, 2021/11/25

Az Interpol elnökévé választották a kínzással vádolt egyesült arab emírségekbeli tábornokot. Raisi tábornok, aki visszautasítja a vádakat, négy évre tölti be a részmunkaidős és díjazás nélküli tisztséget.

egyesült arab emírségekbeli tábornokot

Az Interpol globális rendőrségi ügynökség elnökévé választották az Egyesült Arab Emírségek egyik tábornokát, akit kínzásban való bűnrészességgel vádoltak.

Ahmed Nasser al-Raisi, az Egyesült Arab Emírségek belügyminisztériumának főfelügyelője négy évig tölti be a részmunkaidős és fizetés nélküli tisztséget.

Emberi jogi csoportok lobbiztak a jelölése ellen, azzal vádolva őt, hogy nem vizsgálta ki az Egyesült Arab Emírségek biztonsági erői ellen benyújtott, kínzással kapcsolatos hiteles panaszokat.

Raisi tábornok visszautasítja a vádakat.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma szerint "határozottan úgy véli, hogy a rendőrök által elkövetett visszaélések vagy rossz bánásmód visszataszító és tűrhetetlen". Raisi tábornokot a tagállamok háromfordulós szavazást követően választották meg az Interpol elnökévé az ügynökség közgyűlésén, a törökországi Isztambulban.

Feladatai közé tartozik majd a Jürgen Stock főtitkár munkáját felügyelő végrehajtó bizottság üléseinek vezetése. Stock úr főállású tisztviselő, aki az Interpol mindennapi működését felügyeli. Raisi tábornok a Twitteren azt írta, hogy "megtiszteltetés", hogy megválasztották elnöknek, és ígéretet tett arra, hogy "egy átláthatóbb, sokszínűbb és határozottabb szervezetet fog építeni, amely mindenki biztonságáért dolgozik".

Külön nyilatkozatban kijelentette, hogy az Egyesült Arab Emírségek "a világ egyik legbiztonságosabb helye", és hogy az Öböl menti arab állam továbbra is "a pozitív változások legfontosabb ereje a világ legnehezebb régiójában". Hiba Zayadin, a Human Rights Watch kampánycsoport Öböl-országokkal foglalkozó kutatója azonban "szomorú napnak nevezte a történteket az emberi jogok és a jogállamiság szempontjából világszerte".

Azt mondta, hogy a tábornok "az Öböl-menti térség vitathatatlanul legautoritáriusabb kormányának képviselője, amely a békés ellenvéleményt a terrorizmussal azonosítja".

A választást elítélte Matthew Hedges brit akadémikus is, aki kártérítési keresetet nyújtott be a londoni legfelsőbb bírósághoz, amelyben azzal vádolja Raisi tábornokot és három másik magas rangú egyesült arab emírségekbeli tisztviselőt, hogy közük van ahhoz a hamis fogva tartáshoz és kínzáshoz, amelyet állítólag 2018-ban az Egyesült Arab Emírségekben elszenvedett.

A Gulf Centre for Human Rights (GCHR) nevében eljáró ügyvédek a közelmúltban Franciaországban és Törökországban is hivatalos panaszt nyújtottak be Raisi tábornok ellen. A csoport azzal vádolja, hogy közreműködött az Egyesült Arab Emírségek legjelentősebb emberi jogi aktivistájának, Ahmed Mansoornak a jogellenes letartóztatásában és kínzásában, akit 2017-ben őrizetbe vettek, majd később 10 év börtönbüntetésre ítéltek, mert a közösségi médiában "rágalmazta" az országot.

Anwar Gargash, az Egyesült Arab Emírségek elnöki tanácsadója szerint a vádak egy "szervezett és intenzív rágalmazási és becsületsértési kampány" részét képezik, amelyet a választmány most "az igazság sziklájára zúzott".