntetések szerda este törtek ki, amikor a parlament újra összeült, mivel a miniszterelnök nem válaszolt az augusztusban benyújtott állampolgári petícióra, amely többek között azt követelte, hogy a kormány tartsa tiszteletben a malaitai nép önrendelkezési jogát, korlátozza a Kínával való kapcsolatokat és folytassa a fejlesztési projekteket Malaitán.

A rendőrség korábban könnygázt vetett be a tüntetések feloszlatására. A lezárás elrendelésekor Sogavare miniszterelnök szerdán késő este sugárzott beszédében azt mondta: "Nemzetünk újabb szomorú és sajnálatos eseménynek volt tanúja, amelynek célja egy demokratikusan megválasztott kormány megbuktatása volt".

"Őszintén azt hittem, hogy túl vagyunk országunk történetének legsötétebb napjain, a mai események azonban fájdalmasan emlékeztetnek arra, hogy hosszú út áll még előttünk" - mondta Sogavare. A Honiarában helyi idő szerint péntek reggel 7 óráig tartó lezárás "lehetővé teszi a bűnüldöző szerveink számára, hogy teljes körűen kivizsgálják a mai események elkövetőit, és megakadályozzák a további törvénytelen pusztítást" - mondta.

A boltok kifosztása mellett a tüntetők felgyújtottak egy nádtetős épületet a parlament területén - mivel az éppen ülésezett - és egy rendőrőrsöt is - mondta a miniszterelnök. Az RSIPF felszólította a Honiara környéki iskolákba és üzletekbe járó embereket, hogy maradjanak otthon, hogy ne legyenek érintettek a zavargásokban.

"Biztosítani akarjuk, hogy utcáink, iskoláink és üzleteink a lezárás után hamarosan újra megnyíljanak" - mondta Juanita Matanga, az RSIPF helyettes megbízottja egy nyilatkozatban. "Az együttműködésüket kérem, amíg a helyzet normalizálódik.".