, 2021/11/25

Egyesült Királyság és Franciaország egyetért abban, hogy a hajóhalálok után cselekedni kell. Az Egyesült Királyság és Franciaország "minden lehetőséget az asztalon tart" a La Manche-csatornán átkelő migránsok megállítására, miután szerdán 27 ember fulladt vízbe.

Csatorna migránsok

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke és a francia elnök szerint a Csatornán történt eddigi legsúlyosabb migráns-tragédia után az embercsempész bandák életeket kockáztatnak. Négy embert letartóztattak a halálos kimenetelű átkeléssel kapcsolatban. Öt nő és egy lány van a halottak között - közölte a francia belügyminiszter.

Gerald Darmanin azt is elmondta, hogy két embert kimentettek, egy pedig eltűnt. Korábban 31 ember haláláról számoltak be, de ezt a számot csütörtökre virradó éjszaka lefelé módosították.

Boris Johnson "megdöbbentőnek" nevezte a tragédiát, és hozzátette, hogy az Egyesült Királyság "minden követ megmozgat" az embercsempész bandák megállítása érdekében. Migránshajó elsüllyedése után több tucatnyian fulladtak meg.

Migránsok halála a Csatornán: Mit tudunk eddig?

Mi történik az Egyesült Királyságba érkező migránsokkal?

A riasztás szerdán indult, miután egy halászhajó legénysége több embert észlelt a tengeren Franciaország partjainál. A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint ez volt a Csatornán történt legnagyobb egyszeri haláleset azóta, hogy 2014-ben elkezdte az adatgyűjtést.

A miniszterelnök szerdán azt mondta, hogy bár az Egyesült Királyság és Franciaország egyetértett abban, hogy többet kell tenni, "nehézségekbe ütközött", hogy a franciákat "meggyőzzék, hogy úgy tegyék a dolgokat, ahogy azt a helyzet szerintünk megérdemli". A kormány szerdai rendkívüli Cobra-ülése után Johnson kijelentette, hogy egyértelmű, hogy a migránscsónakok távozásának megakadályozására tett francia kísérletek "nem voltak elégségesek".

Reményét fejezte ki, hogy a franciák "elfogadhatónak" találják a közös járőrözésre vonatkozó megújított ajánlatot a La Manche-csatorna francia partvidékén. Közben francia tisztviselők azt mondták, hogy Macron úr közölte Johnsonnal, hogy "elvárja a britektől a teljes körű együttműködést, és azt, hogy tartózkodjanak attól, hogy politikai célokra instrumentalizáljanak egy tragikus helyzetet".

Az Egyesült Királyság ígéretet tett arra, hogy 2021-22 folyamán 62,7 millió eurót (54 millió font) fizet Franciaországnak, hogy segítsen növelni a rendőrségi járőrözést a partvidék mentén, fokozza a légi felügyeletet és növelje a kikötők biztonsági infrastruktúráját. Egy magas rangú brit kormánytisztviselővel beszélgetve egyértelmű, hogy a Csatorna-átkelés hatalmas téma a Downing Street-en belül.

Azt mondják, hogy az elmúlt 18 hónapban több megbeszélésen vettek részt ezzel kapcsolatban a No 10-ben, mint bármely más témával kapcsolatban, a Covid kivételével.

Úgy tudom, hogy a No 10-ben határozottan az Egyesült Királyság és Franciaország közös járőrözését tervezik a francia északi partok mentén. Ez brit biztonsági erőket és francia biztonsági erőket jelentene - és ennek az az oka, hogy nagyon nehéz a teljes partvonalat felügyelni.

Ez azért olyan jelentős, mert az az érzésünk, hogy ha az átkelő hajók akár 75%-át, vagy akár 90%-át is meg tudnánk fogni, annak óriási hatása lenne. Ez tönkreteheti az embercsempészek gazdasági modelljét, és szétzúzhatja a hálózatukat. Macron azt mondta, Franciaország nem hagyja, hogy a La Manche csatorna "temetővé" váljon. Mint mondta, 2021 eleje óta 1552 embercsempészt tartóztattak le Észak-Franciaországban, és 44 embercsempész-hálózatot számoltak fel.

Ennek ellenére idén 47 ezer kísérlet történt a Csatornán való átkelésre az Egyesült Királyság felé, és 7800 migránst mentettek meg - tette hozzá Macron. A francia kormány miniszterei és tisztviselői csütörtökön később ülnek össze, hogy megvitassák a tragédiára adott válaszlépéseket. A feltételezések szerint szerdán több ember kis csónakokban érte el az Egyesült Királyságot, és látták, hogy a bevándorlási hivatalnokok Doverben partra szállították az embereket.

A migránsok száma rekordot döntött, amikor Franciaországból az Egyesült Királyságba igyekeztek átkelni. A Dover-szoros a világ legforgalmasabb hajózási útvonala, és már sok ember életét követelte, akik felfújható csónakokkal próbáltak átkelni. Úgy vélik, hogy az elmúlt hetekben legalább 10 másik ember halt meg, miközben megpróbált átjutni.