, 2022/6/19

A kála egy gyönyörű növény, amelyet a szabadban és a beltérben is termeszthetünk.

kála

Calla Lily beltéri termesztése

Ne féljen konténerbe ültetni és beltérben tartani: ez könnyebb, mint amilyennek látszik. Ez egy rizómás növény, amelyet nem nehéz gondozni, ha betartunk néhány egyszerű irányelvet.

Ahhoz, hogy a kála virágozzon, megfelelő növekedési feltételeket kell biztosítania a növény számára. Ha ez megvan, a növény gondozása egyszerűvé válik.

Íme a legfontosabb termesztési feltételek, amelyeket biztosítani

Termesztőközeg

A Calla Lily növény számára a legjobb termesztőközeg a szabványos virágföld. Ezek a talajok jó keveréket tartalmaznak, amelytől a növénye jól fog fejlődni. Nem szükséges speciális virágföldeket vásárolni vagy sajátot készíteni.

Az egyetlen dolog, ami miatt aggódnia kell, az a talaj pH-értéke. A szabványos virágföldek kiegyensúlyozott pH-értékkel rendelkeznek, ami jó a kála számára. Fontos, hogy soha ne használjon kiegyensúlyozatlan pH-értékű virágföldet. Egy másik dolog, amit el kell kerülni, az olyan virágföld, amelyben túl sok műtrágya van.

Hőmérséklet

A kála nagyon válogatós tud lenni a hőmérsékletet illetően, ezért ezt érdemes átgondolni. A forró napokon, vagy ha otthonában túl magas a hőmérséklet, mulcsot használhat, hogy a rizómát hűvösen tartsa a tartályban. A mulcs sok mindenre jó, többek között a nedvesség megőrzésére, ezért érdemes használni.

Víz

A kála vízkedvelő növény. A természetben jellemzően tavak közelében és az iszapban nő. Más szóval nedves körülményekre van szüksége a virágzáshoz. Otthonában is ilyen körülményeket kell biztosítania, ha azt szeretné, hogy a növény jól fejlődjön.

A víznek azért soha nem szabad összegyűlnie az edényben. Ha a kála vízben ül, akkor a gumója elrohadhat. Tartsa ezt szem előtt, amikor eldönti, hogy mennyit öntözze a növényt.

A túlöntözés egyik fő jele a levelek sötét csúcsa. Ha ezt észleli, különösen, ha a talaj mindig túl nedves, mindenképpen csökkentse egy kicsit a vizet, hogy növénye helyreálljon.

Fény

Sok fényt igényel. Élénk napsütésben érzi jól magát, de csak a nap nem csúcsidőszakában. Jó választás, ha a növényt egy napos ablak közelébe helyezi. A keleti vagy nyugati fekvésű ablakok tűnnek a legmegfelelőbbnek a kála számára.

Trágyázás

Nagyszerű tulajdonsága, hogy nem igényel sok, vagy egyáltalán nem igényel műtrágyát. Azonban ajánlatos némi műtrágyát használni, hogy elősegítse a kála növekedését. Egyesek azt javasolják, hogy havonta egyszer használjon hagymás műtrágyát, hogy a növénye növekedjen. A trágyázást azonban abba kell hagynia, amint a növény virágzásnak indul.