, 2021/11/23

Mohamed Ali Abikar 41 éves börtönbüntetését töltötte... Hét börtönőrt tartóztattak le Kenyában, miután három veszélyesnek minősített iszlamista fegyveres megszökött egy szigorúan őrzött börtönből a főváros, Nairobi mellett.

embervadászat folyik

A szökevények között van Mohamed Ali Abikar, akit a 2015-ös garissai egyetemi támadásban játszott szerepe miatt ítéltek el, amelyben 148 ember halt meg.

A hatóságok lazaságot és hozzá nem értést okoltak a szökésért. Több biztonsági szerv bevonásával országos hajtóvadászat folyik. A hatóságok felhívással fordultak a nyilvánossághoz, és 20 millió kenyai shillinget (178 000 dollár; 132 000 font) ajánlottak fel a három szökevényről szóló információkért, akik mindannyian terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt ültek börtönben.

A második férfit 2012-ben tartóztatták le a kenyai parlament elleni meghiúsított támadás miatt, a harmadikat pedig azért, mert megpróbált csatlakozni a szomáliai al-Shabab militáns csoporthoz. Fred Matiang'i belügyminiszter nyilatkozatában azt mondta, hogy a Kamiti maximális biztonságú börtön hatóságai által a hétfői állítólagos szökésről adott hivatalos indoklás nem állja meg a helyét.

"Nagyszabású hajtóvadászatot fogunk folytatni e három személy után. Veszélyes bűnözők, és el kell kapnunk őket" - mondta. "Határozottan fel fogunk lépni, hogy ez a fajta meggondolatlanság ne ismétlődhessen meg" - tette hozzá. Hozzátette, hogy valószínűleg további letartóztatások és büntetőeljárások következnek majd, miután a rendőrség nyomozóhatósága befejezte munkáját.

Ali Abikar 41 év börtönbüntetését töltötte a kamiti börtönben, miután 2019-ben három másik férfitársával együtt elítélték az északkelet-kenyai Garissa Egyetem elleni támadásban játszott szerepük miatt. 2015. április 2-án a kora reggeli órákban nehézfegyveres támadók megrohamozták az egyetemet, és lelőttek két biztonsági őrt, majd tüzet nyitottak a diákokra, akik közül néhányan éppen vizsgákra készültek.

Szemtanúk szerint a fegyveresek keresztényeket szemeltek ki és lőttek le.

A négy fegyverest a helyszínen megölték, a támadást kitervelő Mohamed Kunót pedig 2016-ban egy szomáliai rajtaütés során megölték. Ez volt a második leghalálosabb támadás Kenyában. Az al-Kaida 1998-as, az amerikai nagykövetség elleni merényletében több mint 200 ember halt meg.