, 2021/11/23

Egy kaliforniai házaspár eltűnt miután milliókat lopott el a Covid-19 segélyalapokból.Három gyermeküknek búcsúlevelet hagytak. A 43 éves Richard Ayvazyan és a 37 éves Marietta Terabelian levágták elektronikus megfigyelő karperecüket, miközben az ítélethirdetésre vártak, és elmenekültek, magára hagyva három gyermeküket.

Búcsúlevelet hagytak

(CNN)Richard Ayvazyan és felesége, Marietta Terabelian börtönbüntetésre vártak egy nagyszabású svájci segélyezési csalásban játszott szerepük miatt, amikor levágták elektronikus nyomkövető karkötőjüket, és elmenekültek kaliforniai otthonukból, magára hagyva három tizenéves gyermeküket.

A 13, 15 és 16 éves gyerekeknek egy gépelt üzenetet hagytak. "Egy nap újra együtt leszünk" - állt rajta Ayvazyan ügyvédje szerint. "Ez nem búcsú, hanem egy rövid szünet egymástól".

Ez augusztus végén történt. Majdnem három hónappal később - és öt hónappal a júniusi elítélésük után - a pár még mindig nem került elő. Az FBI keresi őket.

Ez nem akadályozta meg a bírót abban, hogy a héten a 43 éves Ayvazyant és a 37 éves Terabeliant távollétében 17, illetve hat év börtönbüntetésre ítélje. Az ügyészek szerint ők és mások a világjárvány idején több mint 20 millió dollárnyi, kisvállalkozásoknak szánt segélyalapot loptak el.

"A vádlottak a COVID-19 válságot arra használták fel, hogy több millió dollárt lopjanak el az évszázad legsúlyosabb világjárványának gazdasági hatásaitól szenvedő embereknek és vállalkozásoknak szánt, nagyon szükséges kormányzati segélyekből" - mondta Tracy L. Wilkison amerikai ügyész. Egy másik szövetségi ügyész szerint az ő ügyük volt az első az országban, amely bíróság elé került.

Az ellopott pénzből pazar életmódot folytattak. A házaspárt és Ayvazyan testvérét, a 41 éves Artur Ayvazyant a júniusi tárgyaláson bűnösnek találták banki csalásra, táviratcsalásra és pénzmosásra irányuló összeesküvésben. Richard Ayvazyant és testvérét súlyos személyazonosság-lopás miatt is elítélték. A bírósági dokumentumok és a tárgyaláson bemutatott bizonyítékok szerint hamis vagy lopott személyazonosságokat használtak - köztük halottak és olyan külföldi cserediákok nevét, akik évekkel ezelőtt rövid időre az Egyesült Államokban jártak -, hogy mintegy 150 csalárd kérelmet nyújtsanak be a San Fernando Valley-i látszatvállalkozásoknak nyújtott szövetségi pandémiás segélyhitelekre.

A csalárd hitelkérelmek alátámasztására hamis személyazonossági okmányokat, valamint hamisított adónyomtatványokat és bérszámfejtéseket nyújtottak be a hitelezőknek és a Small Business Administrationnek, állítják a szövetségi ügyészek. A házaspár, Ayvazyan testvérével és öt társukkal együtt arra használta a pénzt, hogy három dél-kaliforniai városban - Tarzanában, Glendale-ben és Palm Desertben - kúriákat vásároljon, valamint aranyérméket, gyémántokat, bútorokat, luxusórákat és egy Harley-Davidson motorkerékpárt - mondták az ügyészek.

Richard Ayvazyan a kaliforniai Tarzanából, a bíróság épülete előtt a júniusi tárgyalásán. 17 év szövetségi börtönbüntetésre ítélték, mert a világjárvány idején csalárd módon igényelt sürgősségi állami kölcsönöket. Amikor elítélték, három házukat és a luxuscikkeket, valamint bankszámláikat és mintegy 450 000 dollár készpénzt kellett elkobozniuk.

"Amikor nemzetünk a legkiszolgáltatottabb helyzetben volt, ezek az egyének csak arra gondoltak, hogy a saját zsebüket tömjék meg" - mondta Ryan L. Korner, az IRS bűnügyi nyomozóhivatalának különleges ügynöke a héten hozott ítélet után. "Ezek az ítéletek tükrözik e bűncselekmények súlyosságát." Nem világos, hogy Richard Ayvazyan volt-e a rendszer kitervelője, de az eddig elítélt nyolc ember közül messze ő kapta a leghosszabb büntetést - 17 évet.

