, 2023/1/5

Christine Harrison már 20 éve látogatja Le Praz De Lys-Sommand-ot, a francia Alpokban található kis síparadicsomot. A faháza ablakából nyíló kilátás mindig nagyjából ugyanaz volt - hegyek, dombok és faházak tágas kiterjedése, amelyeket habos, vastag hó borít. De idén a táj kopár. A síléceket elrakták. Harrison leendő síelőtársai közül sokan hazamentek.

Hó hiányában bezárnak az európai síközpontok

"Idén szó szerint nincs hó" .Európa nagy részén jelenleg szokatlanul meleg időjárás uralkodik, a kontinens több országában újév napján minden idők legmelegebb januári napját regisztrálták. Franciaországban a Météo-France, a francia nemzeti meteorológiai szolgálat szerint 2022 utolsó napján az összesített átlaghőmérséklet több mint 8 Celsius-fokkal (14,4 Fahrenheit-fokkal) volt magasabb, mint az 1991-2020 közötti időszakra vonatkozó napi referencia-hőmérséklet.

Az Alpok síközpontjai, különösen az alacsonyabb régiókban, ideiglenesen bezárták a pályákat, mivel a meleg időjárás és a szakadó esőzések elmossák a decemberi havazást. Harrison és partnere, akik az Egyesült Királyságból származnak, már az érkezésük előtt tisztában voltak azzal, hogy Le Praz De Lys-ben nincs hó. Úgy döntöttek, hogy mégis elmennek, és december végén érkeztek, főleg azért, hogy megnézzék a faházukat - úgy hallották, hogy a vízmosás miatt árvíz keletkezett az alagsorban.

Most ahelyett, hogy a sípályákon töltötte volna a napjait, Harrison az erkélye körül zümmögő vadon élő állatokat figyelte. A madarakat, mint mondja, ugyanúgy megzavarják a tavaszias körülmények. "Normális esetben nem szoktam január 3-án a francia Alpokban croissantokkal etetni a kék cickányokat" - mondja Harrison.

Laurent Reynaud, a Domaines Skiables de France, a síterepeket képviselő nemzeti szervezet ügyvezető igazgatója a CNN Travelnek elmondta, hogy a 7500 franciaországi sípálya fele jelenleg zárva van "a hóhiány és a sok eső" miatt.

Jelenleg a magasabban fekvő síterepek - mint például a nagyágyú Val Thorens, amely mintegy 2300 méter magasan fekszik, a csúcsmagassága pedig 3230 méter - még mindig jól működnek. Általában az alacsonyabb fekvésű európai síközpontok szenvednek. A francia Ax 3 Domaines síközpontban, amelynek csúcsa 2400 méteren van, Jaques Murat képviselő elmondta a CNN Travelnek, hogy a síközpontban a körülmények december végén kezdtek el romlani, éppen akkor, amikor az egyik legforgalmasabb időszakot - az ünnepi ünnepeket - élték át.

A pályák bezárása nehéz döntés volt anyagilag, de december végére a csapat úgy érezte, hogy nincs más választásuk. Néhány üdülőhely is alkalmazkodik, ahol csak tud, a síbérlést hegyi kerékpárokra cseréli, és arra bátorítja azokat, akik hómentes üdülőhelyen ragadtak, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a tájból.

Murat szerint ez Ax 3 Domaines-ben nem volt lehetséges. "A kerékpározáshoz túl sok a hó, de a síeléshez jelenleg nem elég" - mondja. Ehelyett a csapat a következő napokban vagy hetekben várható havazásra számít.

Fraser Wilkin alpesi meteorológiai szakértő, aki a Weather to Ski nevű, az alpesi síelők számára hóinformációkat nyújtó weboldalt üzemelteti, szeretné hangsúlyozni a leendő utazóknak, hogy Európában még mindig van lehetőség síelésre. "Az a terület, amely nagyon-nagyon rossz, viszonylag kicsi" - mondta Wilkin a CNN Travelnek. De a hatás továbbra is kiterjedt, teszi hozzá.

A klímaváltozás munkálkodik.

Ugyanazt a helyzetet tapasztaljuk, mint svájci, olasz és osztrák szomszédaink " Laurent Reynaud, francia síszervezet Domaines Skiable de France.

