, 2021/11/24

Olaf Scholz várhatóan a Szociáldemokrata Párt, a Szabad Demokraták és a Zöldek új "közlekedési lámpás" koalíciójának élére kerül. (CNN)Három német politikai párt megállapodott egy új kormányról, és a baloldali Olaf Scholz lesz a javasolt következő kancellár a hosszas koalíciós tárgyalások és a történelmi választások után, amelyeken Angela Merkel 16 év után lemondott a kormány éléről.

Hosszú feladatlista vár rájuk.

A szerdán Berlinben bejelentett megállapodás értelmében a balközép Szociáldemokrata Párt (SPD) képviselője, Scholz áll majd egy hárompárti koalíció élén a Zöldekkel és az üzletbarát Szabad Demokratákkal. A megállapodás a szoros szeptemberi választásokat és az új kormány megalakításáról folytatott két hónapos tárgyalásokat követően jött létre. A megállapodás - amely meghatározza a kormány elképzeléseit a négyéves ciklusra - most a párttagok szélesebb köre elé kerül megfontolásra.

Hacsak az utolsó pillanatban nem történik valami rendbontás, Scholzot a jövő hónap elején beiktatják kancellárnak. Az új kormány koalíciós pártjai nem hagyományos ágyastársak. Az üzletbarát Szabad Demokraták inkább a jobbközép pártokhoz, mint a baloldali SPD-hez és a Zöldekhez tartoznak. A koalíciós huzavona egyik vitás pontja a Zöldek ambiciózus klímavédelmi terveinek finanszírozása volt, a Szabad Demokraták pedig ellenzik az adóemelést.

De ami a németországi koalíciós tárgyalásokat illeti, ez a mostani meglehetősen gyorsan zajlott. A 2017-es választások után több mint négy hónapba telt, mire összeállt az új kormány. Ez egyben a Merkel-korszak végét is jelenti, és a jobbközép Kereszténydemokrata Uniót (CDU) és testvérpártját, a Keresztényszociális Uniót (CSU) 16 évnyi hatalom után ellenzékbe taszítja.

A leendő kancellár Scholz egy olyan időszakban veszi át Európa legnagyobb gazdaságának irányítását, amikor az Európai Unióban egyre nagyobb diplomáciai bizonytalanság uralkodik - nevezetesen az orosz és fehérorosz agresszió, valamint a jogállamiságot fenyegető lengyel és magyar fenyegetések idején. Miközben Németország az elmúlt évek legsúlyosabb éghajlati katasztrófájából - a nyári pusztító áradásokból, amelyek 180 ember halálát okozták - lábadozik, a Zöldek fontos szerepet fognak játszani abban is, hogy az országot a szénmentes jövő felé tereljék.

A világjárvány elleni küzdelem

A következő kormány előtt álló tennivalók közül azonban a legfontosabb az országot sújtó akut Covid-19 hullám. Németország küzd a megugró esetek számával, amelyek Európát a járvány epicentrumává tették, ami a szomszédos országok részéről szigorú korlátozásokat és a blokkban a zárlatra éhes polgárok tiltakozását váltotta ki.

A megbetegedések száma különösen szörnyű Németország keleti tartományaiban, ahol az egészségügyi tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy a túlterhelt kórházak hamarosan kifogyhatnak az intenzív osztályos betegek számára fenntartott ágyakból. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint Németország ugyan a felnőtt lakosság mintegy 80%-át beoltotta, de még mindig elmarad a dél-európai országoktól, például Spanyolországtól és Portugáliától.

Jens Spahn egészségügyi miniszter hétfőn nem köntörfalazott, amikor arra buzdított, hogy minél többen oltassák be magukat. Az ország most azt tervezi, hogy célzott Covid-19 korlátozásokat vezet be a be nem oltottakkal szemben. Németországban azonban szerdán lejárt volna a pandémiával kapcsolatos rendkívüli állapot, és a koalíciós partnerek megállapodtak egy új fertőzésvédelmi törvényről, amely a múlt héten már átment a parlament alsó- és felsőházán.

Diplomáciai váltások

Eközben a lengyel-fehérorosz határon kialakult migránsválság, amelyet a nyugati vezetők azzal vádolnak, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatásával megrendezte, fokozta a feszültséget az Európai Unió ingatag szomszédjával.

A válság miatt Oroszország európai befolyása is egyre inkább előtérbe került - nem utolsósorban az ellentmondásos Északi Áramlat 2 gázvezeték, amely Oroszországból Németországba szállítana gázt a Balti-tenger alatt. A német hatóságok a múlt héten szüneteltették a vezeték engedélyezési eljárását a vállalat működési engedélyével kapcsolatos problémák miatt.

Máshol, Lengyelországban és Magyarországon a populista kormányok továbbra is feszegetik az uniós tagság határait az alapvető demokratikus értékek visszaszorításával. Nemrégiben az EU legfelsőbb bírósága úgy ítélte meg, hogy Lengyelország megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó uniós jogszabályokat.

Scholz elődje, Merkel az uniós diplomácia biztos kezeként szerzett magának nevet, és többször is átkormányozta a blokkot az európai adósság- és migránsválságon. Hogy az új kancellár az EU vezetőjének szerepét is betölti-e majd - vagy másra bízza ezt a feladatot -, még nem tudni.