, 2023/1/5

A tavalyi év az építészetben az újdonságok éveként marad emlékezetes: a világ első "upcycled" felhőkarcolója nyerte el az Év Épülete címet, a burkina fasói születésű Francis Kéré pedig az első afrikai építész lett, aki elnyerte a hőn áhított Pritzker-díjat.

Az új épületek amelyek 2023-ban formálják majd a világot

Ez volt az az év, amikor olyan óriásokat veszítettünk el, mint Ricardo Bofill és Meinhard von Gerkan, miközben olyan régóta várt új mérföldköveket kaptunk, mint a Taipei Performing Arts Center és a New York-i Steinway Tower. Mivel az építési projektek gyakran évekig tartanak, a Covid-19 okozta késedelmek még mindig érezhetőek. 2023 mindazonáltal a figyelemre méltó új megnyitások évének ígérkezik, legyen szó a világ második legmagasabb tornyáról vagy egy vallásközi vallási komplexumról Abu Dhabiban.

Íme 9 építészeti projekt, amely 2023-ban formálja majd a világot:

Izraeli Nemzeti Könyvtár, Jeruzsálem, Izrael

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár - és a könyvek, kéziratok és fényképek hatalmas archívuma - kinőtte régi otthonát, és egy vadonatúj épületbe költözik az ország parlamentje, a Knesszet mellé.

"Házak, amelyek megmenthetik a világot": Ezek az otthonok egy zöldebb jövő tervét kínálják.

Az épület jellegzetes felső térfogata egy hatalmas faragott sziklatömbre hasonlít, a cementbe helyi mészkövet kevertek, ami Jeruzsálem történelmi színpalettájára utal. A belső térben az 50 500 négyzetméteres olvasóterem körül olyan létesítmények találhatók, mint egy előadóterem, egy ifjúsági központ és különböző kiállítóterek.

A svájci Herzog & de Meuron építésziroda tervei az intézmény nyitottságra és hozzáférhetőségre vonatkozó értékeit hivatottak tükrözni, a magasba törő kör alakú tetőablakoktól a földszinti vitrinekig, amelyek a könyvtár gyűjteményének darabjait teszik láthatóvá a járókelők számára.

Nordø, Koppenhága, Dánia

Koppenhágát az UNESCO 2023-ra az építészet világfővárosává nyilvánította, és a dán főváros bővelkedik a fenntartható tervezés példáiban.

Ezek közül a legfontosabb az egykor ipari Nordhavn (vagy északi kikötő) folyamatban lévő átalakítása egy gyalogosbarát "intelligens" negyeddé, amely zöld energiaellátással és a városközpontot összekötő "szuper kerékpárúttal" rendelkezik. Az elmúlt években elhagyott gabona- és cementszilókat alakítottak át irodákká és lakóházakká, míg 2013-ban megnyílt az ENSZ kiterjedt kampusza, az UN City.

A dán építésziroda, Henning Larsen legújabb épülete, a Nordø a környéken zajló átalakulást jelképezi. A 115 lakást kínáló épület vörös téglából épült homlokzata a terület ipari múltja előtt tiszteleg, és a 115 lakásos épület tetőterasza mellett egy "szigeti oázist" ígér a lakóknak, akik könnyen elérhetik a kerület egyre növekvő számú éttermét és köztereit.

Lola Mora Kulturális Központ, San Salvador de Jujuy, Argentína

A néhai argentin építész, César Pelli talán leginkább olyan mérföldkőnek számító felhőkarcolókról ismert, mint a Petronas Towers Kuala Lumpurban és a New York-i World Financial Center, de cégének 2018 óta első új projektje Dél-Amerikában egy egészen szerényebb törekvés.

Milyen ma szovjet korabeli lakásokban élni?

Az Argentína északnyugati részén, San Salvador de Jujuy városára néző erdőben található Lola Mora Kulturális Központot névadó szobrászának, a 20. század elejének egyik úttörő női művészének szentelték. A műveiből összeállított válogatás mellett az intézményben egy interpretációs központ, étterem, könyvtár és műterem is helyet kap a látogató művészek számára.

A Pelli Clarke & Partners építészek szerint az épület, amelynek formáját a szobrász vésője ihlette, "nulla energiafelhasználású", de még ennél is tovább mehet: a helyszíni szélturbinák és a napenergia-termelés segítségével a központ várhatóan 20%-kal több energiát termel majd, mint amennyit fogyaszt.

Abrahámi családi ház, Abu Dhabi, Egyesült Arab Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségek lakosságának csaknem 80%-a muzulmán, de Abu Dhabi új vallásközi komplexumában a három ábrahámi vallás (iszlám, kereszténység és judaizmus) egyenrangú. A projekt mecsetje, zsinagógája és temploma három azonos méretű kocka alakú "világi" látogatói pavilonban helyezkedik el, és esztétikai harmóniában áll egymással.

David Adjaye ghánai-brit építész, az Adjaye Associates cég elmondta, hogy terveiben a felekezetek közös vonásait vette figyelembe, bár a három főépület mindegyike más-más tájolású a helyszínen. Az istentiszteleti helyek mellett a komplexum célja a párbeszéd és a kulturális csere ösztönzése is. Ennek érdekében egy negyedik tér - egy oktatási központ - egy olyan hely lesz, ahol "minden jóakaratú ember egyként találkozhat" - mondták az építészek.

Merdeka 118, Kuala Lumpur, Malajzia

A Malajzia fővárosa, Kuala Lumpur fölött 2 227 láb magasan álló Merdeka 118 jelenleg a világ második legmagasabb épülete a dubaji Burj Khalifa mögött. Egyike a világon található négy úgynevezett "mega magas" felhőkarcolónak - ez a kifejezés a 600 méternél magasabb tornyokat jelöli.

