, 2021/11/23

Sürgősségi csapatok értékelik az Iránt ért 6,3-as erősségű földrengés és az általa okozott utórengések hatásait.

Iráni földrengés

Teherán, Irán (CNN)A jelentések szerint legalább egy ember meghalt, miután vasárnap több földrengés rázta meg Irán déli részét.

Legalább 27 ember megsérült, és mentőcsapatokat küldtek ki - közölte Reza Modarres helyi kormányzóhelyettes a Fars hírügynökséggel az állami Press TV szerint.

A Hormozgan tartományban található Bandar Abbász kikötőváros egyes részein áramszünet volt a 6,3-as erősségű földrengés után - mondta az állami televíziónak Masoud Sadeghi, a Tanavir vállalat ügyvezető igazgatója. A Tanavir Irán áramelosztását irányítja. Sürgősségi csapatok értékelik az Iránt ért 6,3-as erősségű földrengés és az általa okozott utórengések hatásait.

Ugyanebben a térségben nem sokkal korábban egy másik földrengést is éreztek -- az Egyesült Államok Geológiai Intézetének (USGS) adatai szerint 6,0-es erősségű és 5,6 kilométer mélységű rengést.

Bayrom Nejad -- az iráni szeizmológiai központ vezetője -- megerősítette a két rengést. Az epicentrum a Perzsa-öbölben lévő Qeshm-sziget volt - tette hozzá.

Ebrahim Raisi iráni elnök utasította a tartományi hatóságokat, hogy helyezzék előtérbe a mentési és segélyezési műveleteket - jelentette az IRNA állami hírügynökség.

Az ország belügyminisztere, Ahmad Vahidi szintén támogatásra szólította fel az érintett térségben élőket, és közölte, hogy a haditengerészet, a Vörös Félhold Társaság, a főkormányzói hivatal és a válságkezelő központ is magas készültségben van.

A rengések nem tettek kárt a közeli Bushehr tartományban lévő atomerőműben - közölték a helyi hatóságok az állami hírek szerint.