, 2021/11/26

Ahmaud Arbery édesanyja leírja a pillanatot, amikor meghallotta a bűnös ítéletet 03:02 (CNN)Ahmaud Arbery édesanyja hálaadás reggel háláját fejezte ki a fia meggyilkolását elkövető három férfi bűnössége miatt, és "keserédesnek" nevezte a pillanatot.

Végre igazságot kaptunk

"Ez a második hálaadás, amelyet a családom és én Ahmaud nélkül töltünk" - mondta Wanda Cooper-Jones a CNN "New Day" című műsorában csütörtökön adott interjúban. "De ez az első hálaadás, amikor ránézhetünk arra az üres székre, és azt mondhatjuk: "Végre igazságot szolgáltattunk neked, Ahmaud"."

Cooper-Jones megjegyzései azután hangzottak el, hogy három férfit - apa és fia, Gregory és Travis McMichael, valamint szomszédjuk, William "Roddie" Bryan Jr. - bűnösnek találtak Arbery meggyilkolásában, többek között többrendbeli gyilkosság vádjában.

"A "bűnös" szót 18 hónappal ezelőtt még hallani akartam" - mondta. "És végre megkaptuk a bűnös szót." A három férfit csak 2020 májusában tartóztatták le, több mint két hónappal azután, hogy Arberyt, egy 25 éves fekete férfit lelőtték, miközben kocogni indult a szomszédságukban, a Georgia állambeli Brunswick közelében. McMichaelék később azt állították, hogy állampolgári letartóztatást próbáltak végrehajtani a fegyvertelen és gyalogosan közlekedő Arberyvel szemben, mert úgy vélték, hogy esetleg bűncselekményt követett el. Bryan, aki filmre vette a gyilkosságot, azt mondta, hogy nem vett részt a gyilkosságban.

"74 napba telt - 74 napba, hogy letartóztassuk. És tudtam, hogy anyaként az én dolgom, hogy tényleg kiderítsem, mi történt Ahmauddal" - mondta. "Imádkoztam, és Isten meghallgatta az imáimat. Szóval csak hálás vagyok, hogy itt ülök ma reggel." Mindhárom férfi ügyvédje azt mondta, hogy fellebbezni kívánnak. Az ügyészek jelezték, hogy életfogytiglani börtönbüntetést fognak kérni, feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül. Mindhárom vádlottat szövetségi gyűlölet-bűncselekmény vádjával is vádolják.

Addig is Cooper-Jones azt mondta, hogy szeretné, ha az emberek úgy emlékeznének a fiára, mint a változás erejére, és kiemelte, hogy a gyilkossága jelentős előrelépést hozott a georgiai törvényekben, beleértve az állam első gyűlölet-bűncselekményről szóló törvényét és a polgári letartóztatásról szóló törvény felülvizsgálatát. Cooper-Jones szerint ezek a változások bizonyítják, hogy a fia "nem hiába vesztette el az életét".

"Remélem..., hogy mielőtt az egyének, a társadalom puskát ragadna, és üldözne valakit, aki az utcán fut, és megölné, azt is gondolják, hogy ha ilyen szélsőséges tetteket hajtanak végre, akkor felelősségre vonják őket" - mondta Cooper-Jones. "Így talán ez a gondolat jobb irányba tereli őket".