, 2021/11/24

Felmentették és szabadon engedtek egy Missouri állambeli férfit, akit 1978-ban jogtalanul ítéltek el hármas gyilkosságért, és több mint 42 évig volt börtönben. A 62 éves Kevin Strickland 18 éves korában történt letartóztatása óta ártatlannak vallotta magát. Az ítéletet 1979 júniusában hozták meg.

jogtalanul ítéltek el

Strickland úr a bíróságon kívül azt mondta: "Nem gondoltam volna, hogy eljön ez a nap." Ez volt a leghosszabb jogtalan bebörtönzés az állam történetében, de Missouri állam törvényei szerint nem valószínű, hogy anyagi kártérítést kapna. A felmentések nemzeti nyilvántartásának adatai szerint, amely 1989 óta tartja nyilván a felmentéseket, ez lenne a hetedik leghosszabb jogtalan elítélés, amelyet az Egyesült Államokban elismertek. 36 év után szabadult a tévesen elítélt amerikai trió. Kegyelmet kapott a 26 évig jogtalanul bebörtönzött amerikai férfi.

Egy bíró kedden elrendelte Strickland azonnali szabadon bocsátását az állami őrizetből, miután 15 487 napot töltött rács mögött. A Midwest Innocence Project ügyvédjei, akik hónapok óta dolgoznak Strickland úr kiszabadításáért, a BBC-nek elmondták, hogy "el vannak ragadtatva" a hír hallatán. "Biztosak voltunk abban, hogy bármelyik bíró, aki látta a bizonyítékokat, ártatlannak találja Strickland urat, és pontosan ez történt" - mondta Tricia Rojo Bushnell, a Midwest Innocence Project jogi igazgatója egy nyilatkozatban.

Hozzátette: "Semmi sem fogja visszaadni neki az elvesztett 43 évet, és hazatér egy olyan államba, amely egy centet sem fizet neki azért az időért, amit ellopott tőle. Ez nem igazságszolgáltatás". A Midwest Innocence Project szerint Missouri állam csak a DNS-bizonyíték alapján felmentett rabokat kártalanítja, a szemtanúk vallomása miatt nem.

Stricklandet 50 év életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül, miután kapcsolatba hozták egy kansas city-i ház 1978. április 25-i halálos fosztogatásával.

Azon az éjszakán négy támadó három embert lőtt le az otthonban: A 22 éves Sherrie Blacket, a 22 éves Larry Ingramet és a 20 éves John Walkert. A negyedik áldozat - a 20 éves Cynthia Douglas - sérülésekkel megmenekült, miután halottnak tettette magát. A rendőrség a nővére barátjának gyanúja alapján letartóztatta a tizenéves Strickland urat, majd állítólag nyomást gyakorolt Douglas asszonyra, hogy válassza ki őt egy sorakozóból. Mr Strickland azt mondta a rendőrségnek, hogy otthon volt és tévét nézett. Soha semmilyen tárgyi bizonyíték nem kapcsolta őt a bűncselekményekhez.

Az 1979-es első tárgyalása az esküdtszék döntése nélkül ért véget, miután a 12 tagú testület egyetlen fekete esküdtje a felmentés mellett foglalt állást. A második tárgyaláson a kizárólag fehér bőrű esküdtszék bűnösnek találta Stricklandet egyrendbeli halálos gyilkosságban és kétrendbeli másodrendű gyilkosságban. Évekkel később Douglas asszony visszavonta egyetlen szemtanú vallomását, és azt írta a Midwest Innocence Projectnek, hogy "a dolgok akkoriban nem voltak világosak, de most már többet tudok, és szeretnék segíteni ennek a személynek, ha tudok".

Mennyit ér 31 év börtön az Egyesült Államokban?

'Hogyan éltem túl 22 évet a halálsoron'. Douglas asszony meghalt, mielőtt hivatalosan visszavonhatta volna a Strickland úr ellen tett vallomását, de az édesanyja, a nővére és a lánya mindannyian azt vallották a bíróságon, hogy "rossz embert választott". Jackson megye ügyészei tavaly novemberben kezdték el felülvizsgálni Strickland úr elítélését, és - egy új missouri törvény értelmében - indítványt nyújtottak be, amelyben azonnali felmentését és szabadon bocsátását követelték.

"E különleges körülmények között a bíróság bizalma Strickland elítélése iránt annyira aláássa, hogy az nem maradhat fenn, és az ítéletet hatályon kívül kell helyezni" - írta James Welsh bíró a keddi ítéletében. Rojo Bushnell asszony a Midwest Innocence Project-től azt mondta, hogy az eljárás "megmutatta, milyen hihetetlenül nehéz a rendszernek kijavítani egy hibát. Az ügyész egyetértett azzal, hogy Strickland úr ártatlan, és ez mégis hónapokig tartott. Nem kellene ilyen nehéznek lennie".