, 2021/11/24

Elkeseredés és működési zavar: Kamala Harris frusztráló kezdete alelnökként" - olvasható a CNN oldalán. "A Biden-utódról szóló fecsegés egyre nő, és Harris nem riaszt el senkit" - olvasható a Politico cikkében.

a Fehér Ház aggódik

Ezt pedig a New York Post írta: "Kamala Harris háttérbe szorult a Bidennel való növekvő feszültségek közepette, bennfentesek szerint." Mindegyik cikk általános lényege hasonló, ha nem is pontosan ugyanaz: az alelnöknő küzd a szerepében. Frusztrált. És Joe Biden elnök környezetében néhányan ugyanilyen frusztráltak vele kapcsolatban.

Ahogy a CNN írta a hétvégén:

"A nyugati szárny kulcsfontosságú munkatársai, akiket kimerítettek a megrögzött működési zavarok és a koncentráció hiánya, nagyrészt felemelték a kezüket Kamala Harris alelnök és stábja ellen - úgy döntöttek, hogy most egyszerűen nincs idő velük foglalkozni, különösen egy olyan pillanatban, amikor Joe Biden elnöknek gyorsan szaporodó jogalkotási és politikai problémákkal kell szembenéznie."

A rossz szalagcímek minden kormányzatnak szerves részét képezik. Az alelnöki szerep pedig - különösen egy olyan személy esetében, mint Harris, akiről sokan úgy vélik, hogy a legfőbb állásra pályázik - köztudottan nehézkes. Ezek a történetek azonban nyilvánvalóan megütötték a Fehér Ház idegeit, amit az is bizonyít, hogy Jen Psaki sajtótitkár vasárnap este nyilatkozatot adott ki, amelyben kifejezte a Harrisbe vetett bizalmát.

"Mindenkinek, akinek szüksége van rá, hogy hallja. @VP nem csak fontos partnere a @POTUS-nak, hanem egy bátor vezető, aki felvállalja az ország előtt álló kulcsfontosságú, fontos kihívásokat - a szavazati jogtól kezdve a migráció kiváltó okainak kezelésén át a szélessávú internet kiterjesztéséig" - tweetelte Psaki.

Vegyük figyelembe, hogy Psaki vasárnap 21:20-kor küldte ezt a tweetet -- nem éppen a szokásos munkaidőben.

Aztán vegyük figyelembe, hogy az, hogy egy olyan tweetet kell közzétenni, amiben azt bizonygatja, hogy minden teljesen rendben van az elnök és az alelnök között, arra utal, hogy a dolgok nincsenek, nos, teljesen rendben. Az okos embereknek nem kell elmondaniuk, hogy mennyire okosak. A sportoló embereknek nem kell dicsekedniük a pályán elért eredményeikkel. És a szilárd kapcsolatokat nem kell nyilvánosan szilárdnak nyilvánítani.

Akkor miért érezte úgy a Fehér Ház, hogy reagálnia kell? Biden vagy egy hozzá közel álló személy akarta megerősíteni Harrist? Vagy Harris csapata volt az, amelyik aggódott amiatt, hogy ezek a szalagcímek mit jelentenek számára - mind jelen pillanatban, mind 2024/2028-ban -, és bizalmi szavazást kért? Akárhogy is, az a tény, hogy a Fehér Ház úgy érezte, reagálnia kell Harris legutóbbi negatív sajtóvisszhangjára, azt mutatja, hogy ők is a) tisztában vannak vele, és b) aggódnak miatta.

Ha nem így lenne, nem lenne szükség nyilatkozatra. Ne feledjük, hogy amikor Biden elindult az elnökválasztáson, szándékosan úgy állította be magát, mint egyfajta hídjelöltet a demokraták számára - addig tartotta a tisztséget, amíg a párt néhány fiatalabb sztárja - akik közül többen is ellene indultak - készen nem állt arra, hogy átvegye a vezetői posztot.

"Nézze, én hídnak tekintem magam, nem másnak" - mondta Biden 2020 márciusában, amikor Harrisszel, Cory Booker New Jersey-i szenátorral és Gretchen Whitmer michigani kormányzóval kampányolt. "A vezetők egy egész generációja áll mögöttem. Ők ennek az országnak a jövője". Amikor Biden Harrist választotta alelnökének, az üzenet egyértelmű volt: ő a párt jövője.

Azóta két dolog történt.

1) Biden nyilvánosan és bizalmasan is elmondta, hogy 2024-ben, a 80-as évei elején tervezi, hogy indul a második ciklusáért.

2) Harris megbotlott - akár a Biden által kapott nehéz feladatok, akár a saját küzdelmei miatt, hogy második emberként szolgáljon.

Az a híd, amelyet Biden akkor elképzelt, ingatag. És ahogy Psaki tweetje is világossá teszi, a Fehér Ház tudja ezt.