, 2021/11/26

A Miramax beperli Quentin Tarantinót a "Ponyvaregény" NFT-k miatt. A Miramax - a "Ponyvaregény" című klasszikus bűnügyi film mögött álló filmstúdió - beperli Quentin Tarantinót, a film rendezőjét az 1994-es filmből származó NFT-k tervezett eladása miatt.

Ponyvaregény KFT

A kétszeres Oscar-díjas rendező és forgatókönyvíró a hónap elején jelentette be, hogy eladja a film hét eredeti jelenetének NFT-it, amelyekben John Travolta és Samuel L. Jackson két bérgyilkost alakít, akik a Los Angeles-i alvilágban keverednek kalandokba. Az NFT-k, vagyis a "nem pálcikázható zsetonok" a film eredeti, kézzel írt forgatókönyvének részleteit, valamint az író/rendező exkluzív kommentárját tartalmazzák majd.

A Miramax kedden panaszt nyújtott be Los Angelesben, amelyben azt állítja, hogy a rendező megsértette "a Miramax egyik legikonikusabb és legértékesebb filmes tulajdonához kapcsolódó szellemi tulajdonjogokat" az NFT-k eladásának felajánlásával. Tarantino képviselői nem reagáltak azonnal a CNN Business megkeresésére.

"Miután tudomást szerzett Tarantino tervéről, a Miramax elküldött neki egy felszólító levelet, amelyben részletesen kifejtette, hogy Tarantino figyelmen kívül hagyja a Miramax széles körű jogait a 'Ponyvaregény'-hez" - áll a keresetben.

"Tévesen azt állítva, hogy a szűk körű fenntartott jogai elegendőek, Tarantino továbbra sem tántorodott el, és nem volt hajlandó eleget tenni a Miramax követelésének, hogy törölje a Ponyvaregény NFT-k eladását.". A kereset szerint Tarantino sötétben hagyta a Miramaxot az eladással kapcsolatban, és ez "különösen problematikus", mivel a rendező "1993-ban a 'Ponyvaregény' szinte minden jogát a Miramaxnak adta és engedményezte".

"Tarantino magatartása arra kényszerítette a Miramaxot, hogy ezt a pert egy értékes munkatárs ellen indítsa" - áll a keresetben. "Ellenőrizetlenül hagyva Tarantino magatartása megtéveszthet másokat, hogy azt higgyék, a Miramax részt vesz a vállalkozásában". A kereset szerint Tarantino magatartása az eladással kapcsolatban "másokat is félrevezethet abban a hitben, hogy joguk van hasonló ügyleteket vagy ajánlatokat folytatni, holott valójában a Miramax birtokolja a mély filmkönyvtárához kapcsolódó NFT-k fejlesztéséhez, forgalmazásához és értékesítéséhez szükséges jogokat".

"Ez a csoport úgy döntött, hogy meggondolatlanul, mohón és szándékosan figyelmen kívül hagyja a Quentin által aláírt megállapodást, ahelyett, hogy azt az egyértelmű jogi és etikai megközelítést követte volna, hogy egyszerűen kommunikáljon a Miramaxszal a javasolt ötleteiről" - mondta Bart Williams, a Miramaxot képviselő ügyvéd a CNN Businessnek. "Ez az egyszeri próbálkozás leértékeli a Ponyvaregény NFT jogait, amelyeket a Miramax stratégiai, átfogó megközelítéssel kíván maximalizálni".

Minden egyes NFT-t egy blokkláncon "veretnek", hogy ellenőrzött identitást kapjon. Ezáltal olyan gyűjtői tárgyakká válnak, amelyek igen értékessé válhatnak. A "Ponyvaregény" az elmúlt 30 év egyik legnagyobb hatású filmje, a Rotten Tomatoes-on 96%-os közönségértékeléssel rendelkezik. Vitathatatlanul ez Tarantino leghíresebb filmje, és segített elindítani ikonikus karrierjét Hollywoodban. A rendező számos díjnyertes filmet irányított, köztük a "Django Unchained", a "Volt egyszer egy ... Hollywoodban" és az "Inglourious Basterds".