, 2021/11/26

Miközben néztem a híreket Steve Bannon hétfői első megjelenéséről a szövetségi bíróságon, folyton az elismert írónak, Michael Lewisnak tett 2018-as vallomása járt a fejemben. Az idézete olyan, mint egy iránytű, amely eligazítja az amerikai politika ezen őrült korszakát. "A demokraták nem számítanak" - mondta Bannon Lewisnak. "Az igazi ellenzék a média. És a velük szembeni fellépés módja az, hogy elárasztjuk a zónát szarral".

a hírhedt Steve Bannon-idézet

Ez Bannon üzleti modellje: Elárasztani a zónát. Büdösítsd be az egészet. Ahogy Jonathan Rauch mondta egyszer, Bannon hírhedt idézetét idézve: "Ez nem a meggyőzésről szól: Ez az elbizonytalanításról szól." Tehát, ezt szem előtt tartva, íme, mit csinált Bannon: A GETTR-fiókján keresztül közvetítette, ahogyan megérkezett az FBI egyik FBI-küldöttségéhez, hogy feladja magát. Azt mondta a rajongóinak, hogy "maradjanak koncentráltak és maradjanak az üzenetnél" a vádemelés "zajos" hangja ellenére. Azt hirdette, hogy "megbuktatjuk a Biden-rezsimet". Kihasználta a jelenetet a nyilvánosság és feltehetően a politikai adományok érdekében.

A tárgyalóteremben Bannon "egészen más volt" - mondta a CNN munkatársa, Evan Perez, aki hozzátette, hogy "tisztelettudóan válaszolt a bírónak, amikor a bíró tájékoztatta őt a jogairól". De a bíróságon való megjelenése után Bannon visszatért a kamerák elé; megfogadta, hogy harcolni fog a kongresszus megsértése elleni büntetőjogi vádak ellen; azt állította, hogy a demokraták "ezúttal rossz embert vettek célba"; és azt mondta, hogy "támadásba megyünk".

Elizabeth Landersnek, a Vice munkatársának azt mondta, hogy "100 százalékban" folytatni kívánja a podcastingot: "Soha nem fogják leállítani a The War Roomot". Így árasztja el a zónát - azáltal, hogy naponta hazugságokat gyárt podcast-"csapatának" - és azáltal, hogy külső és túlméretezett figyelmet vonz. Hétfőn egész nap azt vettem észre, hogy újságírók és közösségi média kommentelők birkóznak ezzel a kérdéssel. Ahogy Charlie Warzel mondta 2019-ben, a "tartalomgyártás és a szemérmetlenség" "erős kombináció". Ez ma még inkább igaz...

A "rendellenesség" jelentés

Hétfőn jelent meg az Aspeni Információs Rendellenességgel Foglalkozó Bizottság jelentése. A jelentésbe itt lehet belelapozni. A biztosok többek között a dezinformáció "szövetségi megközelítésének" nagyszabású javítását sürgetik. A NiemanLab munkatársa, Joshua Benton szerint ez egy "szilárd jelentés", amely "sokkal gyakrabban bólogattam, mint hogy a fejemet rázzam", de néhány javaslat nem nyűgözte le.

"Úgy gondolom, hogy az "információs zavar" egyrészt (a) nagyon is valós probléma, amely természetszerűleg vonzza a nagy bizottságok, nagy agytrösztök és nagy jelentések figyelmét, másrészt (b) olyan probléma, amely egyedülállóan immunis a nagy bizottságokra, nagy agytrösztökre és nagy jelentésekre" - írta. A jelentés valóban többször megjegyzi ezt a kihívást, rámutatva a szélesebb körű társadalmi bajokra, amelyeket "kihasználnak a hamis információk online terjesztésére".

"Az internet egy erősítő" - írta Benton hétfői reakciórovatában. "Növeli mind a társadalmi bajok hatókörét, mind a tudatosságát. Amíg a kiváltó okok léteznek - és amíg vannak emberek, akik hatalomra, gazdagságra vagy hírnévre törekszenek ezek kihasználásával -, addig a dolgok egyre hangosabbak lesznek". Vagy másképp fogalmazva, a zónát egyre több és több szar fogja elárasztani.