, 2021/11/25

Felháborodás, ahogy a bíróság csökkenti a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélésre kiszabott büntetést. Alig néhány nappal azután, hogy az indiai legfelsőbb bíróság megsemmisítette azt a vitatott ítéletet, amely felmentett egy férfit egy 12 éves kislány szexuális zaklatása alól, mivel "nem volt bőr-bőr kapcsolat" az áldozattal, egy másik ítélet, amely csökkentette egy 10 éves fiú orális szexre kényszerítéséért elítélt férfi börtönbüntetését, felháborodást keltett.

gyermekekkel szembeni szexuális visszaélés

Az ítéletet, amely egy nappal megelőzte a Legfelsőbb Bíróság mérföldkőnek számító ítéletét, de csak most jelent meg, az északi Uttar Pradesh államban található Allahabad legfelsőbb bírósága mondta ki. A bűncselekmény 2016-ra nyúlik vissza, amikor a férfi meglátogatta a gyermeket otthonában, majd elvitte egy helyi templomba, ahol szexuálisan zaklatta. A férfi 20 rúpiát (27 centet; 20 pennyt) adott a gyereknek, hogy hallgasson a bántalmazásról, és következményekkel fenyegette meg, ha feljelentést tesz.

A bíróság 2018 augusztusában a férfit a szigorú Pocso (a gyermekek szexuális bűncselekményekkel szembeni védelméről szóló) törvény értelmében "súlyos, behatoló jellegű szexuális erőszak" vádjában bűnösnek találta, és 10 év börtönbüntetést szabott ki rá. A férfi fellebbezett, és a múlt héten a legfelsőbb bíróság bírája hét évre csökkentette a börtönbüntetését, mondván, hogy a törvény szerint a támadás nem volt "súlyosbított" - ami arra utal, hogy a bűncselekmény kevésbé súlyos volt, mint amilyennek az eljáró bíróság ítélte.

Jogi szakértők megkérdőjelezték az ítéletet, mondván, hogy a Pocso-törvényben több olyan tényező is van, amely "súlyosbítja" a bántalmazást, ezek egyike, ha az áldozat 12 év alatti. A végzés azonban nagy felháborodást váltott ki Indiában, és sokan a közösségi médiában bírálták azt. Sokan rámutattak, hogy a Legfelsőbb Bíróság csak a múlt héten mondta azt, hogy a bíráknak "a szexuális szándékot" kell figyelembe venniük, nem pedig a cselekmény részleteit, miközben hatályon kívül helyezte a mumbai legfelsőbb bíróság "bőrrel bőrhöz nem érintkezést" elrendelő határozatát.

Egy Twitter-felhasználó "felháborítónak és bizarrnak" minősítette a végzést; egy másik azt írta, hogy "semmilyen büntetés nem törölheti el a kisfiú traumáját"; sokan pedig azon tűnődtek, hogy "mi baja volt a bírónak"? Mahua Moitra parlamenti képviselő is azok között volt, akik twitteren fejezték ki dühüket a végzés miatt: "Ébresztő, felsőbíróságok - a Pocso a gyerekeket hivatott megmenteni a legaljasabb bűncselekményektől. Ne hígítsák fel" - írta.

Indiában él a világon a legtöbb szexuálisan bántalmazott gyermek, évente több tízezer esetet jelentenek be. Tavaly a Nemzeti Bűnügyi Nyilvántartó Iroda 43 000 bűncselekményt regisztrált a Pocso törvény alapján - ez átlagosan 12 percenként egy esetet jelent. 2007-ben a Nő- és Gyermekjóléti Minisztérium tanulmánya szerint a megkérdezett közel 12 300 gyermek több mint 53%-a számolt be a szexuális visszaélés egy vagy több formájáról.

A tanulmányból kiderült, hogy az általános vélekedéssel ellentétben, miszerint csak a lányokat bántalmazzák, a fiúk ugyanolyan veszélynek vannak kitéve - talán még inkább, mivel az áldozatnak vallók 53%-a férfi volt. A rendőrség szerint pedig az esetek több mint 90%-ában a bántalmazók ismertek az áldozat számára - akárcsak a 10 éves fiú esetében.

Anuja Gupta, aki negyed évszázada foglalkozik a gyermekek szexuális zaklatásával, különösen a vérfertőzéssel, azt mondja, hogy a hivatalos számok nem mondják el a teljes történetet, mivel az esetek többségét nem is jelentik. "A gyermekek szexuális zaklatását csendes járványnak nevezik. Mindenhol jelen van. Minden második otthonban és generációkon átívelően történik. De van megbélyegzés és általános vonakodás a témáról beszélni, mivel a bántalmazók közül sokan közeli családtagok.

Az emberek, beleértve a túlélőket is, azt mondják, hogy majd a családon belül megoldják, így minden egyes bíróságra kerülő esetből több száz nem kerül bíróságra."

Miért akarja egy képviselő, hogy India beszéljen a gyermekek szexuális zaklatásáról?

Horrorisztikus történet egy indiai gyermekotthonból

Hogyan nőtt a gyermekek szexuális zaklatása a világjárvány idején Indiában

Gupta asszony, aki maga is túlélője a gyermekek szexuális zaklatásának, azt mondja, nem látja, hogy a probléma még az ő életében megszűnne. "Munkám során azt látom, hogy ugyanaz, ami velem történt, 18 és 19 évesekkel is megtörtént". A törvény és a büntető igazságszolgáltatási rendszer szerinte csak egy beavatkozás, a nagyobb kérdés a társadalmi probléma - és ezzel foglalkozni kell, teszi hozzá.

"Mivel ezt járványként írják le, úgy kell kezelni, mint bármelyik járványt" - mondja. "Mindenkinek részt kell vennie a küzdelemben - a kormánynak, a társadalomnak és a családnak. A kormánynak tájékoztatást kell adnia, el kell oszlatnia a mítoszokat, foglalkoznia kell az emberek előítéleteivel, és megoldásokat kell kínálnia"." Az első lépés azonban a probléma és annak nagyságrendjének elismerése, véli Gupta asszony.

"A tagadás azonban elharapózott a társadalmunkban. Egyénileg és kollektíven is tagadjuk. De beszélnünk kell róla. És a túlélők szükségleteinek kell a középpontjában állnia mindannak, amit teszünk"."