, 2021/11/25

Ahmaud Arbery gyilkossági perének legfontosabb pillanatai. Három fehér férfit találtak bűnösnek egy fekete kocogó meggyilkolásában tavaly egy olyan ügyben, amely a faji igazságosság ellen tiltakozók gyülekezési kiáltványává vált.

Ahmaud Arbery

A 25 éves Ahmaud Arberyt 2020. február 23-án lőtték le, amikor Travis és Gregory McMichael, valamint szomszédjuk, William Bryan összetűzésbe keveredett. A vádlottak azt állították, hogy önvédelemből cselekedtek egy polgári letartóztatás során; az ügyészek szerint a faji hovatartozás is szerepet játszott. A férfiakra most minimum életfogytiglani börtönbüntetés vár. A 12 fős, többségében fehér bőrű esküdtszék mintegy 10 órán át tanácskozott, mielőtt szerda dél körül meghozta ítéletét.

A triót bűnösnek találták gyilkosság, súlyos testi sértés, hamis fogva tartás és bűncselekmény elkövetésére irányuló szándékos bűncselekmény elkövetésében. Februárban a három férfi egy szövetségi gyűlölet-bűncselekményi ügyben újabb tárgyalásra kerül, azzal a váddal, hogy Arberyt azért vették célba, mert fekete volt.

Hogyan halt meg Ahmaud Arbery?

Arbery délután kocogni volt a Georgia állambeli Brunswick tengerparti városának külterületén. Az idősebb McMichael, aki a környéken lakik, elmondta a rendőrségnek, hogy szerinte Arbery hasonlít a Satilla Shores külvárosi közösségben elkövetett betöréssorozat gyanúsítottjára. A rendőrség közölte, hogy ezekről az állítólagos betörésekről nem tettek feljelentést, és Arbery birtokában nem találtak lopott tárgyakat.

McMichaelék felfegyverkeztek egy pisztollyal és egy sörétes puskával, és egy kisteherautóval üldözték Arberyt, aki fegyvertelen volt, a környéken. Bryan később csatlakozott az üldözéshez. Az esküdtszék meghallgatott egy segélyhívást, amelyben az idősebb McMichael azt mondta az operátornak: "Itt vagyok Satilla Shores-ban. Egy fekete férfi fut végig az utcán".

A fiatalabb McMichael a tárgyalás során azt vallotta, hogy megpróbált beszélni Arberyvel, miközben ők ketten még a teherautóban voltak, de Arbery nem válaszolt.

Dulakodás közben kiszállt a teherautóból, és elsütötte a puskáját Arberyre. Travis McMichael önvédelemre hivatkozott, azt állítva, hogy Arbery a fegyverét ragadta meg.

Három lövés dördült el.

A boncolás során kiderült, hogy Arbery mellkasán két lőtt seb volt, az egyik csuklójának belső oldalán pedig egy lőtt sebet találtak. A 65 éves Gregory McMichaelt, fiát, a 35 éves Travist és szomszédjukat, az 52 éves William "Roddie" Bryant 2020 májusában tartóztatták le. Az ügyészek azt állították, hogy Travis McMichael rasszista jelzőt és káromkodást használt Arbery felé, amikor az a földön feküdt. A férfiak tagadják a rasszizmust.

Miért függött a faji hovatartozás ettől az esettől

Az ügyészek ügyük ismertetése során talán úgy döntöttek, hogy nem fektetnek nyíltan hangsúlyt arra a tényre, hogy Ahmaud Arbery fekete férfi volt, gyilkosai pedig fehérek, de nem nehéz belátni, hogy ezt a gyilkosságot miért tekintették széles körben a faji szempontok szemszögéből.

Arbery szüleit felháborította, ahogy a védőügyvédek a fiukat úgy állították be, mint aki hibázott, amikor elmenekült a fegyveres idegenek elől, és amikor azok sarokba szorították, megpróbált harcolni az életéért.