"Még mindig nem lehet megúszni azt a tényt, hogy az Alpokban a szezon ezen szakaszában mindenhol a hóvastagság alatt van" - mondja Wilkin, aki egy Snow-Wise nevű síüdülést szervező céget is vezet.

"Tényleg szükség van arra, hogy ismét jelentős mennyiségű hó hulljon, hogy elkerüljük a további problémákat". És bár egyes síközpontok a mesterséges hóra támaszkodnak, a műhó még mindig elolvadhat -- különösen, ha az időjárás áthidalja az 59 F-t. Emellett költséges is, és jelentős környezeti hatással jár, mivel nagy mennyiségű energiára és vízre van szükség.

A helyzetet összefoglalva Reynauld egyszerűen azt mondja: "Az éghajlatváltozás munkálkodik". Szerinte ez Európa-szerte nyilvánvaló. "Ugyanazt a helyzetet tapasztaljuk, mint svájci, olasz és osztrák szomszédaink".

Kilátás egész Európára

A helyi Mark Bennett készítette ezt a képet a közép-svájci Klewenalpban 2023. január 4-én.

A helyi Mark Bennett készítette ezt a fényképet a közép-svájci Klewenalpnál 2023. január 4-én.

Mark Bennett

Isa Castellvi sí- és snowboardiskola vezetőjeként dolgozik egy pireneusi üdülőhelyen.

A CNN Travelnek elmondása szerint az ottani hőmérséklet inkább emlékeztet a tavaszra, mint január elejére. Bár van némi hó, ez nem "a legjobb", és az üdülőhely érzi a hatását, még ha nem is zárva, és a foglalások még mindig érkeznek. "Sok lemondásunk volt" - mondja Castellvi. A CNN társoldala, a BFMTV szerint decemberben csak minden harmadik síállomás és a Pyrennees sípályáknak csak egynegyede volt nyitva a rossz hóviszonyok miatt.

Az Alpokon túl, Svájcban, a brit nyugdíjas Mark Bennett egy Luzern melletti kis faluban él, amely a Klewenalp-Stockhutte síterep alján fekszik. Le Praz De Lys-hez hasonlóan ez is egy kis, alacsonyan fekvő üdülőhely - a legmagasabb pont alig több mint 2000 méteren van. "Bezárták az üdülőhelyet, hogy megpróbáljanak minden havat megtartani karácsonyra és újévre, de az egész eltűnt" - mondja Bennett, aki az elmúlt évtizedben a környéken élt. "Nagyon szomorú volt - az ünnepek szokásos nyüzsgése és élete elmaradt".

Bár mindig voltak "furcsa, rossz körülményekkel teli napok" és néhány évben későn jött a hó, Bennett azt mondja a CNN Travelnek, hogy összességében "csepegtetve, csepegtetve érkeztek a kissé rosszabb körülmények és a kevesebb síelős napok".

Castellvi rövid távon igyekszik optimista lenni - reméli, hogy a hóviszonyok javulni fognak a jövő héten, amikor az előrejelzések szerint hóesés várható, és azt tanácsolja az utazóknak, hogy mielőtt pánikba esnének, ellenőrizzék a pontos körülményeket a célállomásukon. Hosszú távon azonban úgy érzi, hogy a helyzet kilátástalan.

"Bárcsak jónak látnám a jövőt, de sajnos környezetvédelmi aktivistaként nem látom túl pozitívan a jövőt" - mondja. "Hiszek abban, amit az éghajlatváltozással foglalkozó szakértők mondanak. Mindannyian látjuk a bizonyítékokat." Wilkin időjárás-követő úgy összegzi az alpesi éghajlati helyzetet, hogy az egyre "változékonyabb", és ez csak folytatódni fog, ahogy az éghajlati válság eléri Európát. Jelenleg még mindig van hó, és még mindig van esély a havazásra, sőt, sok is -- de ez egyre kevésbé tűnik garantáltnak.

Néhány üdülőhely már véglegesen visszavonul, sok más üdülőhely számára a szezonok egyre szűkülnek, és a kilátások bizonytalanok. "Az biztos, hogy a jövő nem lesz jó a síterepek számára" - mondja Murat, az Ax 3 Domaines-től. "Még sokáig lesz síelés" - mondja Wilkin. "De egyre nagyobb nyomás alatt látjuk majd a síközpontjainkat. És azt fogjuk látni, hogy egyre több embernek kell feljebb mennie, és ez felhajtja majd az árakat."