, 2021/11/22

Liverpool bombája: Egyház nem tudott a menekültügyi rendszerrel visszaélő konvertitákról.Az anglikán egyház azt állítja, hogy nincs tudomása a megtérés és a menekültügyi rendszerrel való visszaélés közötti kapcsolatról, miután kiderült, hogy a liverpooli bombatámadó, Emad Al Swealmeen keresztény lett.

Liverpool bombája

Al Swealmeen, aki vasárnap halt meg a támadásban, sikertelen menedékkérő volt, akitől megtagadták az Egyesült Királyságban való tartózkodás engedélyét. Az eset azután történt, hogy újsághírek szerint a vallás megváltoztatása a "menekültügyi rendszer kijátszásának" egyik módja lehet. A belügyminisztérium nem kívánt nyilatkozni.

A 32 éves Al Swealmeen, aki Irakban született, a liverpooli női kórház előtt történt robbanásban halt meg. A rendőrség szerint hónapok óta tervezte a támadást. Jogi kísérletet tett arra, hogy engedélyt kapjon az Egyesült Királyságban való tartózkodásra, de azt bírósági elbírálás nélkül elutasították.

A liverpooli merénylő április óta tervezte a támadást

A merénylőnek nem adtak engedélyt a menedékjogi fellebbezésre

A gyanúsított igazi kereszténynek tűnt, mondja az egyházi dolgozó

Nem világos, hogy a belügyminisztérium közölte-e Al Swealmeennel, hogy ki fogják-e toloncolni az országból, vagy tett-e bármilyen lépést ennek érdekében. Azt sem tudni, hogy honnan kért menedékjogot.

Az anglikán egyház közleményében azt mondta, hogy "nem a papság feladata" annak megállapítása, hogy egy menedékjog iránti kérelem jogos-e. Az egyház belügyi tanácsadója pedig azt mondta, hogy a keresztelést "rendkívül komolyan veszik", és nem csak azért végzik el, mert kérik - "és soha nem a törvény kijátszásának eszközeként".

Nincs bizonyíték arra, hogy az egyháztagság felgyorsítaná a menedékjog iránti kérelem benyújtását - mondta Benedict Ryan, aki azt is kiemelte, hogy "sok valódi keresztény megtérő" kér menedékjogot. A liverpooli székesegyház, ahol Al Swealmeen megtérési szertartására került sor, azt mondta, hogy "szilárd eljárásokat dolgozott ki" annak megállapítására, hogy valaki, aki vallási megtérést kér, valóban vallásos-e.

Ha valaki bizonyítani tudja, hogy hazájában vallási meggyőződése miatt üldöztetésnek lenne kitéve, akkor ez képezheti a menedékjog iránti kérelem alapját. Az olyan országokban, mint Irán, a vallási kisebbségek - és különösen a keresztények - intenzív elnyomásnak vannak kitéve. Az Open Doors jótékonysági szervezet szerint Irán a keresztényüldözés szempontjából a nyolcadik legrosszabb ország a világon, és a belügyminisztérium adatai szerint az irániak a leggyakoribb nemzetiségűek, akik menedékjogot kérnek az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Királyság számos egyházában nagyszámú menedékkérő él, és egyes egyházakban nagy számban térnek át más vallásokból, például az iszlámból a kereszténységre. Egyházi csoportok szerint ez azért van így, mert sok menedékkérő keresztény projekteken keresztül talál támogatást. Annak megítélése azonban, hogy valaki valóban vallási térítésre tért-e át, szinte lehetetlen. A Belügyminisztérium korábbi kezdeményezéseit, például azt, hogy a kérelmezőknek el kell mondaniuk a Tízparancsolatot, kritizálták a vallási műveltség hiánya miatt.

Az anglikán egyház szóvivője azt mondta, hogy bár üdvözölnek mindenkit, aki "úgy dönt, hogy elkötelezi magát Krisztus mellett", "szükség van a megkülönböztető képességre is". A papságnak "biztosnak kell lennie abban, hogy a keresztséget kérők teljes mértékben megértik, hogy mit jelent" - tették hozzá. "Ugyanakkor nem a papság feladata a menedékkérelmek jogosságának megállapítása és a biztonsági következmények felmérése" - mondta a szóvivő.

"Nincs tudomásunk olyan bizonyítékról, amely arra utalna, hogy széles körű összefüggés lenne a kereszténységre vagy bármely más hitre való áttérés és a menekültügyi rendszerrel való visszaélés között". A liverpooli katedrális szóvivője azt mondta: "A liverpooli székesegyház szilárd eljárásokat dolgozott ki annak megállapítására, hogy valaki valódi hitbeli elkötelezettséget fejezhet-e ki.

"Ezek közé tartozik a rendszeres látogatás követelménye egy elismert keresztény alaptanfolyamon való részvétel mellett. Elvárjuk, hogy valaki legalább két évig szoros kapcsolatban álljon a közösséggel, mielőtt megfontolnánk a kérelem támogatását." Al Swealmeen 2015-ben keresztelkedett meg és 2017-ben konfirmált, de a székesegyház a következő évben elvesztette vele a kapcsolatot.

A székesegyház szóvivője azt is elmondta, hogy "az emberek befogadása az istentiszteleti közösségbe" az egyik módja annak, ahogyan a székesegyház a menedékkérőkkel foglalkozik. Egy liverpooli egyházi dolgozó, aki egykor Al Swealmeennek otthont adott, azt mondta, hogy szerinte a férfi "valódi keresztény". Malcolm Hitchcott egy menedékkérők számára szervezett keresztény tanfolyamon kötött vele barátságot.

A liverpooli Fazakerleyben található Emmanuel Church gyülekezetének tagjai, ahová Al Swealmeen 2017 és 2019 között járt, azt mondták, hogy "elkötelezett keresztény" volt, aki süteményeket árult a templomban. Mike Hindley tiszteletes szerint Al Swealmeen - akit a gyülekezet tagjai Enzo néven ismertek - "nem csinált titkot" abból, hogy mentális problémákkal küzdött, és "igazán kedves fickó" volt.