, 2021/11/26

Az FBI ügynökei átkutattak egy földterületet az amerikai New Jersey államban, miután egy halálos ágyon tett vallomás felcsillantotta a reményt Jimmy Hoffa szakszervezeti főnök 50 évvel ezelőtti eltűnésének megoldására.

50 évvel ezelőtti eltűnésének megoldására.

Hoffa évtizedeken át Amerika egyik legbefolyásosabb munkásszervezője volt. De 1975-ben hirtelen eltűnt, és holttestét azóta sem találták meg. A nyomozók nemrég kaptak egy fülest, miszerint egy Jersey City-i szeméttelepen dolgozó egykori munkás azt mondta, hogy az apja azt mondta neki, hogy ő ásta el Hoffa holttestét.

Eltűnését régóta összefüggésbe hozták az amerikai maffiával, amellyel Hoffa viharos kapcsolatot ápolt.

A New York Times szerint a 2020 márciusában elhunyt Frank Cappola szeméttelepi munkás egy barátjának elmondta, hogy apja bevallotta neki, hogy egy ismeretlenekből álló banda utasította, hogy temesse el Hoffa holttestét a föld alá egy acéldobban. A házkutatási paranccsal rendelkező ügynökök október 25-én és 26-án érkeztek a volt hulladéklerakó telephelyére, és vizsgálatot végeztek. Az FBI szóvivője a lapnak elmondta, hogy az adatokat jelenleg elemzik.

Hoffa 1913 februárjában született az Indiana állambeli Brazília aprócska városában, és 1957-re az ország egyik legbefolyásosabb szakszervezeti vezetőjévé vált, miután átvette a Teamsters International Brotherhood of Teamsters vezetését. A szakszervezet élén töltött ideje alatt Hoffát gyakran vádolták azzal, hogy kapcsolatban állt az amerikai maffiával és a szervezett bűnözéssel.

Robert Kennedy, mint főügyész bátyja, John F. Kennedy elnök alatt, hivatali ideje alatt számos bűncselekmény miatt próbálta elítélni, és megalakította a "Get Hoffa" ügyészi egységet, hogy fellépjen tevékenysége ellen. Kennedy erőfeszítései végül meghozták gyümölcsüket, amikor Hoffát 1967-ben elítélték az esküdtszék befolyásolásáért, de később, 1971-ben Nixon elnök szabadon engedte egy olyan alku részeként, amely arra kényszerítette, hogy lemondjon a Teamsters vezetéséről.

1975 nyarára Hoffa elvesztette egykor jelentős hatalmát, és barátsága a New Jersey-i maffiafőnökkel, Anthony Provenzanóval, becenevén "Tony Pro"-val, csúnyán megromlott. 1975. július 30-án eltűnt, miután Michiganbe utazott, hogy találkozzon a maffiózóval. Története - amelyet a 2019-es Az ír című filmben mesélnek el - azóta is lenyűgözi a nyomozókat.

Hoffa holttestét az évek során többször is sikertelenül keresték. Michiganben, ahol Hoffát utoljára látták, a nyomozók számos helyen kutattak, egy farmtól kezdve egy úszómedence alatt is. New Jerseyben pedig egy városi legenda régóta azt állítja, hogy Hoffa maradványait a New York Giants régi futballstadionja alatt temették el.