, 2022/8/9

Az Egyesült Államok szinte teljes gazdasági embargót alkalmaz Iránnal szemben, beleértve az ország olaj-, bank- és hajózási ágazatát is, beleértve az összes importtilalmat.

Kripto

Irán a héten megtette az első hivatalos importrendelését kriptovaluta felhasználásával - ez lehetővé teheti az Iszlám Köztársaság számára, hogy megkerülje a gazdaságot megbénító amerikai szankciókat.

A 10 millió dollár értékű megrendelés az első lépés volt afelé, hogy az ország olyan digitális eszközökkel kereskedhessen, amelyek megkerülik a dollár uralta globális pénzügyi rendszert, és kereskedhessen más, az amerikai szankciók által hasonlóan korlátozott országokkal, például Oroszországgal. Az pontosan nem lehet tudni, hogy a tranzakcióban melyik kriptovalutát használták.

Egy tavalyi tanulmány szerint az összes bitcoin-bányászat 4,5%-a Iránban zajlott, részben az ország olcsó áramellátásának köszönhetően. A kriptopénz bányászata több százmillió dollár bevételhez segítheti Iránt, amelyet importvásárlásra és a szankciók hatásának enyhítésére lehet fordítani.

A kriptovaluták, mint például a bitcoin, rendkívül volatilisek, és széles körben egyelőre nem lettek elterjedtek fizetési megoldásként.