Az a tény, hogy ezek a férfiak fenyegetésnek tekintették Arberyt, noha nem volt bizonyítékuk arra, hogy bármi törvénybe ütközőt tett volna; hogy úgy érezték, joguk van felfegyverkezni és üldözni őt; hogy amikor rendőrök érkeztek a helyszínre, vigasztalták a gyilkosokat, és nem foglalkoztak azonnal a földön fetrengő fiatalemberrel; hogy több mint 10 hétig nem történt letartóztatás, és csak azután, hogy a gyilkosságról készült videó vírusként terjedt el - mindezek sok megfigyelő számára egy letűnt, brutális korszak maradványainak tűnnek.

"Legyőztük a lincselő csőcseléket. A bíróság előtt szerdán több tucat ember, néhányan Black Lives Matter feliratú táblákkal éljeneztek, amikor felolvasták az ítéleteket.

Arbery apját, Marcus Arberyt sírva látták, amint a támogatókat ölelgette. "Nem csinált semmit" - mondta az apa - "csak futott és álmodott". Azt is mondta a riportereknek: "Legyőztük a lincselő csőcseléket".

Arbery édesanyja, Wanda Cooper-Jones köszönetet mondott a tömegnek, és azt mondta, nem hitte, hogy meg fogja látni ezt a napot. "Ez egy hosszú küzdelem volt. Kemény küzdelem volt. De Isten jó" - mondta. A fiáról azt mondta: "Most már békében fog nyugodni." Arbery halálakor egy műszaki főiskolára iratkozott be, hogy villanyszerelőnek tanuljon.

Al Sharpton tiszteletes, a polgárjogi szervezet és a kábeltelevízió műsorvezetője a bíróságon kívül azt mondta: "Hadd terjedjen el az a hír az egész világon, hogy egy 11 fehérből és egy feketéből álló esküdtszék a mély délen felállt egy tárgyalóteremben, és kimondta, hogy a fekete életek számítanak".Miután megtudta a sorsát, Travis McMichael megfordult, amikor a bíróságról távozni készült, és az édesanyjának motyogott: "Szeretlek."

Linda Dunikoski ügyész azt mondta: "Az esküdtszéki rendszer működik ebben az országban, és amikor az embereknek bemutatjuk az igazságot, és ők látják, akkor helyesen fognak cselekedni". Bryan ügyvédje, Kevin Gough azt mondta, hogy csapata "csalódott az ítélet miatt, de tiszteletben tartjuk". Joe Biden amerikai elnök szerint az ítélet azt mutatja, hogy az amerikai büntető igazságszolgáltatási rendszer "teszi a dolgát".

Hozzátette azonban, hogy a gyilkosság "lesújtóan emlékeztet arra, hogy milyen messzire kell még eljutnunk a faji igazságosságért folytatott küzdelemben ebben az országban".

Mi volt a legfontosabb felvétel?

A videófelvételek központi szerepet játszottak ebben az ügyben. Az első kulcsfontosságú felvétel egy 36 másodperces mobiltelefonos felvétel volt, amely Arbery halálát mutatja. Ezt William Bryan vette fel, aki egy Arberyt követő járműben ült, és 2020. május 5-én került a nyilvánosság elé.

A klip azt mutatja, ahogy Arbery megpróbál kikerülni egy előtte haladó kisteherautót az úton, majd Travis McMichaellel dulakodik. Tompa kiabálás hallatszik, és három lövés hallatszik. Az idősebb McMichael a pickup platóján állva látható, miközben a pár küzd.

A klip országos felháborodást váltott ki, és hamarosan büntetőfeljelentést tettek ellene. Öt nappal később egy térfigyelő kamera felvételei kerültek elő, amelyeken egy fehér pólós fekete férfi - aki feltehetően Arbery - látható egy építkezésen, nem sokkal a lövöldözés előtt.

Látható, amint besétál a helyszínre, és néhány percig nézelődik, majd lekocog az utcán.A tárgyalás során a terület tulajdonosa, Larry English Jr. azt vallotta, hogy a szóban forgó férfi nem zavarta vagy rongálta meg a tulajdonát a látogatás során.

Mr English elmondta, hogy a kamerák más embereket - köztük gyerekeket és egy fehér párt - is észleltek, akik birtokháborítást követtek el a birtokán, de soha nem engedélyezte, hogy a McMichaelek belépjenek a birtokára, vagy bárkivel is szembeszálljanak. Az esküdteknek a rendőrség testkamerás felvételeit is megmutatták a lövöldözés után.