Hogyan kell szupermagasra építeni: A világ legmagasabb tornyainak tervezői megosztják titkaikat

Amikor az épület tavaly a csúcsra ért, Ismail Sabri akkori miniszterelnök a tervezést ahhoz a képhez hasonlította, amelyen Tunku Abdul Rahman egykori vezető 1957-ben a szomszédos Merdeka Stadionban az ország függetlenségének bejelentésekor a levegőbe emelte a kezét. A projekt mögött álló ausztrál építésziroda, a Fender Katsalidis szerint az épület homlokzatán található háromszög alakú üvegfelületeket a malajziai kézművességben fellelhető minták ihlették.

A 2023 második felére elkészülő épület (és az aljában található kiterjedt bevásárlóközpont) mintegy 1 millió négyzetméternyi üzlethelyiséget, valamint egy 1000 férőhelyes színházat, irodákat, egy szállodát és Délkelet-Ázsia legmagasabb kilátóteraszát ígéri.

Célpont Crenshaw, Los Angeles, USA

Amikor a Los Angeles-i metró K Line új szakasza azzal fenyegetett, hogy kettévágja a Crenshaw Boulevardot, a történelmileg fekete negyed lakói lehetőséget láttak arra, hogy új infrastruktúrát teremtsenek egy olyan területen, amely régóta szenvedett a beruházások alulfinanszírozottságától. Az így létrejött 100 millió dolláros köz- és magánkezdeményezés, a Destination Crenshaw pontosan azt reméli, amit a neve is sugall: a Crenshaw negyedet nem csupán egy átmenő útvonallá, hanem önálló célponttá kívánja tenni.

Az 1,3 mérföld hosszú kulturális folyosó gyalogos sétányokat, tíz új közparkot, utcabútorokat és több mint 100, a fekete művészetet és kultúrát bemutató műalkotást tartalmaz majd. A falfestmények, szobrok és állandó installációk között lesz Kehinde Wiley afroamerikai művésznek egy konföderációs szobor újragondolása.

Nem minden készül el 2023 végére, de több jelentős elem - köztük a parkosított területek közül a legnagyobb, a Sankofa Park és négy "zsebpark" - várhatóan őszre megnyílik.

AMRF First Building, Sydney, Ausztrália

Jelentős városi átalakulás zajlik Sydneyben, ahol egy hatalmas városrész épül a város új nemzetközi repülőterének kiszolgálására - és hasznára -. A tisztviselők reményei szerint a Western Sydney Aerotropolisnak nevezett városrész a tudományos, technológiai és kreatív iparágak gazdasági központjává válhat, és a következő három évtizedben több mint 100 000 új munkahelyet teremthet.

Mivel a repülőtér csak 2026-ban nyitja meg kapuit, még hosszú út áll előttünk. De minden új város egyetlen épülettel kezdődik. Az Aerotropolis első épülete - amely a megfelelő nevet kapta: Advanced Manufacturing Research Facility (AMRF) First Building - a tervek szerint 2023 végére készül el, és látogatóközpontként és a tágabb értelemben vett fejlesztés központjaként működik.

Az előregyártott fa modulokból épült, a víz mozgása által inspirált, fényteli tervezést a Hassell építésziroda felügyelte a Western Parkland City Authority-vel és a Danièle Hromek őslakos tervezővel, a Djinjama, az Első Nemzetek kulturális kutatási és tervezési irodájának munkatársával együttműködve.

Kempegowda nemzetközi repülőtér, Bengaluru, India

India harmadik legnépesebb városa, Bengaluru, a régóta esedékes repülőtér-bővítés előtt áll: a Kempegowda International 2,7 millió négyzetméteres 2-es terminálja jövő év elején kezdi meg működését. A projekt becslések szerint 25 millióval növeli a repülőtér éves látogatói kapacitását, amely a második fázis befejezése után 40 millióra emelkedik.

Az olyan zöldellő repülőterek, mint a szingapúri Changi, megemelték az elvárásokat azzal kapcsolatban, hogy a terminálépületek hogyan nézhetnek ki és hogyan érezhetik magukat. A Skidmore, Owings & Merrill építésziroda hasonlóan természet ihlette megközelítést választott, amelyet "terminál a kertben" néven emlegetett - egy sor, egymással összekapcsolt épületet, amelyeket parkosított terek kötnek össze, és növényekkel, bambusszal burkolt pavilonokkal, beltéri vízesésekkel és rattan bútorokkal népesítik be.

Nagy Egyiptomi Múzeum, Gíza, Egyiptom

A több mint 1 milliárd dollárba kerülő és az emberiség történelmének legértékesebb tárgyainak otthont adó, régóta várt Nagy Egyiptomi Múzeumot a 2002-ben meghirdetett tervpályázat óta késésekkel kell számolni. Öt évvel ezelőtt - talán optimista módon - még ezen a listán is szerepelt. "A hitem nem változott": Moshe Safdie építész a szociális lakásoktól a felhőkarcolókig még mindig idealista.

Az egyiptomi turisztikai és régiségügyi minisztérium nem válaszolt a CNN többszöri kérésére, hogy megerősítse, 2023-ban végre megnyitja kapuit a múzeum, bár számos ígéretes jel van (nem utolsósorban egy januári nagyszabású koncert bejelentése). A dublini Heneghan Peng Architects által tervezett, 5,2 millió négyzetméteres épületben kiállítóterek, egy konzerválóközpont és egy olyan átrium található, amely elég magas ahhoz, hogy II. Ramszesz hatalmas szobra is elférjen benne (és még a feje is belefér). A háromszög alakú formák uralják az üveghomlokzatot, és az egész épületben háromszög alakúak, amely motívum a szomszédos gízai piramisokra utal.