, 2021/11/23

Elon Musk nem kap fizetést, nem vesz dolgokat, és nem fizet adót, mint te.A világ leggazdagabb emberei kifürkészhetetlen gazdagsággal rendelkeznek.

nem fizet adót  mint te.

De a gazdagság és a jövedelem között óriási különbség van, és ez teszi egyszerre lenyűgözővé és megrázóvá Elon Musk hétvégi Twitter-trükkjét, amikor arról kérdezte meg követőit, hogy eladja-e Tesla részvényeinek 10%-át. A beavatatlanok számára: Musk, mint sok más ultragazdag cégvezető, nem kap olyan fizetést, mint az átlagemberek. Amikor a 300 milliárd dollárt meghaladó nettó vagyonáról szóló szalagcímeket látjuk, vicces elképzelni, ahogyan egy aranypénzekkel teli páncélterembe merül, mint Dagobert Dákó. De ez a szemkápráztató szám leginkább Musk részesedésére utal a Teslában, az általa alapított, trillió dolláros elektromos járművekkel foglalkozó vállalatban.

Valójában Musk ritkán hagyja ki az alkalmat, hogy emlékeztessen minket arra, hogy nem vesz fel készpénzes fizetést vagy bónuszt. "Csak részvényeim vannak, így az egyetlen módja annak, hogy személyesen adózzak, ha részvényeket adok el" - tweetelte a hétvégén. Persze mindenkinek enni kell. Szóval, hogyan jut egy gazmilliomos manapság egy kiflihez és egy csésze kávéhoz? Vagy ... egy jachtot?

Hitelből, többnyire. Musk és a többi óriásgazdag ember jelentős összegű kölcsönt vesz fel a bankoktól, részvényeiket vagy más vagyontárgyaikat használva biztosítékként.

Augusztusban egy Tesla-bejelentésből kiderült, hogy Musk mintegy 88 millió Tesla-részvényt adott biztosítékul "bizonyos személyes adósságok biztosítására". Akkoriban ezek a részvények 63 milliárd dollárt értek.

Adókulcs. Kritikus, hogy ezek a banki hitelek nem adóznak úgy, mint a rendes jövedelem. Ha te vagy Elon Musk, elmehetsz a bankba, és azt mondhatod: "Szükségem van 10 millió dollárra, mert meg akarok tölteni egy páncéltermet érmékkel, és úszni akarok benne". Vagy vegyél egy helikoptert. Vagy bármilyen különc, gazdag emberhez illő tevékenységet végezhetsz.

A bank ezt mosolyogva átadja, és egy igazán jó ajánlatot ad, mondjuk 3%-os kamatot. De ha Musk a Tesla-részvények eladásából szerezte volna meg ezt a 10 millió dollárt, akkor valószínűleg tőkenyereségadó terhelné, körülbelül 20%-os adókulccsal. Ráadásul egy vezérigazgató nem adhatja el a részvényeket, amikor csak akarja - ha ezt teszi, az általában a baj jele, és ez pánikot kelthet a befektetőkben. Musk puszta utalása a részvényeladásra, amelyet az opciós csomagja miatt meg kell tennie, hétfőn közel 5%-os esést okozott a Tesla részvényárfolyamában.

Ez a hitelfelvételi konstrukció részben az oka annak, hogy Musk, valamint az Amazon alapítója, Jeff Bezos, a világ két leggazdagabb embere, a ProPublica vizsgálata szerint az elmúlt években alig vagy egyáltalán nem fizettek jövedelemadót.

Dühítő, igaz?

Nos, Musk ezt nem így látja, ezért is támadja a demokraták milliárdosok adójára vonatkozó javaslatát, amely segítene finanszírozni Joe Biden elnök hatalmas szociális kiadási tervét. És eddig sikerült is elérnie a célját - a milliárdosok adóját végül kihagyták a Kongresszus múlt hét végén elfogadott kiadási törvényjavaslatából.

Erről a tweetről...

A hétvégi Twitter-karádé miatt az elemzők vakarják a fejüket. "Twitter-szavazást tartani, hogy eladja részvényeinek 10%-át, egy újabb bizarr szappanopera, amely csak egy céggel és egy vezérigazgatóval történhet meg a világon" - írta Daniel Ives, a Wedbush Securities vezető részvényelemzője az ügyfeleknek szóló jegyzetében. Musk szombaton egy rejtélyes üzenetben azt javasolta, hogy adja el Tesla-részesedésének 10%-át - amelyet jelenleg mintegy 20 milliárd dollárra értékelnek -, mintha nem jutott volna eszébe ezt megtenni, mielőtt a demokraták milliárdos adója az országos beszélgetés részévé vált.

Valójában Musk már az elmúlt évtized nagy részében tudta, hogy 2022 augusztusa előtt el kell adnia ezeket a részvényeket. Komplex kompenzációs csomagjának részeként Musknak több mint 20 millió részvényopciója van, amelyek jövőre járnak le. Ha elgondolkodunk azon, hogy Musk miért tweetel, amit tesz, az a káoszba vezet. A platformon folytatott eszmefuttatásai rendszeresen felfújják vagy leeresztik azt a kedvenc részvényt vagy kriptót, amiről éppen beszél.

És bár technikailag az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet utasítása szerint a Tesla legfelsőbb jogi vezetőinek át kell vizsgálniuk a tweetjeit, nem egyértelmű, hogy ez megtörténik. Rendszeresen tweetel piacmozgató megjegyzéseket, és tavaly a Wall Street Journal szerint a szabályozók közölték a Teslával, hogy a Twitter használata kétszer is sértette az üzletet, de nem volt világos, hogy tesznek-e lépéseket Muskkal vagy a céggel szemben.