Senki mást nem ítéltek hat évnél többre. Testvére, Artur Ayvazyan öt évet kapott. A hétfői ítélethirdetéskor Stephen V. Wilson amerikai kerületi bíró Richard Ayvazyant "a törvényt semmibe vevő, végletes, hidegszívű csalónak" nevezte, aki "a csalást teljesítménynek tekinti". A házaspár három gyermeke a tárgyalóteremben volt, hogy tanúja legyen szüleik és nagybátyjuk elítélésének.

Ayvazyan ügyvédje szerint a történet többről szól. Richard Ayvazyan és Marietta Terabelian tartózkodási helye továbbra is ismeretlen. Az FBI 20 000 dolláros jutalmat ajánl fel a letartóztatásukhoz vezető információkért. Ashwin J. Ram, az idősebb Ayvazyan ügyvédje szerint az ügyészek túlzó képet festettek ügyfele részvételéről. "Meg kell jegyezni, hogy a kormány többször is azt hangoztatta, hogy ez egy 18 vagy 20 millió dolláros ügy, attól függően, hogy melyik nap és ki beszél" - mondta Ram a CNN-nek.

"Az ítélethirdetésen azonban a bíróság úgy találta, hogy Richard Ayvazyan csak 1,5 millió dollár körüli kárösszegért felelős. Ez messze elmarad a kormány elméletétől".

Ram elmondta, hogy nem beszélt Ayvazyannal, mióta augusztusban elmenekült. Úgy véli, ha ügyfele a bíróságon lett volna, elmondta volna a saját oldalát a történetben.

"Sajnálatos, hogy Ayvazyan úr nem volt jelen, hogy kiegészítse a bíróság számára a képet" - mondta. "Ez rávilágított volna a hátterére és tapasztalataira, beleértve a közösségi vezető, angyalbefektető, apa és férj szerepét is".

Marietta Terabelian , akit júniusban láttunk, hat év börtönbüntetésre ítélték csalásra való összeesküvés és más szövetségi bűncselekmények elkövetése miatt.

Ram azt is elmondta, hogy a házaspár családja úgy véli, hogy más bűnpártolók is elrabolhatták őket. "Őt (Ayvazyan) több tucat emberrel való összeesküvéssel vádolták, és csak néhány ember ellen emeltek vádat. Tehát ha valóban ő a főkolompos, akkor valaki odakint talán el akarja hallgattatni".

Ram hozzátette, hogy a gyerekeiknek szóló üzenet mellett a pár búcsúlevelében utalás volt a fenyegetésekre is, amelyekkel szembenéznek - "valami olyasmi, hogy azért mennek el, hogy elkerüljék a családra leselkedő veszélyt". Felszólította a kormányt, hogy vizsgálja ki a történteket. Terabelian ügyvédje, Ryan Fraser a CNN-nek úgy jellemezte őt, mint "szerető anyát és odaadó feleséget, aki fáradhatatlanul támogatta nemcsak három gyermekét, hanem szüleit, anyósát és nővérét is".

Hozzátette, hogy "Wilson bíró ezt az ítéletében elismerte, és az ügyészek által a memorandumukban kért idő egyharmadánál jóval kevesebbet szabott ki". Fraser nem volt hajlandó további kérdésekre válaszolni ügyfelével vagy a csalárd hitelprogrammal kapcsolatban. Artur Ayvazyan ügyvédjéről nem állt azonnal rendelkezésre információ.

A gyerekek gyámjai azt remélték, hogy Örményországba küldhetik őket.

A házaspár három gyermeke a nagymamájuk és egy bíróság által kijelölt gyám felügyelete alatt áll, mondta Ram. Elmondta, hogy a gondviselőik nemrégiben sürgősségi útlevélkérelmet nyújtottak be, hogy Örményországba utazhassanak, ahol rokonaik vannak. A gyámok azt remélték, hogy Örményországba küldhetik a gyerekeket, hogy elkerüljék a szüleik elítélése körüli médiacirkuszt, de az útleveleket nem hagyták jóvá, mondta.

Ram azt is elmondta, hogy tiltakozott az ellen, hogy a bíróság távollétében ítélje el Richard Ayvazyant és Terabeliant, és hozzátette, hogy szeretné, ha a tárgyalást elhalasztanák addig, amíg és amikor újra felbukkannak. Öt másik dél-kaliforniai, köztük Artur Ayvazyan felesége, bűnösnek vallotta magát az ügy különböző vádpontjaiban. Négyüket már elítélték, próbaidőre felfüggesztett és hat év börtönbüntetésre. Artur Ayvazyan feleségének ítélethirdetése december 6-ra van kitűzve, de a bíró még nem döntött a bűnösségre vonatkozó beadványról.