, 2021/11/22

Justin Biebert a szaúdi fellépés lemondására szólította fel Khashoggi menyasszonya. A meggyilkolt újságíró, Dzsamal Khashoggi menyasszonya felszólította Justin Biebert, hogy mondja le a jövő hónapban Szaúd-Arábiában tartandó koncertjét.

Khashoggi menyasszony

A kanadai énekes azon sztárok között van, akik a királyság első Forma-1-es nagydíján lépnek fel Dzsiddában. Hatice Cengiz azonban nyílt levelet írt Biebernek, amelyben arra szólította fel, hogy "erőteljes üzenetet küldjön" a lemondással. Khashoggit, a szaúdi rezsim prominens kritikusát 2018 októberében gyilkolták meg az isztambuli konzulátuson. Azért ment oda, hogy a pár esküvőjéhez szükséges dokumentumokért menjen. Az újságíró holttestét feldarabolták, miközben Cengiz asszony odakint várakozott.

"Ne énekeljetek szeretett Dzsamálom gyilkosainak" - írta Cengiz asszony a Washington Postban megjelent levélben. Azt mondta, hogy Biebernek "egyedülálló lehetősége" van arra, hogy megmutassa, hogy "nevét és tehetségét nem fogják arra használni, hogy helyreállítsák egy olyan rezsim hírnevét, amely megöli a kritikusait".

Bieber a december 5-i F1-es futam fő fellépője lesz, olyan előadókkal együtt, mint A$AP Rocky, David Guetta és Jason Derulo. A Human Rights Watch szintén felszólította Biebert és a többi előadót, hogy vonuljanak vissza az F1-es koncertekről, mondván, hogy az események célja, hogy eltereljék a figyelmet Szaúd-Arábia emberi jogi helyzetéről.

Mi történt Jamal Khashoggival? Szaúd-Arábia emberi jogi problémái, amelyek nem akarnak megszűnni.

Egy amerikai hírszerzési jelentés szerint Mohammed bin Szalmán, Szaúd-Arábia tényleges uralkodója jóváhagyta Khashoggi meggyilkolását. A trónörökös azonban többször is tagadta, hogy bármi köze lenne hozzá. Az 59 éves újságíró egykor a szaúdi kormány tanácsadója és a királyi családhoz közel álló személy volt, de kiesett a kegyeiből, és 2017-ben önszántából száműzetésbe vonult az Egyesült Államokba.

Nem Bieber az első popsztár, akire nyomást gyakorolnak, hogy vonja vissza szaúd-arábiai koncertjét. Nicki Minaj rapper 2019-ben lemondta tervezett dzsiddai fellépését, arra hivatkozva, hogy támogatja a nők és az LMBT jogait.