, 2021/11/24

Supermodell Naomi Campbell azóta forgatja a fejeket, hogy az 1980-as években elkezdett modellkedni. De a nigériai divattervező, Chukwuma Ian Audifferen számára az Arise Fashion Week "30 Under 30" bemutatóján való megjelenése más okból keltette fel a figyelmét.

Naomi Campbell

"Naomi Campbell az én darabomban zárta a kifutó bemutatót, és ez fenséges volt" - mondta Audifferen a decemberi eseményről, amely a fiatal afrikai tervezőket ünnepli.

A 30 éves férfi elmondta, hogy "megdöbbent", amikor meglátta a szupermodellt, amint a geometrikus mintázatú poncsóban vonult végig a nigériai Lagosban a kifutón. "Fogalmam sem volt róla, hogy az én darabomat fogja viselni.

Egyszerűen tökéletesnek tűnt". A hiperversenyes iparágban a "szürreális" pillanat Audifferen emlékezetében karrierje egyik csúcspontjaként rögzült. "Ez egyike volt azoknak a pillanatoknak, amelyek miatt a divat annyira megérte számomra" - mondta.

A színfalak mögül a színpadra

Audifferen nem mindig akart tervező lenni. A középiskola után mikrobiológiát tanult a Lagos-i Egyetemen - elmondása szerint apja nagyon szerette volna, ha ezt a pályát választja. A "névtelen" dél-afrikai művész, aki a fotózás és az AR segítségével álmokat vált valósággá. Audifferen érdeklődése azonban nem a laboratóriumi munka felé fordult, és tanulmányai alatt gyakornokoskodott a Lagos Fashion Week és az Arise Fashion Week nevű, fiatal tervezőknek szóló versenyen, amelyet az Arise nigériai médiacsoport szervezett.

Ez ízelítőt adott neki a divat világából -- és ő még többre vágyott. A diploma megszerzése után Audifferen ingek készítésébe kezdett. "(Az emberek) megvették ezeket a darabokat a hátamról" - mondta. "Egy általam készített pólót viseltem egy rendezvényen vagy valahol, és csak úgy akarták". "A Tzar Studios etikája nagyjából a kényelem és a funkcionalitás. Hiszek abban, hogy ha jól érzed magad a ruháidban, az növeli az önbizalmadat."

Ian Audifferen, tervező

Ekkor döntött úgy, hogy összeállít egy kisebb kollekciót, és 2014-ben megalapította a Tzar Studios-t. A kezdeti tervek "tündöklőek és extravagánsak" voltak, mint mondta, különféle merész és ütköző nyomatokkal és színekkel. Kezdetben a férfi ruhákra és az androgün uniszex darabokra összpontosított, 2018-ban Audifferen női ruhákkal is elkezdett foglalkozni.

Most már minimalistábbak a tervei: "A Tzar Studios ethosza nagyjából a kényelem és a funkcionalitás" - mondta. "Hiszek abban, hogy ha kényelmesen érzed magad a ruháidban, az növeli az önbizalmat". Abban az évben visszatért az Arise Fashion Weekre - de ezúttal tervezőként. "A színfalak mögött dolgoztam, és koordináltam a modelleket, majd évekkel később a kifutón mutattam be a darabjaimat. Ezt fejlődésnek tekintem" - mondta.

A 2018-as első kifutón való megjelenése után Audifferen szerint a tervei egyre nagyobb elismerést kaptak. Olyan magazinokban szerepelt, mint a Vogue és a Genevieve, munkái kezdték felhívni a lagos-i divatértő társasági emberek figyelmét.

Nigéria virágzó divatipara

Audifferen ma már kulcsszereplő Nigéria virágzó divatszakmájában, ahol egyre több fiatal tervező kerül reflektorfénybe. A 2020 decemberében megrendezésre kerülő Covid-konform Arise Fashion Weekre kiválasztott 30 tervező közül 23 nigériai volt, köztük Audifferen. Az Arise Fashion Week egy fontos esemény, amely segít felemelni ezeket a tervezőket, és globális nyilvánosságot biztosít munkájuknak - mondta Naomi Campbell a CNN-nek.

"Úgy érzem, hogy már túl régóta tart, hogy a kontinens tervezői nem kaptak platformot a világ divatfővárosaiban" - mondta Campbell. "A divatnak nem szabadna diszkriminálnia, mégis kirekesztettük a világnak ezt a részét és más feltörekvő piacokat". Naomi Campbell meglepő Instagram-posztban köszönti első gyermekét. "A divatnak nem kellene diszkriminálnia, mégis kirekesztettük a világnak ezt a részét és más feltörekvő piacokat."

Campbell régóta az afrikai tervezők és kreatívok bajnoka, és sztárerejét felhasználva nemzetközi figyelmet fordít az olyan eseményekre, mint az Arise, és az ottani fiatal tervezőkre. Campbell "izgatott" az afrikai tervezőktől érkező egyedi munkák miatt, amelyek "olyan dolgok, amelyek máshol nincsenek"."Tudniuk kell, hogy elismerik és értékelik őket a kreatív divat világában, mint a többi fiatal feltörekvő csillagot a divat fővárosaiban" - mondta Campbell.

Bár a 2020-as bemutatót a nigériai tervezőtárs, Kenneth Ize nyerte, Audifferen szerint az esemény "csodálatos" volt, és Campbell, aki az ő tervét viselte a kifutón - amelyet mostanra "Naomi poncho"-nak nevezett el - emlékeztette arra, hogy miért volt kitartó a divatszakmában az elmúlt évtizedben. "Olyan könnyű feladni. Olyan könnyű azt mondani, hogy "Ó, én befejeztem, ez túl sok", mert ez túl sok" - mondta Audifferen. "De az ilyen pillanatok miatt megéri. Szó szerint az ilyen pillanatokért élsz."