, 2021/11/23

Körülbelül 150 évvel ezelőtt egy pap arra ösztönözte az amerikaiakat, hogy "hagyják el" a városokat, és élvezzék a természetet az Adirondack-hegységben. Most egy vadonatúj, az Egyesült Államokat és Kanadát összekötő útvonal reméli, hogy ugyanezt teszi.

Adirondack-hegység

Egy vörösfarkú sólyom beugrott a szalagkorlátot szegélyező bozótosba. Aztán egy kék szajkó suhant át az úton, és egy tollal kerülte el az autóm szélvédőjét. Nem voltak táblák, amelyek a benzinkutak és gyorséttermek felé mutatták volna az utat. A magas fák eltakarták a civilizáció legtöbb nyomát. Még nem értem le a fő autópályáról, de már az Adirondack Parkba értem. Éreztem egy csipetnyi vadságot, ami aznap reggel a 200 mérföldre lévő New York Cityből vonzott.

Az Adirondack Park a legnagyobb védett terület az Egyesült Államokban. Az Adirondack-hegység teljes egészében New York államon belül fekszik, de a legtöbb ember számára még mindig nagyrészt titokzatos, még azok számára is, akik olyan könnyű autóval könnyen megközelíthetők, mint én. Az Adirondack Park elképesztő, 6,1 millió hektárnyi területet foglal magában - ezzel nagyobb, mint a Yellowstone, a Yosemite, a Grand Canyon, a Glacier és a Great Smoky Mountain nemzeti parkok együttvéve -, és a legnagyobb nyilvánosan védett terület az összefüggő Egyesült Államokban.

Mivel azonban nincsenek parkhasználati díjak, zárva tartási idő vagy bejárati kapuk, könnyen be- és kikanyarodhatunk az Egyesült Államok legnagyobb nemzeti történelmi emlékhelyére és egyik legrégebbi védett erdejébe anélkül, hogy valaha is tudnánk, hogy egyáltalán beléptünk. Az Adirondacks nagyobb, mint a Yellowstone, a Grand Canyon, a Glacier és a Great Smoky Mountain nemzeti parkok együttvéve (Credit: lightphoto/Getty Images).

Az Adirondacks nagyobb, mint a Yellowstone, a Grand Canyon, a Glacier és a Great Smoky Mountain nemzeti parkok együttvéve (Credit: lightphoto/Getty Images).

Az előttem járó számtalan városlakó utazó nyomdokaiba léptem, friss levegőre, kalandra és a zajból való kikapcsolódásra vágytam. Ezek közül az utazók közül engem egy érdekelt a legjobban: William Henry Harrison Murray, egy karizmatikus bostoni lelkész, aki 152 évvel ezelőtt kiadta az első útmutatót az Adirondacks-i kempingezéshez - és ezzel elindította a városi emberek őrült rohamát, akik a hegyekbe indultak, hogy elmeneküljenek a nagyváros pestisétől és szennyezésétől.

A Murray's Adventures in the Wilderness; or, Camp-Life in the Adirondacks című, saját utazásairól szóló történetekkel, valamint gyakorlati információkkal teli, hogy mit vegyünk fel, mikor menjünk, és hogyan jutunk el oda, szenzációnak számított, amikor 1869-ben megjelent. Ahogy a városi emberek ezrével "ürítették ki" New York-i lakásaikat, és Murray útikönyvével a kezükben ezrével menekültek az Adirondackokba, az újságírók "Murray-rohamnak" nevezték ezt az eseményt. Ez a kifejezés talán nem maradt meg, de egy másik kifejezés egyre inkább elterjedt a nyári természetbe való tömeges vándorlás után: "vakáció".

Ahogy a városiak "kiürítették" a lakásaikat és elmenekültek az Adirondacksba, megszületett a "vakáció". "A gyakorlatias tanácsok miatt ez a könyv olyanná vált, amely hasznos eszköz volt olyan emberek számára, akik egyébként talán nem is mentek volna el nyaralni" - mondta Ivy Gocker, a Blue Mountain Lake falucskában található Adirondack Experience múzeum könyvtárigazgatója. Összefoglalta Murray érvelését: "Ha valaki olyan, aki egy munkanapon át a városban robotol, az élete jobb lesz, ha időt szán magára a szabadban."

Murray szemléletes leírásai az Adirondacksről arra csábították az amerikaiakat, hogy merészkedjenek a vadonba (Credit: Matt Champlin/Getty Images). Murray élénk leírásai az Adirondacksről vonzották az amerikaiakat, hogy bemerészkedjenek a vadonba (Credit: Matt Champlin/Getty Images). Ez egy újszerű koncepció volt. Persze az emberek már régóta látogatták és éltek az Adirondacks legáthatolhatatlanabb részein is.

Kezdjük azzal, hogy legalább féltucatnyi különböző őslakos csoport nevezte évezredek óta otthonának a régiót. A Murray outdoor-művének megjelenését megelőző évszázadokban az Adirondacks a "sportolók" célpontjává vált, ahogy Murray nevezte azokat a halászokat, vadászokat és csapdászokat, akik a vadonban töltött hosszú idő alatt megélhetésüket biztosították.

A különbség az volt, hogy Murray azt mondta, hogy ezt bárki megteheti, beleértve - kapkodja el a fejét - a nőket is. Murrayt a mai napig az amerikai outdoor mozgalom atyjaként ismerik. "Murray nagyon is tudatosan arra törekedett, hogy demokratizálja az Adirondack-hegységhez való hozzáférést" - mondta Gocker. "Kifejezetten azt mondta, hogy "a nők is jöjjenek fel ide, és ezeket a ruhákat kell bepakolniuk"".