, 2021/11/25

Íme, miért fontos ez, és hogyan állíthatod meg. (CNN)Ha okot keresel arra, hogy törődj a fák pusztulásával, akkor az idei nyár rekordot döntő hőhullámai jelenthetik azt. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a fák akár 10 Fahrenheit-fokkal is csökkenthetik a nyári nappali hőmérsékletet.

hogyan állíthatod meg

Az amerikai városokban azonban egyre kevesebb a fa. Az amerikai erdészeti szolgálat tavaly közzétett tanulmánya szerint öt év alatt évente 36 millió fát veszítettünk el a városi és vidéki településeken. Ez 1%-os csökkenés 2009 és 2014 között. Ha ezen az úton haladunk tovább, "a városok melegebbek, szennyezettebbek és általában véve egészségtelenebbek lesznek a lakosok számára" - mondta David Nowak, az amerikai erdészeti szolgálat vezető kutatója, a tanulmány társszerzője.

Nowak szerint a fák lombkoronájának csökkenésének számos oka van, többek között hurrikánok, tornádók, tüzek, rovarok és betegségek. De a fák pusztulásának egyetlen oka, amelyet az ember befolyásolni tud, az ésszerű fejlődés. "Azt látjuk, hogy a fásítást felváltja a vízhatlan burkolat, ami azt jelenti, hogy ha megnézzük a fényképeket, azt, ami ott volt, most egy parkoló vagy egy épület váltja fel" - mondta Nowak.

Nowak szerint az USA lakosságának több mint 80%-a városi területeken él, az amerikaiak többsége pedig a keleti és nyugati partok mentén fekvő erdős területeken.

"Minden alkalommal, amikor utat húzunk le, épületet építünk, és kivágunk egy fát vagy hozzáadunk egy fát, az nem csak az adott területet érinti, hanem a régiót is."

A tanulmány a fák elvesztésének értékét a fák légszennyezés-mentesítésben és energiatakarékosságban betöltött szerepe alapján határozta meg.

A kieső érték évi 96 millió dollárt tett ki. Nowak felsorol 10 olyan előnyt, amelyet a fák nyújtanak a társadalomnak:

Hőmérséklés:

A fák árnyékot adnak az otthonoknak, irodaházaknak, parkoknak és utaknak, így hűtik a felszíni hőmérsékletet. Emellett vizet vesznek fel és párologtatnak, így hűtik a körülöttük lévő levegőt. "Csak sétáljon egy fa árnyékában egy forró napon. Ezt a fűvel nem lehet elérni" - mondta Nowak. A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a teljes hőmérsékleti előnyök kihasználásához a fák lombkoronájának a lehűlni kívánt terület 40%-át meg kell haladnia.

"Egyetlen városrésznek majdnem a felét kellene az ágak és levelek lombos zöld hálózatának borítania" - írták a szerzők. A légszennyezés csökkentése: A fák elnyelik a szenet és eltávolítják a szennyező anyagokat a légkörből. Az energiakibocsátás csökkentése: A fák évente 4 milliárd dollárral csökkentik az energiaköltségeket Nowak tanulmánya szerint. "Az épületeken lévő fák árnyékolása csökkenti a légkondicionálási költségeket.

Vegyük el ezeket a fákat; most az épületek felmelegednek, többet kell működtetni a légkondicionálót, és több üzemanyagot égetnek el az erőművek, így a szennyezés és a kibocsátás nő"."

A vízminőség javítása:

A fák vízszűrőként működnek, felszívják a szennyezett felszíni vizet, és a talajba nitrogént és foszfort kötnek. Az árvizek csökkentése: A fák a víz elnyelésével és a patakokba történő lefolyás csökkentésével csökkentik az árvizeket.

Zajcsökkentés:

Ez az egyik oka annak, hogy az autópályák mentén, a kerítések mentén, valamint az utak és a városrészek között fák sorakoznak. A madárcsicsergés és a leveleken keresztül fújó szél révén hangot is adhatnak, olyan zajokat, amelyek pszichológiai előnyökkel járnak.

Védelem az UV-sugárzás ellen:

Nowak szerint a fák elnyelik az ultraibolya sugárzás 96%-át.

Javított esztétika:

Kérdezzen meg bármelyik ingatlanügynököt, építészt vagy várostervezőt: A fák és a lombok javítják bármely ingatlan kinézetét és értékét.

Javul az emberi egészség:

Számos tanulmány összefüggést talált a természetnek való kitettség és a jobb mentális és fizikai egészség között. Egyes kórházak e tanulmányok eredményeképpen fákat és faültetvényeket telepítettek a betegek számára. Az orvosok még a természetben való sétákat is előírják a gyerekeknek és a családoknak, mivel bizonyított, hogy a természetben való tartózkodás csökkenti a vérnyomást és a stresszhormonokat.

