, 2022/8/26

Brit cég bioplasztikot használ, hogy zölddé tegye a virágzó vinilipart. A vinyl visszatérőben van, és egy brit cég azt állítja, hogy megalkotta a világ első bioplasztik lemezét, hogy segítsen a zenészeknek zöldebb módon értékesíteni a zenéjüket.

Brit cég bioplasztikot használ,

A legtöbb bakelitlemez polivinil-kloridból, azaz PVC-ből készül, amelyet a Greenpeace "a legkárosabb környezetkárosító műanyagként" jellemez.

Marc Carey, az Evolution Music vezérigazgatója a CBS Newsnak elmondta, hogy sokan meglepődnek, amikor megtudják, mennyire mérgező a bakelitlemezek régi módon történő előállításának folyamata.

Ez vezetett őt egy négyéves útra, hogy újra feltalálja a rekordot - egy küldetés, hogy a fekete bakelit zölddé váljon. "Fenntartható termékeket akarok egy 21. századi környezetben" - mondta. "Így hát új céget kellett alapítanom, és magamnak kellett megcsinálnom." Most a cége, az Evolution Music fordít a kockán, és egy környezetbarát, titkos receptet tesztel, amely cukrot és keményítőt tartalmaz - és olyan lemezeket pörget, amelyek reményeik szerint egy napon ipari szabvány lesz.

Ez zene sok művész fülének.

Rob Cass producer a CBS Newsnak elmondta, hogy amikor egy bioplasztikus lemezt tesz a lemezjátszóra, "minden pattogást, recsegést, felületi zajt figyel, és ez nagyon jó". A Cave Productions igazgatója szerint a bioplasztikus lemezek hangminősége vetekszik a régimódi anyaggal. "Úgy gondoljuk, hogy a minőség rendkívül magas, körülbelül olyan magas, mint a bakelit. Talán 95%-ban" - mondta.

A Blood Records alapítója, Craig Evans azt mondta, hogy leesett az álla, amikor meghallotta a bioplasztikus lemezt. "Amikor először hallottam az egyik tesztnyomatot, nem tudtam elhinni, hogy amit hallgatok, az alapvetően bioplasztikból és növényi hulladékból készült" - mondta a CBS Newsnak.

Az R.E.M.-ből ismert Michael Stipe és az úttörő amerikai művész, Beatie Wolfe is a zenészek között van, akik belekapcsolódnak a groove-ba.

"A művészek egyre inkább azt kiabálják a kiadóknak, hogy környezettudatosabbnak kell lennünk" - mondta Evans.

Az Egyesült Államokban a vinyl eladások 2021-ben, a nyolcvanas évek közepe óta először, meghaladták az 1 milliárd dollárt. Az Evolution Music azt mondta, hogy amint teljes gyártásba kerülnek, bioplasztikus lemezeik körülbelül ugyanannyiba fognak kerülni, mint a bakelitlemezek.