, 2021/11/23

Ausztrália közölte, hogy azonosította a második világháborúban elsüllyedt hajóról előkerült egyetlen tengerész holttestét. A 20 éves Thomas Welsby Clark mindössze négy hónappal azelőtt csatlakozott a HMAS Sydney nevű hajóhoz, hogy 1941-ben az Indiai-óceánon rajtaütött egy német támadóhajó.

híres ismeretlen tengerész

A hajón tartózkodó mind a 645 ember meghalt - ez Ausztrália egyik legismertebb háborús katasztrófája. Három hónappal az elsüllyedés után egy holttestet egy mentőcsónakban sodort a víz az ausztráliai Karácsony-szigeten. A naptól kifehéredett tengerész overallba öltözött férfi az "ismeretlen tengerész" néven vált ismertté.

Először őt temették el a szigeten, amely 1500 km-re (930 mérföldre) fekszik Nyugat-Ausztráliától. Évtizedekkel később a szárazföldön temették újra, katonai szertartás szerint. Más holttestet soha nem találtak, még azután sem, hogy 2008-ban felfedezték a hajó roncsait. Pénteken, többéves DNS-vizsgálat után Ausztrália felfedte, hogy az ismeretlen tengerész Clark úr.

A történészek szerint a jó képességű tengerész jómódú legelő családból származott, és könyvelőnek tanult. Mindkét testvére szintén szolgált a háborúban.

Emlékezés Ausztrália "Pearl Harborjára

Az első világháború elfeledett Anzacsai

A fogaiból vett minták egyeztek a túlélő leszármazottai genetikai anyagával. Családját a múlt héten értesítették a hírről, közölték a tisztviselők.

"A modern tudomány és technológia bizonyítéka, hogy ennyi évtized után sikerült azonosítani Tomot" - mondta Andrew McGee veteránügyi miniszter.

"Még 80 év elteltével is olyan keményen dolgozunk azon, hogy azonosítsuk és tiszteljük a katonáinkat és a katonanőket".

A canberrai ausztrál háborús emlékmű közölte, hogy pénteken Clark úrnak szenteli a napi utolsó üzenet szertartását. Néhány hozzátartozója koszorút helyez el egy kegyhelyen - közölték.

A nyugat-ausztráliai Geraldtonban lévő sírja is új sírkövet kap. Jelenleg a felirat így szól: "A HMAS Sydney 1939-1945 közötti háború katonája".