, 2021/11/23

A 39 éves milwaukee-i Darrell E. Brooksot azonosították a gyanúsítottként, aki a wisconsini Waukesha városában egy terepjáróval áthajtott egy karácsonyi felvonuláson, öt ember meghalt és 48 megsérült - közölték hétfőn a hatóságok.

a gyanusitott

"Biztosak vagyunk benne, hogy egyedül cselekedett" - mondta sajtótájékoztatón Dan Thompson, Waukesha rendőrfőnöke. "Nincs bizonyíték arra, hogy terrorista incidensről van szó". Brooks öt szándékos emberölés vádjával néz szembe, és további vádak is lehetségesek - mondta Thompson. A főnök szerint nem ismert az indíték. Brooks egy családi zavargásban vett részt vasárnap korábban, és közvetlenül azelőtt hagyta el a helyszínt, hogy terepjárójával áthajtott a felvonuláson, mondta Thompson.

A rendőrök megpróbálták feltartóztatni Brooksot, amikor a terepjárójával megközelítette a felvonulást, de Brooks áthajtott a kordonokon. A Milwaukee Dancing Grannies tagjai a Waukesha-i felvonuláson meghaltak között vannak. A Milwaukee Dancing Grannies szerint a Waukesha-i felvonuláson megöltek között voltak a tagok is

"Amikor a gyanúsított áthajtott a tömegen és belehajtott a tömegbe, az egyik rendőr elsütötte a lőfegyverét és lövéseket adott le a gyanúsítottra, hogy megállítsa a fenyegetést, de a sok ember miatt meg kellett állnia, meg kellett állnia és tüzelnie - nem adott le további lövéseket" - mondta Thompson.

Brooks nem sérült meg az incidensben. Az öt elhunyt áldozat életkora 52 és 81 év között van, köztük négy nő és egy férfi - mondta Thompson. Brooks a baleset előtt óvadék ellenében szabadlábon volt, az ügyész szerint. Brooksot 1000 dolláros óvadék ellenében engedték szabadon a hónap elején, a bírósági feljegyzések és a Milwaukee megyei kerületi ügyészség szerint, amely hétfőn kiadott közleményében azt állította, hogy az óvadékot "helytelenül alacsonyan" állapították meg.

Brooks november 11-én tette le az óvadékot többek között családon belüli erőszak vádjával kapcsolatban. A vádak egy november 2-i incidensből erednek, amelyben Brooks a vádak szerint elgázolt egy nőt az autójával, miközben az egy benzinkút parkolójában sétált, a büntetőfeljelentés szerint. "A rendőrök keréknyomokat észleltek a nő bal nadrágszárán" - áll a büntetőfeljelentésben.

Az ügyészek öt vádat emeltek az incidenssel kapcsolatban, köztük: a rendőr akadályozása; másodfokú, gondatlanul veszélyeztetett biztonságot okozó, családon belüli erőszakkal kapcsolatos értékelések; rendbontás, családon belüli erőszakkal kapcsolatos értékelések; és vétségi testi sértés, családon belüli erőszakkal kapcsolatos értékelések.

Brooksot óvadék ellenében történő ugrással is megvádolták, mivel a bírósági dokumentumok szerint már szabadlábon volt egy 2020. július 24-i incidenst követően.

A milwaukee-i ügyészség most közleményben közölte, hogy nem kellett volna ilyen alacsony óvadékot ajánlaniuk Brooks számára, és belső vizsgálatot indítottak a döntés ügyében. "Az állam óvadékra vonatkozó ajánlása ebben az ügyben helytelenül alacsony volt, tekintettel a nemrégiben felhozott vádak jellegére és a Brooks úr ellen folyamatban lévő vádakra" - áll a hivatal közleményében.

"Az óvadékra vonatkozó ajánlás ebben az ügyben nem áll összhangban a Milwaukee Megyei Kerületi Ügyészség erőszakos bűncselekményekkel kapcsolatos ügyekkel kapcsolatos megközelítésével, és nem állt összhangban a vádlottnak az óvadék megállapítása előtti kockázatértékelésével sem". A CNN megkereste Brooks ügyvédjét a 2020-as és a korábbi, 2021 novemberi incidenssel kapcsolatban az ügyészi nyilatkozattal kapcsolatban, de egyelőre nem kapott választ.

A 2020-as incidenssel kapcsolatban Brooksot azzal vádolják, hogy egy vita során egy kézifegyverrel lőtt, a vádirat szerint. Brooks letartóztatása során a hatóságok azt állítják, hogy találtak egy lopott kézifegyvert és három "többszínű tablettát", amelyek később "feltehetően pozitív" metamfetaminra utaló tesztet végeztek.

Brooks ellen két vádpontot emeltek veszélyes fegyver használata során elkövetett, a biztonságot gondatlanul veszélyeztető, másodfokú váddal, valamint egy vádpontot lőfegyver bűnöző általi birtoklásával.

Az óvadékot eredetileg 10 000 dollárban állapították meg ebben az ügyben, de mivel Brooks gyors esküdtszéki tárgyalást kért, amit nem tudtak teljesíteni, az óvadékot 500 dollárra csökkentették. Brooksot ebben az ügyben február 21-én óvadék ellenében szabadon engedték a kerületi ügyészség szerint.

Brooks ellen Nevadában is elfogatóparancs van érvényben egy nem kapcsolódó ügyben, amely miatt letartóztatták, és állítólag megszökött az óvadék ellenében. A CNN megkereste Brooks korábbi ügyvédjét, aki nem válaszolt.

A nevadai hatóságok 2016. augusztus 15-én adtak ki aktív elfogatóparancsot az óvadék megugrásáért - közölte Sara Johns, a Washoe megyei seriffhivatal szóvivője. Johns elmondta, hogy a nyomozók később megállapították, hogy Brooks Wisconsinban tartózkodik; "azonban a nyomozóknak nem volt használható információjuk Brooks pontos tartózkodási helyéről".