A tanulmányok pedig a zöld területek közelében élést alacsonyabb halálozási arányokkal hozták összefüggésbe. Vadon élő állatok élőhelye: A madarak a fákra támaszkodnak menedéket, táplálékot és fészkelőhelyet keresve. Az erdők világszerte az állatvilág hatalmas változatosságát biztosítják. Nowak szerint a fáknak is van árnyoldala, például a pollenallergia vagy a viharban lehulló nagy ágak, "és az emberek nem szeretik a leveleket gereblyézni".

Szerinte azonban a városok és megyék a fákkal való gazdálkodással is segíthetik a közösségek gyarapodását. "Nem lehet csak úgy azt mondani, hogy 'nem lesz erdőnk'. Akár kezelhetjük is a fákat, és együtt is dolgozhatunk velük". "Nem akarunk fát a baseballpálya közepén. Nagyon nehéz sportolni, ha a fák útban vannak. Vagy fák az autópályák közepén."

Nowak szerint megtervezhetjük és kezelhetjük a fák lombkoronáit városainkban, hogy segítsünk "befolyásolni a levegőt, befolyásolni a vizet, befolyásolni a jólétünket".

A városi erdőknek különösen nagy szükségük van a segítségünkre a kidőlt fák pótlásában. A vidéki területekkel ellentétben a fáknak nagyon nehéz újratelepülniük a városi környezetben, ahol annyi járda és aszfalt van.

"Sok őshonos fánk nem talál olyan helyet, ahová makkot dobhatna, hogy regenerálódhasson" - magyarázza Greg Levine, a Trees Atlanta társügyvezető igazgatója.

"Ezért kell a közösségnek odamennie, és ténylegesen fát ültetnie, mert a területek már nem természetesek." A munka még nem fejeződött be, amikor a csemeték meggyökeresedtek. Az olyan szervezetek, mint a Trees Atlanta és önkénteseik az év nagy részét arra szánják, hogy gondozzák ezeket a fiatal fákat, amíg elég érettek lesznek ahhoz, hogy önállóan is boldoguljanak.

"Megpróbáljuk 10 évig metszeni a fákat, hogy biztosítsuk, hogy jó, egészséges szerkezetet kapjanak". Levine hozzáteszi. "Mulcsot is teszünk a fák köré, hogy segítsünk a nedvességet a talajban tartani, hogy a fa ne száradjon ki. Nagy türelemmel kell eljárnunk a járdák köré ültetett fák esetében, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a fák fel tudnak nőni a kihíváshoz. "

Hogyan segíthet megállítani a fák pusztulását

Védd meg, amid van: Nowak szerint az első lépés a saját tulajdonában lévő fák gondozása. "Azt gondoljuk, hogy mi fizetünk a házunkért, és ezért nekünk kell fenntartani. De mivel nem fizetünk a természetért, nem is kell. És ez nem feltétlenül igaz". Metszd ki a fáidból az elhalt ágakat: Ha elég kicsik, végezze el maga, vagy bízzon meg egy céget. Nowak szerint a fák karbantartásával jelentősen csökken annak a kockázata, hogy a végtagok kárt tesznek a házában.

Vegye észre, hol lehetnek bajban a fái: Gyakran megfigyelheti, ha valami baj van, például ha az ágak leveleket veszítenek és letörnek, vagy ha gombák nőnek a fák tövében vagy a fákon. Felbérelhet egy arboristát vagy fák lombkorona-szakértőt is, hogy évente felmérje fái egészségi állapotát. Vagy fordulhat a helyi mezőgazdasági tanácsadó irodához tanácsért.

Ne távolítsa el az öreg fákat, ha nem szükséges: Ehelyett próbálkozzon kisebb lépésekkel, például az ágak eltávolításával. "Hosszú időbe telik, amíg ezek a nagy fák nagyra nőnek: 50-100 évbe. És ha egyszer már megtelepedtek, hosszú ideig élhetnek. De ha kiveszünk egy nagy fát, és azt mondjuk, hogy "majd újraültetjük", akkor nincs garancia arra, hogy a kis fák megmaradnak, és nagyon hosszú időbe telik, amíg megnőnek"."

Hagyja, hogy a fák a telkén nőjenek: Bár mindenkinek más az esztétikája, ez az olcsó módja annak, hogy hűvösebb legyen az udvar és alacsonyabbak legyenek az energiaszámlák. Az árvíz- és zajvédelem olcsó megközelítése is. Nowak azt mondja, nevet, amikor a szomszédai csodálkoznak, hogy miért nincs több fa a telkükön, mert "hallom, ahogy az emberek a fűnyírójukat járatják". A lehullott magvaknak esélyt kell kapniuk a beültetésre, és az állandó fűnyírás ezt megakadályozza. Ha nem tetszik, ahol egy csemete nő, ki lehet ásni, és el lehet ültetni, vagy egy új fát oda, ahová tetszik.

Tájékozódjon a fákról, és vegyen részt a munkában: Sok városnak van fákról szóló rendelete, amely a nagyon idős, jelentős fák védelmére törekszik. A városi tanács ülésein való részvétellel is részt vehet. Segíthetsz a városodnak fákat ültetni, ha csatlakozol a helyi nonprofit csoportokhoz.